Pakjesavond met ‘gelovigen’ in de praktijk


Lees hoe andere VanHarte-bezoekers pakjesavond vieren met hun ‘gelovige’ kinderen. Wellicht doet u leuke ideeën op voor uw eigen heerlijk avondje.

In stukjes

Edith: “Tot nu toe hadden we een kleine zak met cadeautjes die door de buurman met veel geklop bij de deur werd gezet. Onderin de zak zat dan een gedicht met een opdracht waar de kinderen de volgende zak konden vinden en zo deden we dat een paar keer. Dus ‘veel’ zakken met weinig cadeautjes. Het voordeel hiervan is dat ze niet binnen tien minuten alle cadeautjes uitgepakt hebben en het ‘heerlijk avondje’ alweer voorbij is. Tussen het zoeken van de zakken en uitpakken deden we dan een ronde drinken, soep, pepernoten enz.”

Van het kastje naar de muur

Mieke: ” Eén persoon verstopt de cadeaus door het hele huis. De oudste (of de jongste) krijgt de eerste aanwijzing, bijvoorbeeld: ‘ik lig hier heel koud’ (in de koelkast). Hier ligt dan weer een aanwijzing voor de volgende plaats, bijvoorbeeld: ‘ik lig hier ‘s avonds graag onder’ (het dekbed) of ‘je loopt over mij heen’ (de trap) enzovoort, enzovoort.”

Zoektocht

Marianne: “De deurbel gaat, maar in plaats van pakjes ligt er een brief achter de deur. Daarin staat dat de Pieten zich rot lachen, want ze hebben een grap met ons uitgehaald. De Sint weet er niets van, maar ze willen ook wel eens lol hebben op zo’n drukke avond als pakjesavond. In de brief staat hoe we de pakjes kunnen vinden, maar daar moeten we eerst wat voor doen. Vanaf hier zijn er twee varianten. Eentje waarbij iedereen naar buiten moet (jassen aan en mutsen op), en eentje waarbij iedereen binnen blijft.

Naar buiten

In de brief staat bijvoorbeeld dat we eerst moeten zoeken in de achtertuin. Ook daar zijn geen pakjes, maar er hangt wel een opvallende, glimmende kaart in de boom met een letter erop. Zo vertelt de brief stap voor stap waar je moet gaan kijken/zoeken. (Bekijk zelf wat in uw buurt de mogelijkheden zijn.) Uiteindelijk heb je een aantal letters bij elkaar. Maar wat nu, wat moeten we met deze kaarten? Weer binnen vind je dan nog een brief op de mat. Hierin staat de je met de letters een woord moet vormen dat aangeeft waar de pakjes te vinden zijn (badkamer (waar het raam natuurlijk open staat), de zolder, garage, tuinhuis enzovoort).

Binnen

In de brief zit een (grappig) verhaal met uitleg van wat komen gaat en een mijter met kaartjes erin geschoven. Er staan in de brief ook allemaal vragen over het Sinterklaasfeest. Ieder kind krijgt één of meer vragen, en mag bij het beantwoorden eventueel geholpen worden door de anderen. Is de vraag goed beantwoord, dan mag je een kaartje uit de mijter trekken en daar staat natuurlijk weer een letter op. Ook deze letters vormen uiteindelijk de vindplaats van de pakjes, bijvoorbeeld ‘in de schuur’. Laat de kinderen eerst zelf puzzelen en help pas als ze er niet uitkomen.

Een gezellig Sinterklaasfeest toegewenst.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen