Paasfeest


Bij Pasen denkt u aan eieren, paashazen, lammetjes, narcissen en de kleuren geel en paars. Voldoende aanknopingspunten voor een vrolijk Paasfeestje voor uw jarige Job of Jet.

 

UITNODIGINGEN
 • Ei
  Wat dacht u van een ei? Knip een dubbel ei uit papier en versier dit aan de voorkant. Binnenin schrijft u de tekst.
 • Paasmandje
  Knip en plak een mandje van papier. Maak hierin een nestje van stro en leg daarin een ei waarop u de uitnodiging heeft geschreven. U kunt het mandje ook vullen met papieren bloemen. Op één van de bloemen staat dan de tekst van de uitnodiging.
 • Bloem
  Een andere mogelijkheid: knip uit stevig, gekleurd papier twee keer een bloem met bloemblaadjes. Uit de bovenste bloem knipt u een bloemblad open, zodat het een venster wordt. Schrijf de uitnodiging op de blaadjes van de onderste bloem. Maak de bovenste bloem op de onderste vast met een splitpen. Als u nu de bovenste bloem ronddraait, leest u in het ‘venster’ de tekst op de onderste bloem.
 •  

  Aankleding

  Versieringen zijn geel en paars. Maak van crêpepapier slingers en/of mooie paarse bloemen met een geel hart. Maak bloemstukjes of zet vaasjes met voorjaarsbloemen neer. Knip uit papier (slingers) eieren en haasjes en hang deze op.

   

  Activiteiten

 • Palmpasenstok maken
  Leg voor ieder kind een mooie stok klaar. Bak van deeg broodhaantjes om erop te zetten of koop kant-en-klare broodhaantjes bij de bakker. Verzamel zo veel mogelijk spullen om te versieren: crêpepapier, draad, kralen, knopen, lint, vouwblaadjes, stiften. De kinderen kunnen nu zelf hun stok gaan versieren. Meer tips voor het maken van een Palmpasenstok vindt u hier.
 • Eieren zoeken
  Dit hoort er toch echt bij. U kunt dit op heel veel verschillende manieren aanpakken. Kijk voor ideeen eens op de VanHarte-pagina met eierzoektips!
 • Eierrace 1
  Laat de kinderen een ei (gekookt of van chocola) op een lepel vervoeren via een paar hindernissen. U kunt dit spel individueel spelen, maar ook in groepjes. In dat geval wordt het ei aan het eind van de hindernisbaan aan de volgende van het groepje overgegeven en gaat het er om welk groepje het eerste klaar is.
 • Eierrace 2
  Laat de kinderen via een estafette eieren naar de overkant brengen. Hierbij moeten zij op handen en voeten het ei wordt met de neus naar voren duwen en zo naar de finish vervoeren.
 • Eierdans
  Leg een aantal eieren op een hoopje in een cirkel. Gebruik hiervoor nepeieren van plastic of piepschuim. Geef elk ei een gekleurde stip, zodat elk kind zijn eigen ei(eren) terug kan vinden. De kinderen moeten nu al hinkelend met hun voet de eieren uit de cirkel krijgen. Dit is niet gemakkelijk. U kunt het iets moeilijker maken door de kinderen de handen in de zij te laten zetten.
 • Paashazenspel
  Verdeel de groep in tweeën. Het ene team krijgt een mandje dat een kind op de rug doet. Dit kind gaat in een grote cirkel staan. Om de cirkel heen staat het andere team, zij zijn de verdedigers. De rest van het eerste team probeert nu zoveel mogelijk eieren in de mand van hun eigen paashaas te gooien. Hierbij worden ze gehinderd door de tegenpartij. Alleen de paashaas mag in de cirkel lopen. Alle andere kinderen moeten buiten de cirkel blijven.
  Gebruik hiervoor nepeieren. Eventueel maakt u ze van stof, gevuld met kussenvulling. Zo zijn ze vaker te gebruiken. Speel het spel een bepaalde tijd of tot de eieren op zijn. Eieren die in de cirkel op de grond liggen, mogen niet worden gepakt.
 • Gevulde eieren
  Maak van piepschuim eieren van ongeveer 15 cm hoog. Snij deze in zes stukken. Geef alle eieren een verschillende kleur en nummer de stukken van 1 tot en met 6. Leg alle stukken door elkaar op tafel. De kinderen gaan om de beurt met de dobbelsteen gooien. Het aantal ogen bepaalt welk stuk ei (van de eigen kleur) ze pakken. Wie heeft het eerst zijn ei compleet?
 • Eierenmemory
  Gebruik hiervoor plastic eieren die open kunnen (uit een surprise ei bijvoorbeeld). Vul er steeds twee met hetzelfd: macaroni, paperclips, een knikker enzovoort. Nu mogen de kinderen om de beurt twee eieren laten rammelen en zo het bij elkaar horende paar eruit halen.
 • Boter, kaas en eieren
  De Paasvariant op dit spel. Gebruik eieren en paashazen in plaats van kruisjes en rondjes. Het is ook leuk om hier een ‘levende’ variant van te maken. Hiervoor zijn acht kinderen nodig, verkleed als paashaas of als ei. Of met de kleuren geel en paars. Teken buiten op de stoep een vierkant met negen vakken.
  Om de beurt zet een team een speler in een vak. Laat de kinderen gaan zitten, dan is er meer overzicht. Het team dat het eerst drie op een rij heeft, is winnaar.
 • Eierdans
  De kinderen zitten in een kring en geven op de muziek een ei door. Wie het ei heeft als de muziek stopt, is af. Variant: laat de kinderen twee aan twee tegenover elkaar staan. Zolang de muziek speelt, gooien ze over. Als de muziek stopt, zijn de kinderen zonder ei af. De anderen vormen weer paren en spelen door. Net zolang tot er één over is.
 • Koekjes bakken
  Maak vooraf zandtaartdeeg. Vorm er een ovale rol van en snij er plakjes vanaf. Nu heb je eierkoekjes. Laat de kinderen ze versieren nadat ze gebakken zijn.
 • Mandjes maken
  Maak een mandje om eitjes in te doen. U kunt ze maken van vouwkarton, of vlechten. De kinderen kunnen het mandje versieren met stiften, kleurpotloden, plakkertjes enzovoort.
 • Er zijn nog veel meer spelletjes en knutsels te bedenken die met Pasen en eieren te maken hebben. Kijk maar eens op de VanHarte eierspelletjes-pagina en op de Paasknutselpagina’s.

   

  Hapjes en drankjes

 • Eitjes
  Allereerst natuurlijk de eitjes. Zet een schaal op tafel met allemaal verschillende soorten: chocolade, suikergoed, gevulde, zuurtjes, gespikkelde enzovoort.
 • Haascakejes
  Maak cakejes in de vorm van haasjes. Deze vormpjes zijn bij elke winkel voor huishoudelijke artikelen te koop. Ook lekker zijn eierkoeken.
 •  

  Mee naar huis

  Vul het zelfgemaakte mandje met eitjes of andere leuke Paaspresentjes: een eierverfsetje, kleine knuffelschaapjes of -haasjes, eierdopjes of een van de vele andere leuke hebbedingetjes die rond Pasen in veel winkels te koop zijn.

   

  Traktateren op school

 • Kijk bij onze speciale rubriek met Paastraktaties
 •  

   

  Films, boeken en cd’s

 • Knutselen met de Paashaas – Sabine Lohf, ISBN 903031589x
  Een boek met ideeën en knutsels voor Pasen.
 •  

  Buiten de deur

  Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

  Vanharte

  Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

  Recente artikelen