Knutselen


Regelmatig sturen VanHarte-bezoekers ons hun leukste spelletjes-tips. Al deze ideeën uit de praktijk, verzamelen wij op deze pagina’s. 

Muis in de pot

Carla: “Ooit ergens gelezen, en gedaan op de 6e verjaardag van Josca. Nodig:

  • 1 grote glazen groentenpot per kind
  • vogelzand
  • lapjes stof
  • 1 papieren parasolletje (voor ijs)per kind
  • fimoklei in verschillende kleuren, maar in ieder geval grijs
  • evt. kleine schelpjes

De kinderen kleien een muisje met gekleurde kleren aan. Deze worden gebakken in de (keuken) oven. Ondertussen wordt er een laagje vogelzand in de pot gedaan. Evt. versieren met schelpjes. Van een lapje stof wordt een badhanddoekje geknipt en op het zand gelegd. Dan wordt het muisje er op gezet en het parasolletje in het zand geprikt. Deksel er op en een stoffenlapje er overheen met een elastiekje.”

Ballonnen versieren

Monique: “Een leuk knutselwerkje is het versieren van ballonnen. U kunt hiervoor een speciale set kopen, maar het is ook heel leuk om met een watervaste stift op de ballon te tekenen en er zelfgeknipte strikken of hoeden op te plakken. De kinderen weten zelf erg goed hoe ze een ballon kunnen versieren. Een ander groot succes was een schminkdoos waarmee de kinderen elkaar konden schminken. In combinatie met een stickerset om zelf ‘tattoo’s’ te maken, houdt u de kids een aardig tijdje bezig.”

Behangtekenen

Margot: “Het meest spectaculaire spel op het feestje van mijn dochter was toch wel het behangtekenen. Onze huiskamer moest een totale verandering ondergaan, dus leek het mij wel leuk om tijdens het verjaardagsfeestje elk kind een tekening op het behang te laten maken. En wel een hele grote: van het plafond tot aan de vloer. Zo’n anderhalf uur zijn ze er zoet mee geweest, dát was pas leuk! Dat mag thuis natuurlijk niet. Het resultaat was verbluffend, het was zelfs jammer dat het behang eraf moest.”

Ontbijtbordjes beschilderen

Eileen: “Op mijn dochters zesde verjaardag kwamen zes kinderen. We hebben ze allemaal een ontbijtbordje laten beschilderen. Heel eenvoudig met keramiekverf. De bordjes moesten vier uur aan de lucht laten drogen en vervolgens een half uur in de oven op 160 graden. Zo hadden ze allemaal een heel originele herinnering aan de verjaardag.

Maskers

Petra: “Knutselen is een van de favoriete bezigheden van mijn dochters (bijna 5 en bijna 7). Na het uitpakken van de kadootjes en het eten van (meestal) pannekoeken gaan we knutselen. Dit kan variëren van maskers maken tot hoedjes versieren. Als thema hadden we de laatste keer een ‘berenfeest’. Ik had van karton berenkoppen geknipt die alle kindjes mochten versieren en beplakken. Twee gaatjes erin, elastiekje erdoor en klaar is het masker. Dit kan natuurlijk ook met hoedjes etc.

Eigen placemat maken

Nicolette : Ideaal om weer wat rustig te worden voor het eten. Zoek kleurplaten op internet en vergroot ze naar A3-formaat. Je kunt ook een A-4 kleurplaat plakken op een gekleurd vel in A3-formaat. Je laat de kinderen de kleurplaat kleuren, verven of beplakken. Ze schrijven hun naam erop en bijvoorbeeld ‘eet smakelijk’ . Als de platen klaar zijn, platificeer je ze. De meeste scholen/bedrijven hebben zo’n aparaat, en je mag het meestal wel lenen.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen