Olympisch feest voor volwassenen


De Olympische Spelen spreken tot ieders verbeelding. Er zullen maar weinig mensen zijn die er helemaal niets van zien. Het is ook een heel leuk thema voor een feest. Niet alleen voor kinder- en tienerfeesten, maar zeker ook voor een familiefeest, een buurtfeest of een ander volwassen feest. 

Of u het feest met uw buurt, straat of familie viert, maakt niet zoveel uit. Als de groep groot genoeg is,  bent u altijd in de gelegenheid om verschillende teams te maken. Elke team vertegenwoordigt hierbij een land. Dat betekent dat elk land zich presenteert in de kleding van dat land, met vlag en vlaggendrager. Dat is al aanleiding voor een mooie opening. Het Olympische vuur kan bij de opening door de buurt of straat worden vervoerd, naar de plaats waar de Spelen worden gehouden. 

Draaiboek

Zo’n activiteit vergt veel voorbereiding die u zeker niet alleen op uw schouders moet nemen. Stel een buurtfeestteam samen. Het is ook verstandig om van tevoren een draaiboek te maken. Neem hierin op wie wat voorbereidt. Wie voor welke materialen zorgt. Wie welke taken op zich neemt. Maak een tijdplanning, zodat alles op tijd klaar is. Maak ook voor de dag zelf een speelschema voor de verschillende onderdelen. Zo kunt u de tijd een beetje in de gaten houden. Zijn er veel kosten aan verbonden, maak dan een begroting en bewaak het beschikbare budget.

Communicatie

Overweeg om een website op te zetten, waarop alle betrokken bewoners de voortgang van de voorbereidingen kunnen volgen. Achteraf plaatst u hier foto’s van het feest om te bekijken en na te bestellen. Hier vindt iedereen ook de gegevens over de organisatoren, kunnen deelnemers hun ideeën spuien, zich aanmelden voor commissies et cetera. Als alternatief of als aanvulling kunt u ook een nieuwsbrief in het leven roepen om iedereen op de hoogte te houden.

Materiaal

Voor materialen bent u aangewezen op wat er in de buurt of familie is. Met zelf maken komt u overigens ook een heel eind. Bij sommige gemeenten bestaat er een sport- en speluitleen, waar u allerlei attributen kunt lenen. Het is het informeren waard.

De competitie

Een vast onderdeel op de spelen is de zevenkamp. Van oorsprong een atletiekonderdeel, maar u kunt een zevenkamp voor de gelegenheid ook iets aanpassen. Hieronder staan een aantal spelen die zijn gekoppeld aan een land. Sommige zijn individueel uit te voeren, andere zijn teamspelen. U kunt er een mooie competitie van maken en de winnaars belonen met een echte beker. Laat u het evenement jaarlijks terugkomen, dan kunt u zelfs een wisselbeker uitreiken. Natuurlijk geeft u elke deelnemer een medaille of vaantje als herinnering.

  • Japan – sumoworstelen: U kent ze vast wel, die hele dikke mannen die met elkaar vechten. Dit onderdeel zorgt altijd voor grote hilariteit. Er zijn speciale sumopakken te huur. Bent u niet in de gelegenheid om zulke pakken te huren, dan kunt u ze ook zelf maken. Neem een te grote overall en stop deze vol met vulling (stro bijvoorbeeld). Het effect is hetzelfde. 
  • Nederland – polsstok(ver)springen: Het hoogspringen brengt voor een ongeoefend iemand risico’s met zich mee. Verspringen is een veiliger alternatief. Het allermooist is het, als er een sloot beschikbaar is om overheen te springen. Een nat pak halen, hoort er toch eigenlijk wel bij.
  • België – estafette/hordenlopen: Kies voor de vorm die het beste uitkomt. Heeft u veel ruimte, dan is een estafetteloop over een bepaalde afstand goed te doen. Kunt u alleen een kortere afstand gebruiken, dan zijn horden (schragen) heel geschikt. Om er iets grappigs in te brengen, kunt u in plaats van het estafettestokje, Belgische frieten over laten brengen. Met een aantal deelnemers per team is een nagemaakte friteszak snel gevuld.
  • Oostenrijk – langlaufen: Langlaufen in je eentje is al moeilijk genoeg. Heuveltje op of af, een bocht om. Maar als u speciale ski’s heeft, waar drie of vier personen tegelijk op kunnen staan, wordt het nog leuker. Teamwork gevraagd, want dan maakt u de snelste tijd. Twee lange latten met elk drie of vier banden er op om de voeten in te zetten en de ski’s zijn compleet.
  • Australië – hockey: Maak er een spel van dat vier tegen vier kan worden gespeeld. Gebruik een klein doel, zodat er geen keeper hoeft te zijn. Als u het spel op een plein speelt of op straat, dan kunt u er rolhockey van maken. Laat de deelnemers skeelers aantrekken en het spel wordt ineens heel anders. Gebruik als hockeysticks zelfgemaakte houten sticks, of leen plastic sticks. Speel 2 x 5 minuten, dat is voor ongetrainden lang genoeg.
  • Zwitserland – boogschieten: Het verhaal van Wilhelm Tell is bij de meesten wel bekend. Dit onderdeel uitvoeren met de appel op het hoofd is echter nogal riskant. U kunt beter met (zelfgemaakte) bogen en pijlen op een schijf laten schieten. Of u blaast ballonnen op met confetti en nummers (punten) er in. Geef iedereen drie kansen en tel het aantal punten op.
  • China – tafeltennis: De materialen zijn makkelijk te vinden. Bedenk van tevoren goed hoe u dit uitvoert. Speel een enkelspel en een dubbelspel per wedstrijd. Ook hier is 2 x 5 minuten lang genoeg. Anders kan dit onderdeel wel erg lang gaan duren.

Eten en drinken

Er zijn genoeg hapjes en drankjes te verzinnen die uit de verschillende deelnemende landen komen. U kunt afspreken dat elke groep zorgt voor eten en drinken uit ‘zijn’ land. Zo krijgt u een heel gevarieerd buffet, met voor elk wat wils.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen