Prins voor een jaar


VanHarte vroeg Prins Jan de Vierde van de Raaltense Carnavalsvereniging De Stoppelkaters naar de leuke en wellicht minder leuke kanten van het Prins-zijn. Ook sprak VanHarte met President Bjorn van Stoppelburcht. Hem vroegen we naar de ins en outs van een Carnavalsvereniging.

VH: Allereerst, wat heb je met Carnaval en met de Stoppelkaters?

Prins Jan IV: Ik ben zelf geen lid van de Vereniging maar vier als Raaltenaar al zo’n 30 jaar carnaval in Raalte. Begin september werd mij gevraagd of ik Prins wilde worden. Ik draag de Vereniging een warm hart toe omdat er op een plezierige manier met Carnaval wordt omgegaan. Er wordt veel aandacht besteed aan het handhaven van normen en waarden. En dat vind ik belangrijk.

VH: Waarom heb je besloten om de functie te aanvaarden?

Prins Jan IV: De belangrijkste reden voor mij om de functie te accepteren was dat ik het een eer vond dat ik werd gevraagd. Het enige waar ik echt goed over na moest denken, was de publiciteit die je in deze rol krijgt. De eer en het feit dat het me gewoon heel erg leuk leek, gaven de doorslag. Het geheim houden van mijn benoeming was trouwens al een sport op zich. En dat is goed gelukt. Zelfs mijn zoon en dochter wisten pas op 11 november dat hun eigen vader de nieuwe Prins was!

VH: Hoe ziet de Carnavalsagenda er voor jou uit?

Prins Jan IV: Meteen na 11 November stonden er al wat zaken op het programma. We hebben de op 11 November eerstgeborene Raaltenaar bezocht. Hoewel de ouders helemaal geen Carnavalsvierders zijn, vonden ze het enorm leuk. Ook hebben we ziekenbezoeken afgelegd. Dit was een bijzondere ervaring. We brachten fruitmanden mee en dit werd enorm gewaardeerd. Het sociale aspect is duidelijk enorm belangrijk.
Tijdens de Adventstijd worden er volgens het Protocol geen officiele gelegenheden ingepland. En dan volgt natuurlijk het Carnaval zelf. De Prins is overal bij aanwezig. Van het ledenfeest op vrijdagavond tot en met het haringhappen op woensdag. Een hoogtepunt is natuurlijk de optocht op zondag. Raalte is na Oldenzaal de Carnavalsplaats met de grootste optocht in het Oosten. Deze wordt heel professioneel aangepakt en is echt fantastisch.

VH: Zijn er ook minder leuke kanten aan het Prins-zijn?

Prins Jan IV: Doordat de Prins echt overal bij aanwezig moet zijn is het een erg zware functie. Daar had ik me van tevoren wel een beetje in vergist. Het is echt veel meer werk dan ik ooit had gedacht, maar ik doe het met heel veel plezier! Gelukkig regelen de President en de Ceremoniemeester alles voor mij. De Prins mag bijvoorbeeld ook nergens te voet naar toe; alles gaat met de taxi.

VH: Heb je nog tips voor een geslaagd Carnaval?

Prins Jan IV: Het belangrijkste vind ik dat iedereen na afloop echt heeft feestgevierd. Dat er een gevoel van saamhorigheid is. Plezier hebben met elkaar en mensen tegenkomen die je al een tijd niet hebt gezien. Het belangrijkst is om veel water te drinken en rust te nemen wanneer dat mogelijk is. Zeker als Prins heb je een verantwoordelijkheid en daar gedraag je je naar.

VH: En heb je ook nog tips voor andere Prinsen?

Prins Jan IV: Ik heb natuurlijk nog maar weinig ervaring, maar ik wil wel graag een advies doorgeven dat ik zelf van een goede kennis kreeg. Hij zei:”Trek je niet aan wat de mensen ervan zeggen, maar geniet ervan”. Dat vond ik een mooi advies en dat volg ik ook op.

VanHarte bedankt Prins Jan IV enorm voor de medewerking aan dit interview. Verder wensen wij alle Steppelkaters en de andere verenigingen een prachtig Carnaval toe.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen