Hier verzamelen we de praktijkervaringen met Sint Maarten van VanHarte-bezoekers. Leuk om inspiratie op te doen voor uw eigen Sint Maartenviering.
Sint Maarten-weetjes
Jo : “In 371 werd hij tot Bisschop van Tours gekozen. Sint Martinus wordt gewoonlijk op twee manieren afgebeeld, namelijk als een bisschop met als attribuut een gans of als soldaat gezeten op een paard met een zwaard waarmee hij zijn mantel doorklieft en aan de bedelaar geeft. Venlo is een patroon-stad van Sint Maarten en in de gelijknamige Martinuskerk worden twee beelden uit de 16de eeuw van hem bewaard in beide hoedanigheden.
In de 50-er jaren werd door een kunstenaar voor deze kerk een reliekschrijn gemaakt met hierop Sint Martinus te paard. In de schrijn wordt een stukje tuniek van de heilige bewaard. Rondom de schrijn zijn dertig plaquettes bevestigd van emaille met afbeeldingen van de 30 Martinuskerken van het bisdom Roermond.
Het Sint Maartensfeest is een gekerstende vorm van het Germaanse herfstfeest. De Germanen brachten vurige dankoffers aan hun god Wodan. Ons land telt 22 Martinusgilden (veel schutterijen), vooral in Brabant, Gelderland en Limburg.
Martinus wordt vertaald als ‘de moedige’. De naam Martinus komt van oorlogsgod Mars (strijder). (uit: 365 Heiligendagen door Kees van Kemenade en Paul Spapens (Kempen Uitgevers Eindhoven/Hapert. ISBN 90 742 71 316).”
Weersvoorspellingen
Jo: “Met Sint Maarten is het meestal heel aardig weer getuige deze spreuk:
“Al moet Sint Maarten een mantel dragen, hij moet toch nog wandelen in zomerse dagen.” Deze periode heet ook wel de Sint Maartens-nazomer. Hieraan zit een legende vast: Sint Maarten hing eens naakt vastgebonden aan een boom, hij bibberde van de kou, maar God verwarde hem met een zonnestraal.
Andere gezegdes die Sint Maarten met het weer verbinden:
- ‘Is het weer zacht met Sint Maarten,dan krijgen we een strenge winter.’
- ‘Is er met Sint Maarten nog loof aan de bomen, zo moogt ge van een lange winter dromen.’
- ‘Staat met Sint Maarten op het ijs de gans, dan houdt ze met Kerstmis in het water een dans.’
Noord-Holland
Bart: “Het Sint-Maartenfeest wordt behalve in het uiterst zuidelijke Nederland en Drenthe, Groningen en Friesland ook zeer uitgebreid gevierd in Noord-Holland!
Hier nog een oud Sint-Maartenlied:
Rommelpotterij
Rommelpotterij, Rommelpotterij
Geef me een centje, dan ga ik voorbij
Ik heb geen geld om brood te kopen
Daarom moet ik met de rommelpot lopen
Rommelpotterij, Rommelpotterij
Geef me een centje, dan ga ik voorbij.”