Kraamcadeaus


Hoe voorkomt u dat een met zorg uitgezocht kraamcadeautje slechts een aanvulling blijkt te zijn op een steeds maar groeiende berg sokjes en knuffels? En hoe brengt u als ontvanger wat lijn in de spullen die u krijgt? 

Geven…

Wij vonden onder meer in het forum van ouders online de volgende originele ideeën:

 • borstvoedingsbevorderende thee
 • receptieboek voor de kraamvisite
 • kookboek met snelle recepten
 • rugzak (handig om uw handen vrij te hebben als u met een kleintje op stap gaat)
 • doosje voor melktandjes (voor mensen met heel veel geduld)
 • tummytub (een soort emmer waar u de eerste tijd na de geboorte de baby in baadt. De baby krijgt dan een soort ‘baarmoedergevoel’ (dankjewel voor je uitleg, Wilma))
 • fietsenrek (voor in de schuur, HEEL handig als u uw kind uit het stoeltje moet vissen)
 • ‘oppas-waardebonnen’ (heeft u nooit te veel)
 • bon voor het lenen van een videocamera
 • memorcard voor camera
 • En wat dacht u van een CD met dat ene speciale liedje waarin iemand wordt bezongen met dezelfde naam als de pasgeboren spruit?
 • Geen tijd of geen zin om te winkelen of kunt u niet op kraambezoek? Ook via internet kunt u  kraamcadeaus en kraammanden bestellen en laten bezorgen. 

TIP: Vergeet u de broertjes en zusjes van de pasgeborene niet? Het valt niet mee als alle aandacht dagenlang uitgaat naar een schreeuwende indringer. Een kleinigheidje maakt veel goed.

Maak een meetlat 

Je hebt een stuk MDF hout nodig van 6mm dik en 1 meter lang en 20 cm breed en hobby acrylverf. Neem een leuke tekening over, uit bijvoorbeeld een kleurboek van een beest met een lang lijf (een teckel die een handstand doet of op zijn achterste pootjes staat) of een lange nek (giraffe). Teken de tekening eerst op het hout en zaag de contouren uit met een figuurzaag. Schuur goed zodat er geen splinters of scherpe hoeken zijn en schilder vervolgens de basiskleur. Na drogen kunnen andere kleuren aangebracht worden. Breng een maatverdeling aan van bijvoorbeeld 70 cm tot 1.30m. Boor een gaatje in de bovenkant en zorg ervoor dat de meetlat op de goede hoogte aan de muur komt te hangen. Zodra het kind kan staan kan er met potlood een streepje gezet worden met een datum erbij.

Van MDF hout en acrylverf kan ook een leuke mobiel gemaakt worden. Zaag 6 leuke diervormen uit en beschilder ze. Boor een gaatje in de bovenkant, doe er een touwtje doorheen en hang de figuren op verschillende hoogte van elkaar aan een smal rond houtje van ongeveer 15 cm. Balanceer de mobiel en plak de touwtjes met wat lijm op het hout. Koop eventueel een paar leuke kralen om op het eind van elk houtje te lijmen.

Om de werkwijzen meer inzichtelijk te maken is het handig een kijkje in cadeaushops te nemen. Daar hangen vaak talloze mobielen en lengtemeters zijn er ook wel te vinden, zij het in mindere mate.

T-shirt

Koop een wit T-shirt en textielverf. Beschilder het shirt met iets persoonlijks, bijvoorbeeld met de naam van de pasgeborene of teken een leuke figuur erop. Je kan ook enkele sjablonen kopen om het makkelijker te maken. Let erop dat het shirt voor het schilderen gewassen moet zijn (en gedroogd) en na het schilderen moet de tekening gefixeerd worden met de strijkbout. Leg een stuk wit papier in het shirt want de verf kan doordrukken. Volg de aanwijzingen op de verfpotjes dan kan het niet mis gaan

Krijgen…

Om wat lijn te brengen in de cadeaus is het bij sommige winkels (o.a. bij Ukkepuk in Rotterdam, maar ook bij bijna alle babyzaken in België) mogelijk een zogenaamde ‘babylijst’ achter te laten. U zoekt vooraf de cadeautjes uit en doet bij het geboortekaartje of bij de uitnodiging voor het kraamfeest een los kaartje met hierop de naam van de winkel, het adres en telefoonnummer. Soms is het ook mogelijkheid om iets grotere cadeaus op de lijst te plaatsen, waarvan verschillende mensen een deel kopen. In België krijg je ook nog een bestedingskorting tot 10%. Vraag het eens na bij een plaatselijke babyzaak. 

TIP: Wie alles al heeft of niets meer wil, kan het kraambezoek in plaats van kraamcadeaus om een gift aan een goed doel vragen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen