Ridderfeest in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

De eerste keer ridder

Diana: “Bedankt voor de leuke ideeën voor een ridderfeest. Mijn zoon is 2 weken geleden 5 jaar geworden en ik heb een aantal tips van deze rubriek gebruikt. We begonnen het feestje met het eten van kastelencake. Twee rollen cake en 1 langwerpige kopen: Op een bakblik leggen.

Bovenkant cake insnijden, zodat er kantelen ontstaan.Creme de beurre (botercreme) maken. Kijk even in een kookboek voor de juiste hoeveelheden boter en poedersuiker.

Kleuren met 2 kleuren kleurstof voor levensmiddelen (kookwinkel of indische toko). Cakes op een bakplaat leggen. besmeren met deel botercreme. Deur en raampjes maken met andere kleur botercreme.Kastelencake versieren met vlaggetje, foto van de jarige of ridderplaatje. De torens, het middengedeelte, de deur en de ramen afzetten met stukken dropveter, zodat het kasteel duidelijker wordt.

Daarna konden de kinderen met textielstiften uit de hobbywinkel een T-shirt inkleuren. Van tevoren had ik hierop een simpele tekening van een ridder gezet (gehaald van een kleurplaatsite). De rest van het feestje hebben de kinderen het T-shirt gedragen en natuurlijk kregen ze het mee naar huis. Vervolgens kregen ze de opdracht om de draak weer vriendelijk te krijgen. Er stond een draak van plastic op een verhoging op tafel met een spiegel erachter. Ze moesten acht voorwerpen verzamelen die bij de draak moesten worden gezet:

  • Een drakenei (van piepschuim), dit moesten ze zoeken in de tuin
  • Vuur uit toverstenen (piepschuimbollen), tussen het grint in de tuin, daarin van die vuurfonteintjes die je op een feesttart wel eens ziet, wij hadden ze over van oud en nieuw. Ze zijn vast te koop in de feestwinkel.
  • Vuurwater (3 etiketten met tekening van draak en figuurtjes aan de onderkant op flessen geplakt). Kinderen moesten het juiste etiket zoeken. Ze zagen dit aan een strookje figuurtjes aan de onderkant van de fles met coresponderende figuren.
  • Een gouden ring (getekend doolhof op papier, aan het einde de ring).
  • Een gouden ketting (ketting van papa, waarmee we eerst ‘balletje, balletje’ speelden).
  • Een versierde troon (slinger maken met kinderen.Om de beurt een strook papier door het vorige rondje van de papieren slinger halen. Nodig: verschillende plakstiften en gekleurd papier.

Toen alle ‘cadeautjes’ voor de draak binnen waren, werd de draak weer lief en had hij een verassing. Onder de draak stond een kistje met daarin een tekening van een ijsje: Mama mocht de ijsjes van de draak bewaren in de vriezer! Voor de eventuele verveling had ik nog kastelenkleurplaten achter de hand, maar die waren niet nodig. Succes met organiseren, wij en vooral onze zoon vonden ons eerste kinderfeest geslaagd!”

Koning Jarmo

Kari: “Het ridderfeest van mijn zoon (5) werd omgetoverd in ‘Koning Jarmo en de ridders van de ronde tafel’. Op de uitnodiging kregen de ridders al een kleur; de rode ridder, blauwe ridder enz. Zo herkenden de ridders hun plek en spullen tijdens het feest. De plastic zwaarden kregen ook een kleur en werden in een steen gestoken (wasmand in vuilniszak). Koning Jarmo trok er een zwaard uit en de kleur gaf aan welke ridder zijn cadeautje mocht geven. Na een paar minuten zwaardvechten gingen ze terug in de steen om te bewaren.

De meeste kinderspelletjes zijn om te toveren tot een ridderthema, ik verwerkte er drie in een speurtocht in huis op zoek naar een schat. Om even tot rust te komen, werd het verhaal van Koning Arthur voorgelezen, uiteraard werd het Koning Jarmo en het verhaal iets verdraaid tot de belevingswereld van een 5-jarige. Het zelf beschilderde schild (uit karton geknipt met wc-rol als handvat) en zwaard gingen mee naar huis. Alle ridders wilden op hun eigen verjaardag ook een ridderfeest.”

Ridders en prinsessen

Henny: “Toen mijn zoon zes jaar werd, hebben wij een ridders- en prinsessenfeest gegeven. De uitnodiging heb ik uitgeprint in kalligrafeerstijl, daarna in de koffie gedaan en de randjes eraf gebrand voor een oud effect.

We hebben wel aardig wat voorbereiding gehad voor de kostuums, maar het resultaat mocht er wezen. Voor de jongens hadden we een harnas, schild en zwaard gemaakt. Dit alles van dik karton dat werd beplakt met aluminiumfolie. Op de dag zelf hebben de jongens nog een wapen geplakt voor op het harnas en schild. Voor de meiden had ik van een roze rechte lap voeringstof een jurkje gemaakt met een paarse verenkraag. Dat vonden ze geweldig. Ook hadden we van de veertjes een armbandje geknoopt. Met een stokje en een ster van karton beplakt met aluminiumfolie, hadden ze een toverstokje. Die hebben ze zelf beplakt met glitters.

Drie opdrachten
Dit alles was onderdeel van drie opdrachten die ze moesten voldoen. De laatste opdracht was een schat vinden. Daarin zat een schatkaart, waarop stond dat ze als beloning voor het harde werken naar Mc Donalds gingen. Nou dat was een gejuich! Het mooiste van alles vonden ze nog dat ze alles mochten houden. Het leuke was ook de reacties dagen later nog van de moeders. Ze hebben het hele weekend met de spullen gespeeld. Echt meer dan de moeite waard dus!”

Strijden voor de jonkvrouw

Nicole: “Verzin spelletjes die bij een toernooi gedaan kunnen worden! Enne,…. de meisjes kunnen ook als jonkvrouw, want wat is nu een ridder zonder vrouw om voor te strijden?”

Simpel maar leuk

Maaike: “Mijn moeder heeft eens een ridderfeest georganiseerd voor mijn broertje. Heel simpel, maar geweldig leuk. Iedereen kreeg een vuilniszak aan en een hoed van krantenpapier op zijn hoofd. Er ontstond een ridderoorlog waarbij ze krantenproppen naar elkaar gooiden. We hadden twee stapeltjes stenen gemaakt met wat ruimte ertussen. De jongens konden met een zwaardje het plakje ontbijtkoek dat daar op lag doormidden slaan. Met deze simpele spullen (en nog wat ridderspullen die we al in huis hadden) heeft mijn broertje zijn leukste kinderfeestje gehad.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen