Kalenderfeesten in de praktijk


Niets is zo leerzaam als de praktijk, en VanHarte vindt dat iedereen mag profiteren van de ervaringen van andere bezoekers. Zo helpen we elkaar een handje! Op deze pagina vindt u daarom alle relevante praktijkverhalen die tot nu toe zijn ingezonden.

Keti Koti

Elly: “De Surinamers (afstammelingen van de Afrikanen) vieren op 1 juli Keti Koti. Het is een nationale feestdag ter ere van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Er wordt veel gedanst en gedronken, de meeste vrouwen doen hun mooiste ‘koto’ aan en binden een mooie ‘agnisa’ (hoofddoek) op. De agnisa’s worden heel stijf gesteven en gevouwen in bepaalde modellen, die een boodschap inhouden.
Aan de versierselen op de koto kan men zien of de vrouw vrijgezel, verloofd, getrouwd of weduwe is.
Koto’s zijn een combinatie van rok, onderrokken en buikband. De ‘jaki’ (jackje) heeft lintjes op de rug en aan de manier waarop ze zijn gestrikt, weet men wat haar burgerlijke staat is. Op de onderrokken zit vaak kant waarvan de kleur terug is te vinden in de koto. Er zijn allerlei modellen voor koto’s.”

Red.: Wie meer wil weten over Keti Koti, kan terecht bij deze link van Kennisnet. Hier vindt u een pdf boordevol informatie. In Amsterdam wordt in juli het Kwakoe-festival gevierd. Kwakoe was een weggelopen slaaf die later weer werd gevangen. Hij is het symbool geworden voor de drang naar vrijheid. Kijk op de site van het Kwakoe-festival voor meer achtergrondinformatie.

Lichtmis

Nick: “2 februari = lichtmis. Los van elke religieuze betekenis, MOET men die dag gewoon pannenkoeken eten. Dat hoort zo. Dit zou komen van de traditie om op die dag de arbeidcontracten op de boerderij te laten aanvangen. Het was met andere woorden het begin van het landbouwjaar… en dus een feestje waard. De leuze luidt die dag: “Er is geen vrouwke nog zo arm, of ze maakt haar panneke warm!”

Aanvulling (red.): Op 2 februari is het inderdaad Maria-Lichtmis. Op de site van de vrije school Ede vinden we hierover de volgende informatie: “Maria-Lichtmis is het feest van het steeds sterker wordende daglicht. Met het Michaelsfeest maakten we ons sterk om de donkere tijd binnen te treden. Met het Sint Maartensfeest staken we de eerste lichtjes aan. Met dit laatste winterfeest blaast Maria het lichtje uit. Het feest van Maria-Lichtmis werd oorspronkelijk gevierd ter herinnering aan het reinigingsoffer dat Maria in de tempel opdroeg, veertig dagen na de geboorte van Jezus. Later werd het de dag, waarop men de kaarsen die men gedurende het komende jaar nodig had, liet wijden.”

Wicca

Een leuke tip van Monique: “Bekijk de site van Suanfra eens voor jaarfeesten die met wicca van doen hebben. Geen enge verhalen, maar feesten over de natuur.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen