Pakjesavond met ‘afvalligen’ in de praktijk


Lees hoe andere VanHarte-bezoekers pakjesavond vieren met een groep ‘afvalligen’. Wellicht doet u leuke ideeën op voor uw eigen heerlijk avondje.

De Sinterklaasboom

Marij: “Organiseer een ‘gewoon’ feestje (met hapjes en drankjes), maar laat alle gasten een ‘ongeslachtelijk’ cadeautje voor een bepaald bedrag (bv. 10,- euro) kopen. Iedereen moet zijn cadeautje inpakken. Zelf zorg je voor een paar stevige takken die je in een emmer met zand zet. Aan deze takken hang je de cadeautjes (met vrolijk gekleurde lintjes). Maak ook slingers van pepernoten (dus niet van kruidnootjes; die breken!) en schuimpjes. Schuimpjes kun je het best eerst met een satéprikker doorprikken, voordat je er een touwtje of lintje doorheen rijgt. Om klokslag 12 uur mag iedereen een cadeautje uit de boom pakken! Deze ‘Sinterklaasboom’ maakten we bij ons thuis jaren geleden.”

Alternatief Sint-dobbelspel (ingestuurd door Marij)

Benodigdheden:

  • dobbelsteen
  • kookwekker
  • (thee)doek

Iedereen neemt drie (ingepakte) cadeautjes mee: bijvoorbeeld 1 van 2,50 euro; 1
van 5,-  euro en 1 van 7,50 euro. Bij binnenkomst legt iedereen zijn/haar cadeautjes
op tafel.

Ronde 1

Wie 6 gooit, mag 1 cadeau pakken (niet eentje die je zelf hebt gekocht!). Het
cadeau moet je uitpakken en voor je op tafel leggen. Dit gaat zo door tot
iedereen drie cadeautjes heeft. Wie er 3 heeft, speelt dus even niet meer mee.

Zet voor elke volgende ronde de kookwekker. De overige spelers mogen niet zien
welke tijd je instelt, daarom plaats je hem onder een doek. Tien tot vijftien
minuten per ronde is lang genoeg.

Ronde 2

Wordt er drie gegooid, dan moet iedereen 1 cadeautje aan zijn/haar
linkerbuurman geven.

Ronde 3

Wie 5 gooit, moet bij 2 andere spelers 1 cadeautje omruilen.

Ronde 4

Wordt er een 1 gegooid, dan moet iedereen zijn/haar cadeautjes aan zijn/haar
rechterbuurman geven.

Ronde 5

Gooi je 4, dan moet je je eigen cadeautjes ruilen met een andere speler.

Ronde 6

Wordt er 2 gegooid, dan moet iedereen 1 cadeautje aan zijn/haar rechterbuurman
geven die twee plaatsen verderop zit.

Ronde 7

Nu alles door elkaar. Als iemand een 6 gooit, gaat zijn/haar beurt voorbij.

Meer dan uitpakken alleen

Detty: “”Ieder jaar weer probeer ik om van Sinterklaasavond iets meer te maken dan het krijgen van cadeautjes. Mijn kinderen zijn nu 8 en 10 jaar en beiden afvalligen. Ik maak nog steeds bij alle cadeautjes een klein gedichtje. Vorig jaar heb ik in ieder gedichtje een opdrachtje verwerkt….

Papa moest met een theedoek voor zijn ogen tien verschillende dingen proeven (mosterd, suiker, chocoladepasta et cetera), Had hij er vijf goed, dan mocht hij het cadeautje uitpakken. Zoonlief moest zich tien keer opdrukken voor hij zijn cadeau mag uitpakken. Hij zit per slot van rekening op voetbal. De andere zoon moest iedereen van een drankje voorzien voordat zijn pakje aan de beurt was en ga zo maar door.

Dit jaar wil ik in de gedichten de verstopplekjes van de cadeautjes aangeven…dat wordt dus zoeken geblazen.

Op deze manier wordt het niet alleen een feest van krijgen, uitpakken en op naar het volgende. Daarnaast pak ik vanaf half oktober heel veel in, ook de dingen die ik toch wel zou kopen (van kerstballen tot sokken of boxershorts, zodat het weer een echte PAKJES-avond wordt!”

Dronken en slechte schmink

Wijntje: “Bij het bezoeken van Sint-Nicolaasfeestjes voor volwassenen proberen wij als Sint en Pieten ons te verdiepen in de aard van bedrijven waar we zijn uitgenodigd. Voorbeeldje: eens waren we op bezoek bij een groot aantal mensen, waarvan een aantal voor het eerst op wintersport ging. Dit moest dus – tot grote hilariteit van de rest- worden geoefend. We hadden een thermosfles warme gluhwijn bij ons. Waar we ons uitermate aan ergeren zijn dronken Klazen en Pieten, dit past echt niet bij zo’n feest. Ook de uiterlijke verschijning laat wel eens te wensen over; slecht geschminkte Klazen en Pieten. Ik wens, namens mijn spelgenoten, iedereen een heel fijn St Nicolaasfeest.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen