Sint Maarten in de praktijk 3


Hier verzamelen we de praktijkervaringen met Sint Maarten van VanHarte-bezoekers. Leuk om inspiratie op te doen voor uw eigen Sint Maartenviering.

Limburgs Sint Maarten

Manon: “Als leerkracht van groep 3 van een basisschool in Limburg ben ook ik altijd druk met ‘mijn kinderen’ in de weer om mooie lampionnen te maken voor Sint Maarten. De kinderen kijken altijd erg uit naar het grote vuur waar ze ‘s avonds met hun ouders naar toe komen. Natuurlijk ontbreekt Sint Maarten zelf ook niet! Hij komt altijd met zijn paard naar het vuur. We zingen allerlei liedjes. Eentje die ik nog niet op VanHarte vond:

Lampionnetje, lampionnetje, schitter in de donk’re nacht…
Als een zonnetje, als een zonnetje heeft het ons geluk gebracht.
We kijken vanavond geen t.v.
We lopen met onze lichtjes mee
We vragen wat voor Sint Maarten
We komen maar ene keer.
Elf november is de dag
Dat ik mijn lichtje, dat ik mijn lichtje
Elf november is de dag
Dat ik mijn lichtje weer dragen mag.”

Vroeger

Mevrouw Broekmeulen: “Als kind gingen we op 11 november met een lampje zingend langs de deuren om snoep, fruit of geld op te halen. Een van de liedjes die we zongen was: “Sinter Maarten wat is het koud, geef mij een turfje of wat hout, of een half vaatje, dan ben je mijn beste maatje, of een appel of een peer. Kom ik het hele jaar niet meer.” We haalden wel een halve zak vol op. Hier moesten we dan wel maanden mee doen. Vroeger werden de lampionnen gemaakt van suikerbieten of koolraap. Deze werden geheel uitgehold. Twee gaten als ogen, een neus en een mond en een kaarsje erin. Het was altijd een heel leuk gezicht. Tegenwoordig hebben ze veel meer liedjes met Sint Maarten: “Sinter Maarten had een koe, die moest naar de slager toe. Was hij vet of mager, hij moest naar de slager.”

Sint Maarten in Zevenaar

Richard: “Ook in Zevenaar (Gld) wordt St. Maarten gevierd, er zijn bij ons twee varianten. De eerste variant is dat er na een gezinsmis de kinderen met een lampionomgang van de kerk naar het St. Maarten-vuur maken. Dit zijn voornamelijk de katholieken.
De tweede variant komt voor onder de protestanten. De kinderen gaan van deur naar deur met een lampion en zingen een St. Maarten-liedje voor snoepgoed of fruit.

Indien iemand aan de deur niets wil geven, wordt soms het volgende liedje gezongen:

Hier woont juffrouw/meneer kikkerbil,
die ons echt niets geven wil.
Geef me een appel of een peer,
‘k kom van het hele jaar niet meer…”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen