Piratenfeest


Aargh, enter het schip en hijs de zeilen. Landrotten opgelet, vandaag is het tijd voor ons piratenfeest. Dit thema biedt ongelooflijk veel mogelijkheden. Jongetjes smullen ervan, maar ook meisjes zullen er met veel plezier aan meedoen. Zelfs jochies van vijf jaar zijn dolgelukkig wanneer ze verkleed als piraat stoere avonturen mogen naspelen en misschien doet papa ook wel mee….

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Schatkaart
Maak een schatkaart waarop de feestlocatie met een groot kruis staat aangegeven. Maak er een echte schatkaart van door de hoekjes eraf te branden en het papier vooraf in thee te leggen.

Ooglapje
Stuur een ooglapje in een envelop met een kort briefje waarin de feestgangers worden uitgenodigd in het piratenhol.

Document
Magda: “Maak papier oud met koffie of thee, voorzie het van een piratenvlag en doodskop en bindt het dicht met een stukje touw.”

Flessenpost
Yvonne: “De uitnodiging opgerold in een colaflesje met kurk.”

Aankleding

Verkleden
Laat de gasten als piraat verkleed komen of maak het verkleden onderdeel van het feest. Een piraat draagt een broek met rafels, een T-shirt met lappen erop, een sjaal om zijn hoofd en een band om zijn middel om zijn zwaard op zijn plek te houden. U kunt van lege keuken- of wc-rollen verrekijkers (laten) maken. Natuurlijk mogen het ooglapje en de haak ook niet ontbreken. Het ooglapje is een lapje zwarte stof met een elastiekje erdoor en de haak kan een deel van een plastic kleerhanger zijn of een uit karton gesneden exemplaar (da’s veiliger). Snij een behoorlijk stuk van de onderkant van een plastic fles af en maak in de bodem een gat. Het kind steekt zijn hand in de fles en pakt de haak vast die door het gat in de bodem wordt gestoken. Plastic zwaarden of dolken (leuk als mee-naar-huis-cadeautje) maken de uitrusting af. 

Versieren
Versier de voordeur met een grote piratenvlag (zelf tekenen op een oude gerafelde lap) en zet een grote kist klaar voor de cadeautjes. Tover uw huis om in een piratenschip. Zet overal (half)lege flessen met etiketten als ‘VERGIF’ en ‘RUM’. Maak van papier grote ronde patrijspoorten waarachter golven, zeemeeuwen en haaien te zien zijn. Overal staan grote kaarsen (niet brandend!!) en liggen stapels goud (speelgoedmunten, chocoladegeld of stenen die u met goudverf bespoten heeft) en er staan flessen met op het etiket: Rum, Gif en doodskoppen. Bent u een beetje creatief teken dan papegaaien op karton, laat uw kind erop los met felle kleuren stiften of verf en hang ze overal in huis op. 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Aankleden
Laat de piraten hun eigen ooglapjes, haken, zwaarden, vlaggen etc. maken

Marina: “Van grote stukken stof hebben we echte piratenhoofddoeken gemaakt. De kinderen mochten deze hoofddoeken versieren met tekeningen met stiften.”

Schminken
Schmink ze als echte piraten met snorren, baarden, ooglapjes, littekens.

Groepsfoto
Zet elke piraat op de foto of maak een groepsfoto. Geef de foto mee als herinnering of stuur hem later na met een bedankbriefje. 

Rustmoment
Kijk een piratenfilm of lees een piratenverhaal voor. Variant: lees een piratenverhaal voor waarbij de kinderen de geluiden mogen maken.

Schat zoeken
Maak een schatkaart en laat de piraten schat zoeken (met aan het eind natuurlijk de schatkist vol mee-naar-huis-cadeautjes of de tussendoorhapjes).

Marina: “Schat zoeken in de zandbak. Maak een echte schatkaart die uitkomt bij de zandbak. Daar moeten ze graven naar de schat.”

Storm op zee
Wie krijgt zijn ballon het eerst over de finish door er door een rietje tegen te blazen?

Schipbreukeling
Verdeel de groep in schipbreukelingen en haaien. De schipbreukelingen staan elk op een krantenpagina. De haaien proberen zoveel stukken van de pagina te scheuren dat de schipbreukelingen er niet meer met twee voeten op kunnen staan. Schipbreukelingen kunnen zich verdedigen door de haai te tikken. Een haai die twee keer is getikt is af. Een schipbreukeling die niet meer met twee voeten op zijn krant kan staan is ook af. Wie blijft er over? Zorg ervoor dat de afvallers iets anders te doen hebben!

Rooftocht
Een kind staat in een grote cirkel met schatten. De andere kinderen staan in een eigen kleine cirkel een paar meter hier vandaan. Zij proberen schatten te stelen en in hun eigen cirkel te leggen. Worden ze de door de bewaker in de grote cirkel getikt, dan moeten ze al hun schatten weer terugleggen. Wie heeft aan het eind de meeste schatten gestolen?

Dobbelspelletjes, Zeeslag, kaartspelletjes  

Quiz
Verdeel de groep in kleine groepjes en hou een quiz met vragen over het piratenleven vroeger.

Haringhappen
Jenny: “Je kunt tegenwoordig ook haringdrop of orkasnoepjes kopen. Hang ze aan een lijn en vervang het ouderwetse koekhappen door haringhappen. Wanneer iemand 6 dobbelt, krijgt hij of zij een blinddoek voor en mag haringhappen.”

Piratenmedaille
Bedenk opdrachten en tests waarmee de kinderen hun piratenmedaille kunnen halen. Alle bovenstaande activiteiten kunnen hier deel van uitmaken.

Toon piratenmoed

Piratenexamen
Coby: “Om te laten zien dat ze echte piraten zijn, moesten ze spelletjes/opdrachtjes doen. Met elk spelletje/opdrachtje konden ze iets verdienen: een stukje schatkaart of een onderdeel van hun piratenkleren. De stukjes schatkaart moesten gezocht worden: in ballonnen had ik tekeningetjes verstopt van de plek waar ze moesten zoeken. Deze moesten dus worden lek geprikt.

Na de laatste opdracht hadden ze hun hele outfit en de complete schatkaart en konden ze de schat gaan zoeken. Het was ontzettend leuk om de jongens te zien graven naar de schat. Voor de outfit had ik gemaakt: hoofddoek, ooglapje, sjaal voor rond hun middel, dolk (karton, met goudverf bespoten) en kijker (rol van keukenpapier, beplakt met stukje van vuilniszak). In de schatkist zaten zwarte knikkerzakken waarop ik doodshoofd en botjes had geplakt. Ze kregen ook nog een bewijs dat ze hebben laten zien dat ze echte piraten zijn en welkom zijn op het schip van de kapitein. Ik heb jullie site vaak geraadpleegd en daardoor ben ik langzamerhand op dit idee gekomen. Dank jullie wel!”

Zoek de krokodil
Monique: “Zoek de krokodil die altijd achter kapitein Haak aanzit. Verstop een tikkende eierwerkker en laat de kids zoeken. Ze moeten heel stil zijn om ‘m te vinden.”

Het schip bevoorraden
Marina: “Hiervoor heb je bij voorkeur wat ruimte nodig. Teken een groot schip op de stoep en laat de kinderen verschillende voorwerpen zo snel mogelijk naar het schip brengen via een weg vol hindernissen.”

Piraten scheren
Harma: “Ballonnen opblazen. Piratengezicht erop tekenen. Ballonnen ophangen. Scheerschuim erop spuiten. Scheren maar. Ballon stuk. Helaas! Veel hilariteit.”

Hapjes en drankjes

Troep
Piraten eten alles, maar maken er ook graag een grote troep van. Daar zullen de feestneuzen vast geen probleem mee hebben… Eten wordt geserveerd op houten planken of eenvoudige borden en mag met de handen worden gegeten. Het menu van piraten bestaat uit gepekeld vlees, gepekelde vis en scheepsbeschuit. Zet uw piraten daarom hamburgers of een grote schaal kipkluifjes of vissticks voor en serveer er crackers of platte koeken bij.

Tegen scheurbuik
Piratenbootjes zorgen voor de nodige vitamines. U maakt ze  bijvoorbeeld van een schijf meloen, een halve kiwi of een banaan waarin u een piratenvlag aan een satéprikker geregen prikt. Piraten drinken rum en bier uit grote mokken. Aanmaaklimonade in een bijbehorend kleurtje of elke andere bruine of goudgele drank is goed. 

Taart
De taart kan een piratenschip zijn of een schateiland. Eenvoudig en erg leuk is het om schatkistjes te maken. Koop of bak minicakejes (minibakblikjes zijn onder meer bij Blokker te koop) Snij deze over de lengte door en beleg de onderste helft heel dik met fel gekleurde snoepjes. Laat de snoepjes aan alle kanten uitsteken en gebruik slagroom om ze te laten vastkleven. Plak de bovenste helft erop. 

Kanonskogels
Jenny: “slagroomsoesjes eten (uiteraard heten het dan kanonskogels), schatijsjes (per 3 te koop) eten; de doosjes kun je later weer gebruiken om de gouden munten van de schat in te doen.”

Vingers
Monique: “Knakworstjes met ketchup (afhakte bloederige vingers). En nog bedankt voor de leuke tips op jullie site!”

Broodjes bakken
Rianne: “Het grote succes was broodjes bakken in de open haard buiten (een barbecue kan ook). We hadden brooddeeg (wit) gemaakt. Dit hebben we uitgerold tot een lange slang (max. 1 cm. dik; sneller gaar). Deze slang hebben we om een stok gewikkeld. Voor ieder kind hadden we een stok met brooddeeg. De stok met brood konden ze al draaiend in het vuur houden, en zo hun eigen brood bakken. In ongeveer tien minuten was het brood klaar (als het deeg loslaat, is het gaar). Het duurde dus niet te lang en ze vonden het heerlijk! Er waren zeven kinderen. Iedereen heeft twee broodjes gebakken. Hiervoor hadden we twee pakken broodmix nodig. Nog een tip: hang een balk o.i.d. voor de open haard, waar ze de stok op kunnen steunen.”

Mee naar huis

Natuurlijk krijgen de piraten na afloop een aandenken aan deze avontuurlijke dag mee naar huis. Naast de knutsels, foto’s, ooglapjes etc. kunt u denken aan een schatkist met gouden (chocolade)munten, snoephaaien, tumtum (diamanten) en mini-bounty’s.

Angeline: Wat ideeën voor mee naar huis:

  • Een boerenzakdoek met daarin kapitein koek, orcasnoepjes, chocolademunten, zeepje in de vorm van visje of schelp. Dit dicht knopen met een elastiekje met een zwart kartonnen ooglapje eraan waar de naam van de jarige op staat.
  • Masker van piraat met daaraan een snoepzak vastgemaakt.
  • Piratenzwaard met een lolly erop geplakt en een kaartje met de naam van de jarige job eraan.
Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Scheepsratten
Jenny: “Van blokjes kaas scheepsmuizen (of -ratten) snijden. Als oogjes twee krentjes en als staart een dropveter. Eventueel kun je ook nog van dropveters snorhaartjes maken. Om de dropveter goed te bevestigen, kun je gaatjes voorprikken met een cocktailprikker. De oortjes kun je maken van twee chipjes cornflakes.”

Piratenkoekjes
Yvonne: “Maria-koekjes waarop met suikerwater snoepjes waren geplakt. Een dropje als oog met een stukje dropveter aan weerszijde als ooglapje, een gekleurd snoepje als oog, een mini-M&M als neus en een rode dropveter als mond. De hoed was van papier en daar stond zijn naam op.”

Schatkistjes
Nel: “Van zeepdoosjes waar zakjes vloeibaar wasmiddel inzitten kun je hele leuke schatkistjes van maken. Eerst bruin verven en daarna met zilver of goudverf versieren.”

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Handboek Piraat ‘ hoe word ik een echte…’ – ISBN 90 74892 65 5 

Dit boek met gouden opdruk kost euro 13,50 (of drie gouden dubloenen) in de boekhandel. Maar pas op, wie het meeneemt zonder te betalen, wordt gekielhaald! Het boek is prachtig en kleurrijk geïllustreerd. Met veel gevoel voor humor wordt beschreven hoe je een echte piraat wordt. Alles komt aan bod. Van de zes piratenregels (‘een echte piraat kijkt altijd woest uit zijn ogen’), tot wat er met ongehoorzame piraten wordt gedaan (kielhalen bijvoorbeeld) en echte piratentaal en -woorden (‘strijk de zeilen’ en ‘landrot’). Een absolute aanrader ter inspiratie bij de voorbereiding van een piratenfeest!

(Klik op het plaatje voor een vergroting)

  • Peter Pan van Walt Disney
  • Hook (met Robin Williams als Peter Pan)
  • Het grote piraten-doe-boek – Deri Robins en George Buchanan, ISBN 90 209 2795 7
  • Monique: De strijd der piraten – Peter K. Alfaenger en Plunderende piraten – Rachel Wright.
  • Woeste Willem – Ingrid en Dieter Schubert
    Nel: “Dit boek is erg leuk om te gebruiken voor een partijtje of op school. Verder staan er leuke piratenkleurplaten op de site van de Speelzolder.”

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Jacquelien: “Tip voor buiten de deur in piratenstijl: Kidscity.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen