Oud & Nieuw voor Kinderen


Oudjaarsavond lijkt wel eens een feest te zijn voor volwassenen. Wilt u uw kinderen meer betrekken bij de festiviteiten of speciale rituelen voor hen bedenken? Gebruik uw fantasie en vraag de kinderen wat ze leuk vinden. Hieronder alvast wat tips om u op weg te helpen. De meeste van de hier genoemde activiteiten kunt u overdag doen.

Lekker smikkelen

Kinderen vinden het meestal leuk om in de keuken te helpen. Betrek ze dus bij het oliebollen bakken of hapjes maken. Als ze oud genoeg zijn, kunt u ze ook een kooktaak geven. Zet ze voor de gelegenheid een echte koksmuts op.

Herinneringen & Wensen

Vraag kinderen om terug te denken aan de leuke dingen van het afgelopen jaar. Voor het eerst naar school, de vakantie of hun verjaardag. Ze kunnen erover tekenen of schrijven. Ook kunt u met ze praten over wat ze willen voor het Nieuwe Jaar. Hun wensen en voornemens dus. Ook deze kunnen ze vastleggen in een verhaaltje en/of tekening. Als u hiervan een ritueel maakt, bouwt u jaar na jaar een verzameling op die enorm leuk is voor later.

Tijdcapsule

Maak een tijdcapsule waarin elk gezinslid iets doet dat voor hem of haar een bijzondere betekenis heeft. Begraaf het in de tuin en spreek af om het over vijf jaar op te graven en te lezen.

Familie interviews

Interview uw (kleine) kinderen en vraag ze wat Oud en Nieuw voor hen betekent. Leg het vast op video. Uw oudere kinderen kunnen oudere familieleden interviewen. Over Oud & Nieuw toen zij klein waren bijvoorbeeld. Leuk om ‘s avonds en de jaren erna met Oud & Nieuw met zijn allen te bekijken.

Opblijven met plezier

Of uw kinderen het volhouden de hele avond wakker te blijven, kunt u zelf het beste inschatten. Als ze het niet volhouden, moet u ze er in ieder geval van verzekeren dat u ze op tijd wakker maakt (en dit ook doen!). Zodat ze het hoogtepunt van de avond niet missen.

Wat gaan we morgen doen?

Bespreek ruim van tevoren wat u op Nieuwjaarsdag wil gaan doen. Veel gezinnen plannen familiebezoek. Zorg dat uw kinderen ook iets extra’s hebben om naar uit te kijken. Spelen op het strand of in het bos bijvoorbeeld. Of een theater- of bioscoopbezoek. Vraag bij het VVV naar nieuwjaarsactiviteiten in uw woonplaats.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen