Piratenfeest in de praktijk: Erg leuk, Speurtocht, Op zoek naar de schat van Woeste Willem


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Erg leuk!

Jenny (met een knipoog van piraatje Daan): “Hartelijk dank voor jullie leuke ideeën voor een piratenfeest. We hebben een heel gezellige middag gehad met een groepje van 7 jongens van ongeveer 8 jaar. Piratenvlag, schmink, ‘t maken van een kapzwaard, speurtocht (een piratentest), op zoek naar een schat (gouden chocolade munten) e.d. Erg leuk allemaal.”

Speurtocht

Margreet: “Voor onze zoon van 9 hebben we een piratenfeest georganiseerd. De kinderen voerdeen tijdens een heerlijke speurtocht in het bos diverse opdrachten uit, die werden beloond met lekkere dingen of een stukje piratenkleding: een ooglapje, een muts, een riem, een geschminkte stoppelbaard, een plastic zwaard (meteen een aandenken), en een schatkaart met daarop in geheimschrift waar de schat te vinden was. De schat lag overigens gewoon bij ons in de tuin, en was een echte piratenvlag (zelf gemaakt met stofverfstiften).

Nadat we de vlag plechtig hadden gehezen, kwam er een traktatie. Er werden nog wat spelletjes gedaan (allemaal in het thema) en frietjes worden zelfs door piraten gegeten. Met wat Kapitein Iglo vissticks erbij is het helemaal in stijl. Toen de piraten moe terugkwamen, zetten we een leuke piratenfilm op en gaven we de kids nog lekker wat te drinken. Na de film was het feest afgelopen.”

Op zoek naar de schat van Woeste Willem

Angeline: “Voor mijn zoontje zijn piratenfeestje heb ik veel informatie van jullie site gehaald. Bedankt, het was een succesvol piratenfeestje!

Uitnodiging

Allereerst sloeg de uitnodiging in de vorm van flessenpost enorm aan,zowel bij de kinderen als de ouders. De uitnodiging was eveneens voorzien van een piratenplaatje met een leuke tekst,waarna ik de randen had afgestookt en het papier met een gebruikt theezakje bruin maakte. Wel even wat werk,maar zeer succesvol!

Snoep en cadeaus

Bij binnenkomst lag er voor ieder kind een haai, kanonskogel (slagroomsoesje), diamanten (mini-m&m’s) en een goudstuk (chocolademunt) op een bordje om heerlijk op te smullen. Terwijl er leuke kindermuziek opstond, moest een piratenhaak door worden gegeven en bij het stoppen van de muziek mocht diegene die de haak had,de jarige het cadeautje geven.

Sleutel zoeken

Daarna las ik het boek voor van Woeste Willem en moesten ze na afloop hiervan de verloren schatkist van Woeste Willem gaan zoeken. Ik had dit op het buitenterrein van mijn werk gedaan (zwembad), maar het kan ook goed in een speeltuin of zo. Bij een klimhuisje (Willem’s huis) moest worden gezocht naar de sleutel van de schatkist en na het vinden hiervan kregen alle kinderen een piratendoek (boerenzakdoek) als beloning om hun hoofd geknoopt.

Flessenpost

Vervolgens moesten ze in de piratenhaven flessenpost uit het water scheppen. In één van de flesjes zat weer de volgende aanwijzing en als beloning kregen alle kinderen nu een piratenooglapje.

Zoek de papegaai

In de kleedhokjes waarvan de deurtjes dicht waren moesten ze Willem’s papagaai zoeken. Als beloning kregen alle piratenjongetjes een oorbel en alle piratenmeisjes twee oorbellen. De papagaai had de volgende aanwijzing in zijn bek. Dat was voor elk kind een puzzeltje in een enveloppe met voorbeeld. De beloning voor het in elkaar leggen van de puzzel was een tegoedbon om thuis geschminkt te worden als piratenjongen/-meisje.

Driebenenrace

De drie benen race was de volgende opdracht. Twee aan twee worden de ‘middelste’ benen aan elkaar gebonden met een lint. En dan van start naar finish. Beloning was een piratenmasker en piratenkleurplaten voor mee naar huis. En ook hier lag weer de volgende aanwijzing.

Vissen vangen

Elk kind moest met een haak (kleerhanger) een kartonnen vis vangen (gemaakt uit gekleurd karton met een stukje touw eraan). Beloning was een kunststof ijsklontjesvorm van een visje (ook heel leuk is een zeepje of badparel in de vorm van een schelp of visje) en de laatste aanwijzing

Schat zoeken

Het zoeken van het schatkistje dat uiteraard alleen door de jarige piraat met de gevonden sleutel kan worden geopend. De beloning was een zakje goudstukken (chocolademunten).

Schminken en eten

Daarna thuis schminken en een leuke groepsfoto van alle piraatjes, terwijl mijn man de frietjes was halen. Deze mochten uiteraard uit een grote bak gegeten worden met de handen. Ook had ik een vissenkom gevuld met ranja op de salontafel staan met superlange rietjes en kunststof ijsblokjes van visjes erin. Op ieder rietje stond met papier de naam van het kind met een vis of zo erbij.

Reserve

Ik had in geval van slecht weer of als we nog tijd over hadden, spelletjes achter de hand. Onder andere kapitein koekhappen met de handjes op de rug, piratenhoedendans (hoedendans, met 1 piratenhoed erbij), diamantenjacht (mini-m&m’s in schaaltje op tafel kinderen eromheen,1 kind even op de gang, anderen kiezen een kleur, kind komt terug en gaat eten van de m&m’s totdat hij de gekozen kleur heeft waarop alle andere piraatjes roepen en het volgende kind aan de beurt is).

Het was zeer geslaagd en ook de reacties achteraf van de ouders maakten het vele werk zeer zeker de moeite waard. Het feestje duurde 3 1/2 uur en deze vlogen om. Aan de reservespelletjes thuis kwamen we niet meer toe. Hoop dat andere mensen die graag zelf kinderfeestjes organiseren tips of ideeën hiervan kunnen gebruiken,zoals ik ook veel inspiratie dankzij jullie site heb opgedaan”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen