Inpaktips voor de feestdagen (2)


Een cadeautje inpakken in een doorsnee papiertje is op zich niet zo moeilijk, maar waarom zou u de ‘ontvanger’ niet het genot geven van een cadeautje in een cadeautje? We hebben voor u een aantal manieren bedacht om dit te bewerkstelligen. U kunt bijvoorbeeld mooie dozen maken die de ontvanger later nog kan gebruiken om persoonlijke dingetjes in op te bergen. Of mooie cadeauzakjes die later nog kunnen worden hergebruikt. Bovendien is het ontzettend leuk om ze te maken!

Hoe maakt u een cadeautasje?

Benodigdheden:

  • stevig papier, bijvoorbeeld behang of inpakpapier
  • hobbylijm
  • schaar
  • potlood
  • eventueel koord of lint om handvaatjes of sluiting te maken

Het is ontzettend leuk om zakjes of tasjes te maken, maar ondanks de eenvoudige benodigdheden is het niet simpel. Maar laat u niet ontmoedigen want wij helpen u hierbij een handje!

Het is het makkelijkst om deze techniek een paar keer uit te proberen met een A4-blaadje. Op deze manier krijgt u een idee van wat de bedoeling is. Ook kunt u een papieren zak die u heeft gekregen bij de winkelier of apotheek, voorzichtig uit elkaar halen. Zo ziet u het beste hoe de zak is gevouwen en geplakt.

Stap 1

Bepaal ten eerste hoe breed u de zak wilt hebben; daarna bepaalt u hoe breed u de zijkant van de zak wilt hebben. Nu kunt u dit overnemen op de achterkant van het papier naar aanleiding van het schema dat wij voor u hebben gemaakt (zie afbeelding 1).

Voor de duidelijkheid hebben we de ‘trucjes’ die u kunt gebruiken om een goed sluitende zak te krijgen met verschillende kleuren aangegeven. De uitleg:

Breedte zak
Breedte zijkant zak
Hoogte zak
Plakrand

Teken eerst de verticale lijnen; de breedte van de plakrand wordt 2/3 van de zijhoogte van de zak. De tweede lijn tekent u op dezelfde afstand als de zijkant van de zak. In de groene cirkel ziet u hoe een vierkant is ontstaan. U laat van hoek naar hoek de diagonale lijnen hier doorheen lopen.

In de rode cirkel ziet u hoe u de breedte van de onderkant van de zak moet bepalen. De som van de breedte van de plakrand + de breedte van de zijkant van de zak, bepalen tot hoe ver u uw tekening moet optrekken.

Stap 2

Na een hoop rekenen en tekenen zijn we toegekomen aan het uitknippen van het
patroon. Als het patroon is uitgeknipt kunt u de lijnen gaan ‘rillen’. Dit betekent met een stomp voorwerp de lijnen natrekken. Nadat u dat gedaan heeft, gaat u alle lijnen voorvouwen. Doe dit met alle vouwen naar de binnenkant toe.

Stap 3

Doe wat lijm op de plakstrook aan de mooie zijde van het papier. Neem het andere uiteinde en leg het met de binnenzijde op de plakrand. Zoals u ziet ontstaat zo de zijkant van de zak. Vorm de koker zo dat het een rechthoek wordt. Vouw de uiteinden van de zijkant van de zak naar binnen. Er ontstaan nu twee punten die tegenover elkaar liggen. Op het vlakke deel dat u net naar binnen heeft gevouwen, doet u wat lijm. Druk één punt hierop vast. Nog wat lijm op de zojuist vastgelijmde punt en daar-na de tweede punt hierop vastplakken.

Het zakje is klaar. Het was even werk, maar het resultaat is er ook naar! Nu kunt u zelf gaan beslissen hoe u de zak wilt sluiten. Hiervoor hebben we een paar tips:

  • De bovenkant tweemaal breed omvouwen, met een perforator midden op het gevouwen gedeelte twee gaten maken. Trek een koord door de gaten en bind dit vast met een strik. U kunt er nog voor kiezen om onderaan de uiteinden een knoop te leggen. Houdt een stukje koord onderaan over om uit te rafelen. Zo lijkt het net of er kwastjes aanzitten.
  • Maak handvaatjes door met een perforator aan weerskanten bovenaan de zak gaatjes te maken. Trek er twee koorden of linten door. Maak aan de uiteinden een knoop zodat het niet loslaat. Het is mooi om de knoop aan de buitenzijde zichtbaar te laten en zeker als u nog een paar mooie knopen kent uit uw padvin-derstijd!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen