Knutsel, frutsel, rijm en dicht


Surprises en gedichten horen bij het Sinterklaasfeest. De meeste mensen vinden dit leuk om te doen. De tijd ontbreekt echter nogal wel eens. Sommige mensen houden niet van knutselen of rijmen, maar willen geen spelbreker zijn. Of misschien bent u gewoon niet zo handig. VanHarte helpt u graag in deze drukke tijden. Hier vindt u De VanHarte Tip Top Tien voor Surprises en Gedichten. Ook hebben we leuke inpaktips voor u.

VanHarte Tip Top Tien voor Surprises en Gedichten

(tien gouden tips voor succesvolle pakjesavonden)

1. Bespreek de regels

Bepaal als feestgroep wat de regels zijn. Indien niemand van surprises houdt, bijvoorbeeld, kan het ook een ‘gedichten-only’ Sintfeest worden. Zorg dat het past bij de groep.

2. Kies een passend cadeau

Misschien werkt u met lootjes waar u een verlanglijstje bij heeft. Dan heeft u het relatief eenvoudig. Het kan ook zo zijn dat u zelf iets moet bedenken op basis van een afgesproken bedrag. Dat wordt al lastiger. Zeker wanneer u iemand niet zo heel goed kent. Zorg in elk geval voor een cadeau dat bij de ontvanger past. Een boekenbon getuigt niet van heel veel inlevingsvermogen en fantasie, tenzij het gaat om een ware boekenwurm!

3. Brainstorm over de ontvanger

Dit is een uitstekende manier om te beginnen. Pak een blanco vel papier en schrijf alles op wat u met de cadeauontvanger associeert. Denk aan werk, hobby’s, rare eigenschappen, ambities en plannen van de persoon. Hou dit vel erbij tijdens de uitvoering van zowel surprise als gedicht.

4. Doe research

Dit kunt u op diverse manieren opvatten. U kunt research doen naar de persoon. Door vragen te stellen aan bekenden. Wees wel heel discreet en praat niet met de mensen die ook bij het Sinterklaasfeest zullen zijn. Mensen worden snel achterdochtig in de november/december-periode. Internet is ook altijd een bron voor gedichten, surprise-ideeën en andere leukigheidjes. Er zijn ook boeken beschikbaar die u kunnen helpen bij het rijmen en dichten.

5. Kies uw surprise

Nadat u de nodige voorbereidingstijd heeft besteed, hakt u de knoop door. U kiest welke surpriseaanpak het leukst is voor de ontvanger in kwestie. En ook voor u om te maken. Hou het realistisch en haalbaar waar het uw agenda, budget en handigheid aangaat.

6. Vraag om advies of hulp waar nodig

Stel, uw surprise- of gedichtidee is op het randje. U weet niet helemaal zeker of het gepast of zelfs maar leuk is. Laat uw idee eens los op een objectieve buitenstaander. Lees het gedicht voor aan niet-betrokkenen om de reactie te peilen. Op basis van de feedback kunt u waar nodig kleine aanpassingen aanbrengen.

7. Schrijf op wat u nodig heeft

Maak een lijst van alles wat u nodig heeft. Kijk naar wat u al in huis hebt, om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

8. Maak een planning

Schrijf op wanneer u wat moet doen. Zeker als uw agenda al heel vol is. Heeft u huisgenoten, hou er dan ook rekening mee dat u voor het maken van surprises privacy nodig hebt. Voorkom Sint-stress.

9. Hou het spannend

Eén van de leuke aspecten van Sinterklaas is de geheimzinnigheid en plezierige spanning. Als iemand nog gelooft, is dit gevoel automatisch inbegrepen. De vaak volwassen afvalligen moeten er iets meer voor doen. Het helpt om lekker geheimzinnig te doen, zeker als u huisgenoten heeft waarmee u het feest gaat vieren. Regel dus dat u uw surprise kunt verbergen. Bij vrienden of kennissen of misschien kan het wel in uw eigen huis. Laat gedichten niet open en bloot rondslingeren. Maakt u ze op de computer, wees dan ook voorzichtig. Beveilig uw bestanden als de computer door meer mensen wordt gebruikt.

10. Wees sportief en maak plezier

Het heerlijk avondje is gekomen. U gaat in de maling nemen en zult waarschijnlijk ook in de maling worden genomen. Kijk onbevreesd in de spiegel waar u gevraagd wordt in te kijken. Lach om uzelf zoals u om anderen kunt lachen. Het wordt vast heel gezellig!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen