KinderFeestKalender


Op de VanHarte KinderFeestKalender noteren we alle wereldfeesten waarbij kinderen een grote rol spelen. Natuurlijk kent iedereen Sinterklaas en Kerst, maar heeft u ooit gehoord van het Turkse kinderfeest of van het Japanse Trung Thu? 

6 januari

Met Driekoningen wordt in Frankrijk, België en delen van Nederland de drie koningen herdacht die Jezus bezochten. Kinderen verkleden zich als koningen en gaan zingend langs de deuren. Er wordt cake of koek gegeten waarin een boon is meegebakken. Het kind dat de boon vindt, wordt tot koning(in) gekroond. In Italië krijgen kinderen met Driekoningen cadeautjes in hun schoen of kous van een lelijke, oude, maar vriendelijke heks: La Befana. Stoute kinderen krijgen steenkool. Het verhaal hier achter is dat La Befana het te druk had om de Wijzen uit het oosten te ontvangen. Voor straf is ze nu eeuwig op zoek naar het kindje Jezus en laat in elk huis een cadeautje achter voor het geval het kindje daar mocht zijn.

3 maart

In Japan viert men een poppenfeest voor meisjes. Op feestjes laten meisjes elkaar hun mooie poppen zien.

23 april

Atatürk introduceerde in 1920 het kinderfeest in Turkije. Hij vond dat kinderen, als toekomst van het land, best eens extra aandacht verdienden. Volksdansen in klederdracht, muziek, vliegeren, poppenkast en zoet, kleverig gebak vormen de ingrediënten voor dit feest. Het feest wordt afgesloten met de Çayda Çirak, een kaarsendans uitgevoerd door kinderen in traditionele kostumen.

  • Het idee achter het Turkse Kinderfeest is dat kinderen als bestuurders van de toekomst één dag per jaar op de stoel kunnen gaan zitten van degenen die op dit moment de touwtjes in handen hebben. En zich ook zo verkleden. In Turkije betekent dat bijvoorbeeld op 23 april kinderen in het parlement gaan zitten, en ook de taak van president overnemen. Dit is natuurlijk op school heel makkelijk op kleine schaal na te doen. Kinderen zouden b.v. meester of juf kunnen spelen, of politieagent, of directeur van de plaatselijke fabriek. Mooier nog, wethouder of burgemeester. Nodig in ieder geval een aantal mensen uit met verantwoordelijke beroepen en laat deze de kinderen uitnodigen eventjes hun taken over te nemen. De ‘verantwoordelijken’ kunnen de kinderen dan begeleiden. Daarna zou er afgesloten kunnen worden met een traditioneel Turks feest, maar we hebben ons laten vertellen dat dat in Turkije niet gebruikelijk is. Kijk voor meer informatie in het boek Feest! van Unicef.

5 mei

In Korea wordt de Dag van de Kinderen gevierd. De dag ervoor krijgen kinderen op school al een cadeautje van de oudercommissie. Bijdragen van ouders worden bij elkaar gedaan en eerlijk verdeeld. Thuis krijgen ze ook cadeautjes, er zijn spelletjes en wedstrijden voor kinderen, een Mickey Mouse optocht, orkesten in de stad spelen kindermuziek, de tv vertoont de hele dag kinderprogramma’s. Ook in Japan wordt op 5 mei de Dag van de Kinderen (Kodomo-No-Hi) gevierd. De nadruk ligt op zonen. Aan

juli of augustus

In Nepal worden kinderen in koeienpakken de straat opgestuurd tijdens het Koeienfestival (Gai Jatra). Ze voeren toneelstukjes op en krijgen hiervoor geld of lekkernijen van voorbijgangers.

15de dag 8ste maanmaand

Met het Vietnamese herfstfeest Trung Thu gaan kinderen verkleed met maskers en lampionnen de straat op ter ere van de schoonheid van de maan. Ouders geven hun kinderen snoep en maankoeken. 

31 oktober  

In Amerika, delen van de Britse eilanden en andere Engelstalige gemeenschappen wordt Halloween gevierd. Het is ontstaan uit het christelijke feest ‘All Hallows’ Eve (avond voor Allerheiligen). Dit ontstond op zijn beurt weer uit het oud Keltische feest Samhain. 31 oktober was voor Kelten de laatste dag van het jaar en het begin van de winter. Met grote vuren ondersteunde men de zon en verjoeg men de kwade geesten die juist op deze dag tevoorschijn kwamen. Tegenwoordig verkleden kinderen zich zo eng mogelijk en gaan ‘s avonds langs de huizen waar ze de bewoners voor de keus ‘Trick or Treat’ (‘kattenkwaad of snoepje’) stellen. Het gebruik om hoofden van pompoenen te maken verwijst naar de Keltische gewoonte om de hoofden van hun vijanden in hun hutten te hangen

11 november

In delen van Nederland en Vlaanderen viert men Sint Maarten. Kinderen krijgen lekkers en speelgoed en lopen mee in kinderoptochten met lantaarns van uitgeholde bieten.

15 november

In Japan viert men Shichi-Go-San (7-5-3). Kinderen worden op deze feestdag netjes aangekleed meegenomen naar de graven van voorouders en de tempels waar gebeden worden opgezegd om geluk over hen af te smeken. Kinderen die op deze dag 3, 5 of 7 jaar oud zijn worden extra in het zonnetje gezet. Vroeger werd op deze dag het haar van een driejarig meisje voor het eerst opgestoken. Jongens van 5 jaar krijgen voor het eerst een hakama (lange gevlochten broek) en meisjes van 7 jaar hun eerst obi (traditioneel kostuum).

5 december

Een paar weken van tevoren komt Sinterklaas samen met zijn zwarte Pieten in een stoomboot aan. Kinderen zetten ‘s avonds hun schoen klaar bij de schoorsteen of CV. Ze zingen liedjes voor de Goedheiligman en doen een hapje voor het paard, een verlanglijstje of tekening in hun schoen. De volgende ochtend vinden ze (als ze zich dat jaar goed hebben gedragen) een cadeautje, chocoladeletter of marsepein als beloning. Vroeger kregen stoute kinderen of kinderen die te groot waren voor het schoenzetten de roe. Op 5 december bezoekt de Sint (al dan niet zichtbaar) alle hard zingende kinderen en laat een zak cadeautjes achter. Zijn komst wordt aangekondigd door een wit gehandschoende hand die pepernoten de kamer in strooit.

25 en 26 december

Met Kerstmis brengt de Kerstman ‘s nachts cadeautjes onder de Kerstboom. Weken van tevoren is hij samen met een groot legioen elfjes op de Noordpool hard aan het werk om al dit speelgoed in elkaar te knutselen. Net als Sinterklaas weet hij precies of kinderen zich het afgelopen jaar goed hebben gedragen. De huizen worden versierd met kerstbomen, -ballen, -takken, -kaarsen en -slingers. Het is de tijd van Kerstmarkten, Kerstliedjes en gezellige familiediners.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen