Klusfeest


Kinderen vinden het over het algemeen heerlijk om creatief bezig te zijn met allerlei materialen. Met relatief eenvoudige middelen kan een knutselfeest worden opgezet. Een beschrijving voor een stoere variant voor jongens en meisjes…

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Maak een uitnodiging in stijl, door bijvoorbeeld de uitnodiging te schrijven op een onderdeel van het knutselwerk dat gemaakt gaat worden. Gebruik stoere ‘werkmanstaal’. Als de kinderen vies kunnen worden, vraag dan of ze in hun feestelijkste oude kleding kunnen komen. Ook kunt u vragen of ze een bepaald stuk gereedschap willen meenemen.

Aankleding

Richt de feestruimte zodanig in dat ongelukjes geen fatale gevolgen hebben voor het humeur van ouders van de genodigden of van uw partner als ‘ie ‘s avonds thuiskomt. Hang reclamefolders van bouwmarkten op. Trouwens, als u van tevoren naar een lokale bouwmarkt gaat, kan deze vast (gratis) zorgen voor zaken als ballonnen, vlaggetjes en petjes. Koop wat opblaasbare gereedschappen en leg die verspreid neer. Als slingers kunt u ‘afzetlint’ gebruiken. Koop een bouwhelm voor uzelf en de eventuele begeleiders.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Zoals met alles, is ook hier een goede voorbereiding het halve werk. Denk even na over de opzet van uw feestje, en vergeet niet de kinderen daarin te betrekken! Het ‘draaiboek’ zou er als volgt kunnen uitzien:

Project
Kies een haalbaar project dat de kinderen ruim voor het einde van het feestje kunnen afronden. Kijk op onze knutselpagina voor handige tips en veel links naar knutselsites. Houdt er rekening mee dat er ook kinderen op deze wereld rondlopen die misschien niet zo handig zijn als die donders van u. Het is een uitdaging om een project te verzinnen dat ook na het feest z’n nut kan bewijzen (zoals het vogelhuisje genoemd in de tip onderaan de bladzijde)

Voorbereiding
Ga naar wat de knelpunten zijn en voer moeilijke werkzaamheden eventueel van tevoren uit. Wilt u een kleurrijk kistje maken, verf en zaag dan de planken van tevoren. Bij een prachtig plakwerk kunt u misschien de moeilijke stukjes ‘voorknippen’. Vanzelfsprekend zorgt u ervoor dat u de benodigde materialen en eventuele gereedschappen van tevoren in ruime mate in huis heeft. Misschien is er ook een voorbeeld en/of bouwtekening nodig. 

Uitvoering
Na het uitpakken van de kado’s en het eten en drinken kan de pret beginnen. Geef duidelijk aan wat er moet gebeuren, doe het eventueel eerst voor. Omdat kinderen zich meestal niet heel lang kunnen concentreren, is het misschien verstandig om het project in fases uit te voeren. Wissel dan het bereiken van iedere fase af met een toepasselijke spelletjes (“spijkerpoepen” bijvoorbeeld) en/of een eet/drinkpauze. 

Veiligheid/Begeleiding
Zorg ervoor dat er voldoende mensen aanwezig zijn die de kinderen kunnen helpen. Vermijdt het werken met gevaarlijke gereedschappen zoals zagen en beitels en let op dat de kinderen voldoende beschermd zijn tegen materialen als lijm en verf. Let op ventilatie etc.

Hapjes en drankjes

Een bouwcake
Cake met zelfgemaakte chocoladespijkers (van b.v. mini Milky Way, dat snijdt makkelijk).

Thermosflessen
Drinken wordt zoals bij bouwlui geschonken uit thermosflessen.

Met de handen
Blijven de kinderen eten, maak/haal dan hamburgers en hotdogs die met de handen moeten worden gegeten.

Mee naar huis

Als het werk af en bewonderd is, worden er prijzen uitgeloofd voor het mooiste, stevigste, lelijkste, grootste, kleinste, scheefste etc. werk. Iedereen krijgt natuurlijk een prijsje. Na afloop mogen de kinderen hun werk mee naar huis nemen.

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Huttenbouwweek
Anita: “In Ulrum organiseert Dorpsbelangen Ulrum al 21 jaar een huttenbouwweek. Sinds enkele jaren is er een speciale huttenbouwcommissie die namens DBU een thema bedenkt en een programma maakt. Het gehele jaar door verzamelen wij ‘schoon’ hout, zodat alle kids in de leeftijd van ongeveer 4 tot 14 jaar zich volledig uit kunnen leven. Vast op het programma staat altijd de barbecue op donderdag en met goedkeuring van de ouders mogen kinderen in hun zelfgebouwde hut een nachtje blijven slapen, onder toezicht natuurlijk. Op de laatste dag wordt van al het hout een grote brandstapel gemaakt die ‘s avonds door de brandweer wordt aangestoken en later ook weer geblust.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen