Islamitische nieuwjaarsdag


Moslims vieren het begin van hun nieuwe jaar niet uitbundig, zoals Christenen en Chinezen dat doen. Islamitisch Nieuwjaar is vooral een herdenkingsdag, waarbij bezoek aan de moskee centraal staat.

Op Islamitische nieuwjaarsdag herdenken Moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later werd de datum van deze verhuizing, in het Arabisch ‘hidzjra’ genoemd, als beginpunt genomen voor de moslimkalender, de Hidsjri-kalender. Op Moeharram 1 jaar 1 (16 juli 622) werd de religieuze en sociale gemeenschap van de moslims gesticht. Op 25 maart 2001 begint het jaar 1422.

De officiële aankondiging van het nieuwe jaar vindt plaats op een heuveltop buiten Caïro, vanaf de minaret van de Mohammed Ali Moskee. Als twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel waarnemen, is het nieuwe islamitische jaar begonnen.

Bovenstaande informatie is met toestemming overgenomen uit: Nederland Wereldland van uitgeverij PlanPlan, ISBN 90-76092-04-4    

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen