Pippi-feest: Uitnodigingen, Aankleding, Activiteiten, Hapjes en drankjes, Mee naar huis, Trakteren op school


Pippi is terug van weggeweest. De video is overal te koop, er zijn pippi-sites op internet en ook op televisie zien we regelmatig het sterke meisje met de rode staartjes, de foute sokken en de ondeugende streken. De vele Pippi-boeken van Astrid Lindgren zijn een bron van inspiratie voor dit feest.

Miriam organiseerde een Pippi-feestje voor de vierde verjaardag van dochter Isolde. Hieronder haar complete draaiboek!

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Rianne: “ik heb voor een uitnodiging het plaatje van het hoofd van Pippi gebruikt met een cirkel erachter. Dat voldoende keer gekopieerd op roze papier. Dan een cirkel die ± 2 cm rondom groter was. Daarop op de computer (met WordArt) gezet: ‘Kom jij op mijn hutsel-knutsel-pippi-feest?’ Deze grotere cirkel achter het rondje met het hoofd geplakt. Voor de achterkant een speelse, Pippi-achtige tekst gemaakt. Deze zo gecentreerd en geprint dat het ook binnen een cirkel met dezelfde maat paste, en die twee cirkels weer op elkaar geplakt. Het resultaat was dus een ronde kaart, met voorop een kleiner rondje met Pippi’s hoofd.”

Christine: “Ik heb mijn dochter (die rood haar/sproeten heeft) digitaal gefotografeerd terwijl ze allemaal stoere Pippi-gezichten trekt met rechtopstaande vlechten en extra grote sproeten. De foto’s heb ik op gekleurde vlakken geplaatst en er zo een heel gekleurd geheel van gemaakt. Op A4-formaat dubbelgevouwen en in een doorzichtige enveloppe opgestuurd.”

Aankleding

Verkleden
Miriam: “Geef ieder kind een Pipi-kroon. Van oranje wol 2 vlechtjes maken en die met ijzerdraad rechtop laten staan. Deze met nietjes bevestigen aan stevig kartonnen kroon. Succes verzekerd. Daags na het feest lopen ze nog met de kroon rond.”

Pippi-jurk
Sandra: “Voor Pippi-feest van onze dochter had oma voor de meisjes een heus Pippi-jurkje gemaakt (hemdmodel met lapjes erop). We hadden vlechten gemaakt en deze oranje gespoten met uitwasbare verf. De jongens waren piraten. Voor hen hadden we onderin een oud T-shirt rafels geknipt en er een doods hoofd op getekend. Zij kregen een boerenbonte zakdoek om het hoofd en een ooglapje geschminkt.

Limonadeboom
Birgitta: “Maak van papier mache een holle boom (waar limonade in groeit). De Pippi’s mogen hier een pakje drinken uit grabbelen. Ook vinden ze het prachtig om om de beurt in de holle boom te zitten.”

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Planning

 • 15.00 uur feesttafel klaarzetten, limonade, taart 
 • 15.15 uur ophalen van school 
 • 15.30 uur feestmuts op, cadeautjes uitpakken, zingen, kaarsjes uitblazen, taart eten
 • 15.45 uur spel: ‘snoepjesspel’
 • 15.55 uur spel: ‘Pippi is haar geld kwijt’
 • 16.05 uur spel: ‘de grote schoenenrace’
 • 16.15 uur spel: ‘geluiden in je buik’
 • 16.25 uur pauze, limonade, spekkie spel aan tafel: ‘waar is de munt?’
 • 16.45 uur spel: ‘de leeuw slaapt’, ‘de toverhoed van Pippi’
 • 17.00 uur spel: ‘de dingenzoeker’
 • 17.10 uur spel: ‘zakdoekje leggen’
 • 17.15 uur spel: ‘verstoppen voor de politieagenten’
 • 17.30 uur iedereen naar huis brengen, traktatie mee

Snoepjesspel
Op een dienblad liggen 25 snoepjes. Jij doet je ogen dicht. Ik wijs een snoepje aan. Dan mag jij snoepjes opeten. Tot je het snoepje pakt dat ik heb aangewezen. Dan is de volgende. Hoeveel snoepjes zul jij mogen opeten?

Voorbereiden: snoepjes en dienblad klaarzetten.

Pippi is haar geld kwijt
Pippi heeft veel geld, een hele tas vol. Maar de boeven willen het geld van Pippi stelen. Pippi is niet bang voor de boeven, want Pippi is het sterkste meisje van de hele wereld. Maar soms moet ze weg of slapen. En dan wil ze niet dat de boeven haar geld pikken. Daarom heeft ze iets bedacht: ze heeft haar geld verstopt. In het hele huis heeft ze geld verstopt. Onder het kleed, en in de koekenpan. Maar nu heeft ze geld nodig, en kan ze het niet vinden. Ze heeft nog maar één zilverstuk. Die ziet er zo uit (laat het zilverstuk zien). Dus daarom moeten jullie helpen om de zilverstukken te zoeken. 

Voorbereiden: mariakoekjes in zilverfolie pakken; ‘zilveren muntstukken’ verstoppen.

De grote schoenenrace
Pippi heeft grote schoenen. Dan kan ze lekker met haar tenen wiebelen. Tommie en Annika en Pippi hebben een spelletje bedacht. En dat gaan wij nu ook doen. Het heet de grote schoenenrace. Dit zijn Pippi’s schoenen. Jullie krijgen ze om de beurt aan. Dan moet je met je grote schoenen onder de rij stoelen door kruipen. Onder de tafel door kruipen. Een rondje draaien om de laatste stoel en weer terug lopen. Dan geef je schoenen aan de volgende. 

Voorbereiden: ‘passende’ schoenen zoeken;kijken of schoenen niet afvallen/ handdoek erom knopen?

Geluiden in je buik
Weten jullie dat je buik allemaal geluiden maakt? Wij gaan daar nu eens naar luisteren. Alle kinderen moeten achter elkaar op de grond zitten, tussen de benen van het andere kind. Dan ga je liggen met je oor tegen de buik van het kind achter je. Luister maar eens goed. …. Dan mag het voorste kind langzaam korte lettergrepen zeggen: HA-HI-HE-HO. De andere kinderen herhalen dit om de beurt.

Waar ligt de munt?
Er staan drie bekers omgekeerd op tafel. Onder één beker wordt de munt gelegd. Dan schuiven de bekers door elkaar. Alle kinderen leggen de vinger op de beker waaronder volgens hen de munt ligt. De beker wordt opgetild elk kind dat het goed had geraden, krijgt een lucifer. Wie na tien keer de meeste lucifers heeft, is de winnaar.

Voorbereiden: drie bekers, een munt en lucifers klaar leggen.

De leeuw slaapt
De muziek gaat aan. Alle kinderen gaan dansen. Als de muziek stopt, gaan ze zo snel mogelijk liggen. Wie het eerste ligt, wint. Als de muziek weer aan gaat, gaat iedereen weer dansen.

Voorbereiden: muziek uitzoeken.

De toverhoed van Pippi
Pippi heeft een toverhoed. Als iemand die op zet doen alle andere kinderen haar na. Eén kind draagt de toverhoed van Pippi en maakt grappige geluiden of bewegingen. Zolang hij de hoed draagt, is de rest betoverd en moet alles nadoen wat het kind met de toverhoed voordoet. Als de muziek uitgaat, gaat iedereen slapen. Dan krijgt een ander kind Pippi’s hoed. Gaat de muziek weer aan, dan zijn de anderen betoverd en doen het kind met de hoed na.

Voorbereiden: hoed klaar leggen.

De dingenzoeker
Pippi is een dingenzoeker. Als ze op straat loopt, kijkt ze met haar neus naar de groot en dan vindt ze allemaal dingen: een oud blikje, een pan. Je kunt het zo gek niet zo bedenken of ze vindt het mooi en neemt het mee naar huis. En dan stopt ze alle dingen in een doos. Nu gaan wij een spelletje doen met die doos. Je mag je hand in het gat in de doos stoppen en voelen wat er in zit. Als je iets voelt, mag je vertellen wat het is. 

Voorbereiden: grote doos zoeken; gat in doos maken; spons, borstel, autootje, popje, knijper, bal en lepel er in stoppen.

Zakdoekje leggen
Het allerleukste spelletje vindt Pippi zakdoekje leggen. Wie weet hoe dat moet? Zullen we een keer het liedje oefenen? “Zakdoekje leggen, niemand zeggen, ik heb de hele dag gedaan, 2 paar schoenen heb ik aangedaan, 1 van stof en 1 van leer, hier leg ik mijn zakdoekje neer, kijk voor je, kijk achter je die hem vindt die mag me pakken…” Iedereen zit op de grond in een kring. Dan doet iedereen zijn ogen dicht, gaat met zijn neus op de grond liggen en we zingen het liedje. Eén kindje loopt rond de kring en legt het zakdoekje neer. Als het liedje is afgelopen kijkt iedereen of het zakdoekje achter hem/haar ligt. Wie hem vindt, mag proberen de zakdoeklegger te tikken. Dan is de volgende.

Voorbereiden: zakdoek klaarleggen.

Verstoppen voor de politieagenten
De politieagenten willen dat Pippi in een kindertehuis gaat wonen. Maar dat wil Pippi helemaal niet. Straks komen de politieagenten weer. Daarom gaan Pippi, Tommie en Annika en alle andere kinderen zich verstoppen. Eerst is de politieagent. Ze moet in de keuken en met haar handen voor haar ogen tot 20 tellen. Dan gaan alle kinderen zich verstoppen. De politieagent gaat ze zoeken. Als alle kinderen zijn gevonden, is iemand anders de politieagent.

Schrobborstels
Astrid: “Eerst even creatief zijn, en schrobborstels zodanig bewerken dat je ze onder je schoenen kunt bevestigen. Dan mogen de kinderen om beurten erop lopen (of met twee tegelijk natuurlijk). Het gaat niet heel erg goed, maar is wel erg leuk. En de kids doen het ook graag, want dat deed Pippi ook.”

Kleurplaten
Agnes: “Voor de 5e verjaardag van onze dochter Manon hebben wij een Pippi-feest georganiseerd. De uitnodiging heb ik zelf gemaakt. Van de internetpagina kleurplaten.nl heb ik een afbeelding van Pippi gehaald. Als afsluiting kregen de kinderen een kleurboekje met Pippi kleurplaten. Veel van de aangegeven spelletjes heb ik gedaan en met succes. Onze zoon van bijna 3 heeft het nu steeds over de Pippi-schoenen. (Ja, die staan gewoon bij ons in de kast ???) Tot slot wil ik jullie veel succes toewensen bij het handhaven van deze site. Het heeft mij veel ideeën gegeven om een feestje te organiseren, waarvoor hartelijk dank!”

Voetje van de vloer
Helena: “Maak een parcours van stoelen, banken, kussens en andere veilige zaken waar je eigenlijk niet op mag staan. En ga klimmen en klauteren zonder de vloer te raken. Dit kan als tik-spelletje (Pippi is de tikker) of als behendigheidsspel (wie de vloer raakt, is af).”

Hapjes en drankjes

Pippi-cake
Miriam: “In plaats van taart had ik met een beker rondjes uit een plak cake gestoken. Hier oranje dropveter om gedrapeerd als vlechtjes, rozijnen als ogen, tumtummetje als neus en rood snoepje als mond.”

Koekjes op zijn Pippi’s
Marijn: “We hebben ook koekjes gebakken zoals Pippi dat in de film doet. Samen meel, suiker en boter afwegen in de weegschaal, samen kneden, om de beurt met een deegroller rollen en dan koekjes uitsteken. Een groot succes, vooral toen de koekjes ook nog eens mee naar huis mochten.”

Pannenkoeken bakken
Helena: “Pannenkoeken bakken en heel hoog opgooien, zoals Pippi dat doet.”

Mee naar huis

Christine: “Schatzakjes, gemaakt van een stukje jute of iets dergelijks, dichtgebonden met een goudkleurig koordje. Inhoud chocolademunten, knikkers, kralenketting, nepdiamanten, kinderringetjes etc. Ik heb ook een kleurplaatboekje op A5-formaat gemaakt van kleurplaten die ik via het internet heb uitgeprint. Ingebonden met een ringbandje en een leuke voorkant met bijv. ‘leuk dat je op mijn partijtje was’.”

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Goede tip voor dit onderdeel? Laat het ons weten…

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Laat het ons weten…

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Laat het ons weten…

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen