Prinsessenfeest in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Workshops voor prinsesjes

Bianca: “Je kunt met een groep van 9 tot 12 meisjes het volgende verjaardagsfeest houden. Een uitnodiging versturen met geschminkte gezichten en prinsessen. Je zorgt ervoor dat je voldoende tafels en stoelen hebt, om de groep in drieën te verdelen. Groep 1 gaat een kralenketting en armband maken. Daarvoor sla je vooraf goedkope kralen in en een aantal setjes met letters voor hun namen. Zorg er ook voor dat je voldoende slotjes hebt en gemakkelijk te hanteren draad (bijvoorbeeld dun plastic draad, waardoor je geen uitgerafelde eindjes krijgt of met naalden moet gaan werken. Als je de kosten een beetje wilt beperken, kun je ook kiezen voor chips (ringen, driehoekjes etc.) en een dropveter.

Groep 2 gaat een eigen T-shirt maken. Hiervoor sla je goedkope witte T-shirts in (maten kun je meestal wel redelijk inschatten) en textielverf en stiften (te gebruiken door kinderen en sneldrogend). Ook hier zet je de namen op (of met een pleister in de nek, waarop je de naam van het kind zet.

Groep 3 wordt geschminkt. Bij de bibliotheek vind je veel boeken met modellen/voorbeelden. Koop wat schminkmaterialen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ze zichzelf te laten opmaken. Dan krijg je de vreemdste combinaties, maar zijn ze zelf actief bezig.

Daarna zet je de hele groep op de foto. Reken maar dat de meiden dit een heel feest vinden. Mee naar huis: de zelfgemaakte T-shirts (als ze die niet al aanhebben) en de ketting en armband.”

Een echt kasteel

Jenneke : “Een paar maanden voordat onze dochter vijf jaar werd, kochten we een nieuwe tv. We hadden de doos nog en hebben er een kasteel (muurverf erop, kantelen aan de bovenkant, een ophaalbrug uit een zijkant en raampjes erin) van gemaakt. Een succesnummer op haar prinsessenfeest. De drie vriendinnen vermaakten zich kostelijk met make-up, terwijl de drie ridders op het feest het kasteel verdedigden. We hadden het kasteel in eerste instantie bedacht als sfeermaker, maar het werd een veel groter succes dan we vooraf hadden kunnen denken.”

Ridders en prinsessen

Henny: “Toen mijn zoon zes jaar werd, hebben wij een ridders- en prinsessenfeest gegeven. De uitnodiging heb ik uitgeprint in kalligrafeerstijl, daarna in de koffie gedaan en de randjes eraf gebrand voor een oud effect.

We hebben wel aardig wat voorbereiding gehad voor de kostuums, maar het resultaat mocht er wezen. Voor de jongens hadden we een harnas, schild en zwaard gemaakt. Dit alles van dik karton dat werd beplakt met aluminiumfolie. Op de dag zelf hebben de jongens nog een wapen geplakt voor op het harnas en schild. Voor de meiden had ik van een roze rechte lap voeringstof een jurkje gemaakt met een paarse verenkraag. Dat vonden ze geweldig. Ook hadden we van de veertjes een armbandje geknoopt. Met een stokje en een ster van karton beplakt met aluminiumfolie, hadden ze een toverstokje. Die hebben ze zelf beplakt met glitters.

Drie opdrachten
Dit alles was onderdeel van drie opdrachten die ze moesten voldoen. De laatste opdracht was een schat vinden. Daarin zat een schatkaart, waarop stond dat ze als beloning voor het harde werken naar Mc Donalds gingen. Nou dat was een gejuich! Het mooiste van alles vonden ze nog dat ze alles mochten houden. Het leuke was ook de reacties dagen later nog van de moeders. Ze hebben het hele weekend met de spullen gespeeld. Echt meer dan de moeite waard dus!”

Nog meer prinsesjes

Carolien: “Voor de vijfde verjaardag van onze dochter Jessica heb ik ook een prinsessenfeestje georganiseerd. De negen prinsesjes heb ik gevraagd om hun eigen kroontje mee te nemen. Voor Jessica heb ik een prinsessenpak gemaakt. We begonnen met het versieren van cake. Ik had de plakken in de vorm van een kroontje gesneden. Verschillende soorten snoep op tafel en een bus slagroom.

Ook kregen ze allemaal een toverkaarsje in hun cake. Die kaarsjes gaan steeds weer aan als je ze probeert uit te blazen. Dat vonden ze erg grappig en ze kenden het geen van allen. Daarna deden we het spelletje: ,2,3,4,5,6,7, welke prinses mag haar cadeautje geven? De kinderen werden hierna behandeld met glitters, nagellak, make-up en plakjuwelen. Toen ze allemaal opgetut waren,hebben we van alle prinsessen een foto gemaakt en die naar de 1- uurservice gebracht. We hebben ook een ringenspelletje gedaan (dit had ik op jullie site gelezen) en standbeeldendans: als de muziek stopt moeten de kinderen zo blijven staan.

Hierna zijn we gaan ponyrijden . Een vriendinnetje van mijn oudste dochter heeft twee pony’s en samen hebben die twee meiden van de pony’ echte prinsessenpony’ gemaakt. Ze hadden allemaal vlechten en knotjes in en zelfs een kroontje op het paardenhoofd ontbrak niet! Dat vonden de kleine prinsesjes echt het einde. Ze mochten allemaal onder begeleiding op beide pony’s een ritje maken. Ik had een koelboxje meegenomen met ijsjes en die hebben we daar opgegeten. Daarna zijn we weer naar huis gegaan en hebben nog pannenkoeken versierd en opgegeten.

De foto’s waren ondertussen ook klaar en die kregen ze mee naar huis in een lijstje. Daarop stond ook hun naam, bijvoorbeeld prinses Lisa (ook een idee van jullie site) Dit vonden ze erg leuk.”

Vijf prinsessen en een ridder

Monique : “We hebben voor onze dochter Marleen toen ze vijf werd een prinsessenverjaardag georganiseerd. Er kwamen vier prinsessen waarvoor ik een jurk had gemaakt en een ridder, waarvoor ik een broek en een cape had gemaakt. We hebben kroontjes gemaakt en de ridder heeft een ridderhelm gemaakt. De kinderen hebben elkaar opgemaakt en nagellak op de nagels gedaan. Toen is iedereen in vol ornaat op de foto gegaan. Deze kregen ze aan het eind ingelijst als presentje mee naar huis, evenals de kleren. Bij een vriendinnetje hangt deze foto nu nog boven haar bed en de jurken mochten het hele weekend niet uit.”

In opdracht van de koningin

Wil: “Toen mijn dochter 6 jaar werd, heb ik ook een prinsessenfeest georganiseerd. De opdrachten voor het feest heb ik met de stem van een koningin ingesproken op een cassettebandje (zelfs mijn dochter geloofde dit..). Na binnenkomst hebben ze eerst de kinderstoeltjes en de salontafel beplakken met zilverfolie. Echte prinsessenstoelen en tafels! Daarna gingen ze macaroni (grote) met goudverf beschilderen en aan een ketting rijgen. Vervolgens vooraf geknipte kroontjes van goudkarton beplakken.

Het bal kan beginnen
Na een spelletje kreeg de winnaar een cadeau. Hierin zaten prinsessencapes voor iedereen (zelfgemaakt van doorzichtige stof, afgezet met goudband). Vervolgens hebben we alle prinsessen opgemaakt en hun haren in de krul gezet (glitters, goud en zilveren make-up, krultang…). Nu kon het prinsessenbal beginnen en hebben we ook nog de stoelendans gedaan. De winnaar mocht met de prins trouwen: papa met een kroon op zijn hoofd!

Voor vertrek hebben we de kinderen op de foto gezet met een direct-klaar-camera. De foto kregen ze mee in een lijstje (zelfgemaakt van karton, met hierop hun prinsessennaam: Prinses Roxanne).”

Prinsessenfeest met bediening

Juliette: “Bij het prinsessenfeestje van Jeanine (zes jaar) waren vijf meisjes en twee jongens aanwezig. Na het toezingen en cadeautjes verstoppen, zoeken en uitpakken, splitsten we de groep. De dametjes gingen zich omkleden (hadden hun eigen prinsessenkleren meegenomen). Een doosje kindermake-up en een velletje met ‘zilveren’ ringen en bijbehorende plakoorbellen maakten het tot een echte versierpartij. Verder had ik voor alle meisjes een klein spiegeltje gekocht en op de achterkant een roze velletje geplakt met daarop hun naam in mooie letters. Met wat sterrenstickertjes mochten ze ook nog hun spiegel verder versieren.

Koken voor de prinsessen
Ondertussen waren de jongens samen met mijn man in de keuken. Ieder had een koksmuts op (die we snel hadden gemaakt van een strook papier en crêpepapier). De jongens mochten slagroom kloppen, mini-soesjes vullen, glazuur op de soesjes doen en ze opstapelen tot een soesjestorentje. Verder mochten ze kleine cakejes versieren met slagroom en Smarties. Ook dekten de jongens nog de tafel met onder elk bordje een half taartrandje. De (oude) wijnglazen hadden ze versierd met een randje suiker. Daar deden we rode aanmaaklimonade in met een rietje. Het zag er allemaal erg feestelijk uit.
De koks deden erg hun best met de bediening en de dametjes speelden hun rol goed mee.

Echte prinsessen
Tot slot deden we spelletjes, zoals zakdoekje leggen en stoelendans. We lazen het verhaal voor van ‘de prinses op de erwt’ en testten daarna of ze echte prinsesjes waren: onder welk kussen ligt de erwt? (knikker); keurig recht lopen met iets op je hoofd; zo veel mogelijk opnoemen dat in een kasteel thuishoort.”

Zilver

Yvonne: “Mareen heeft toen ze vijf werd een prinsessenfeest gegeven. Op de uitnodigingen tekende ze zelf een prinses. Iedereen mocht verkleed komen. Haar broertje was een prinsje. We aten cake op gouden bordjes en hadden een zilveren placemats. We deden ringetje leggen, knutselden kronen uit zilverpapier (met gekleurde steentjes erop), maakten kettingen van glimmende kraaltjes, lieten de prinsessen zichzelf schminken, we dansten op prinsessenmuziek (Vivaldi) en speelden een poppenkastverhaal over een prinses.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen