Indianenfeest


Indianen spreken tot de verbeelding. Generaties jongetjes (en meisjes) spelen cowboytje en indiaantje. Een indianenfeest (eventueel gecombineerd met een cowboyfeest) is daarom bijna zeker een garantie voor succes.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Indianennaam
Bedenk voor elke gast een mooie indianennaam (Zittende Buffel, Rennende Vos enzovoort) en nodig iedereen uit in het indianendorp. Laat de jarige op elke uitnodiging een mooie indiaan, totempaal of indianentent tekenen.

Indianentooi
Schrijf de uitnodiging op een band voor de verentooi die ze op het indianenfeest gaan maken. Vraag dan wel of ze de band meenemen en zorg voor een stapel reserve-exemplaren. Er zijn altijd kids die ze vergeten. 

Tipi’s
Marieke: “Knip uit correspondentiekaarten twee tipi-vormen en versier ze met indianenmotieven (laat uw kind dit doen). Schrijf binnenin de uitnodiging en maak ze aan de bovenkant met een splitpen vast. Zo heeft u een echte tipi als uitnodiging, die je nog neer kunt zetten ook!”

Aankleding

Cactussen
Cactussen uit karton/papier knippen en ophangen. In sommige feestwinkels kunt u ook opblaasbare exemplaren kopen.

Zelf tekenen
Hang rondom de hele kamer grote stukken papier (bijv. de achterkant van oude rollen behang) en laat de feestgangers hierop een indianendorp tekenen of hiëroglyfen/bizons etc. 

Lege kamer
Ruim de kamer het liefst zo leeg mogelijk en laat iedereen in een kring op de grond zitten. 

Buiten
Mooier is het als u het feestje buiten kunt vieren. Maak in het midden een vuurplaats/kampvuur.

Wigwam
Silvia: “Voor de verjaardag van Ruben (7 jaar) hebben we een mooie wigwam gemaakt, van vijf houten tuinpalen (vurenhout/2 meter). De punten naar boven gericht, op 30 cm van boven gaten boren en de 5 palen met een touw verbinden. Zo heb je een prachtige wigwam / verplaatsbare tent voor jarenlang speelplezier. Als tentdoek kun je jute of oude lappen gebruiken. Niet te netjes, want dat bederft de fantasie.”

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Indianenkwis
Verdeel de groep in kleine groepjes en stel vragen over het indianenleven vroeger. Wat aten ze, waar woonden ze, noem drie indianenstammen etc. 

Indianenverhalen voorlezen

Schminken
Geef de indianen oorlogskleuren of laat het ze zelf (bij elkaar) doen. Maak een foto van het eindresultaat als aandenken!

Hiëroglyfen schrijven/ontcijferen
Indianen drukten zich schriftelijk uit met tekeningen. Laat de kinderen elkaar briefjes schrijven waarin zij met tekeningen duidelijk maken wat ze hebben gedaan (naar de markt geweest, een bizon geschoten etc).

Indianenshirts en tooi maken
Voor de jarige koopt u de tooi van een opperhoofd in de speelgoedwinkel, de gasten maken eigen tooien met veren die u eerder hebt verzameld en een breed stuk elastiek of een dubbele brede reep papier. Veren kunt u natuurlijk ook uit gekleurd papier (laten) knippen. Koop goedkope shirts bij de Wibra of Zeeman en laat ze met textielstiften bekleuren. Knip rafels aan de onderkant en mouwen en klaar!

Tenten bouwen
Buiten met takken en lakens of binnen onder de tafel of tussen stoelen.

Totempaal bouwen
Kartonnen dozen versieren en op elkaar plakken.

Maskers maken en schilden versieren
Van karton of papier maché.

Bouw met zijn allen een groot indianendorp
Een maquette van takjes, wc-rollen, luciferdoosjes etc. Aangezien uw kind een indianenfeest heeft gekozen, zal er vast een voorraad indianenpoppetjes (Playmobil, plastic) aanwezig zijn. Zet deze in het dorp en laat de kinderen lekker spelen.

Indianenverhalen vertellen
Indianen brachten de avonden door met het vertellen van verhalen over hun avonturen, overwinningen en jachtpartijen. Laat iedereen zijn eigen spannende verhaal verzinnen en vertellen. Of laat iedereen een stukje vertellen, waarna het volgende kind het verhaal aanvult. Per zin of per paar zinnen. Zo kan het verhaal verrassende wendingen nemen. 

Water dragen
Welk team heeft zijn lege emmer het eerst gevuld door met een mok water te halen uit de grote emmer water die een paar meter verderop staat?

Spoorzoeken
Zet met pijlen een speurtocht uit en laat de kinderen onderweg opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden. Bijv. Van welk dier zijn deze sporen, oncijfer het geheimschrift, sluip als een indiaan, noem vijf bekende indianen etc. 

Indianendans
Na lang stil zitten moeten de kinderen zich even lekker kunnen uitleven. Zet bijvoorbeeld een cd met Peruaanse muziek op. Of laat ze er zelf muziek bij maken. Loof prijzen uit voor de gekste, mooiste, spannendste dans. Zorg ervoor dat iedereen iets wint!

Buffeltje Prik

Speerwerpen
Natuurlijk niet met echte speren, maar bijvoorbeeld met darts zonder scherpe punt.

Vredespijp roken
Marieke: “Laat de kinderen grote kralen uit een plastic bekertje aan een rietje zuigen, en in een ander bekertje overdoen (kan in wedstrijdvorm)”

Vissen vangen
Marieke: “Leg visjes van zacht snoep (je moet erin kunnen prikken) op een lange sjaal. Laat de kinderen ernaast zitten, in twee rijen tegenover elkaar. Geef ze allemaal een satéprikker. Beweeg samen met iemand anders de sjaal heen en weer: de kinderen moeten proberen een vis aan hun prikker te prikken. U kunt er een wedstrijdje van maken, maar het is wel zo eerlijk om na afloop de buit eerlijk over alle kinderen te verdelen. De indianen doen dit natuurlijk in het echt ook!”

Magische cirkel
Hanneke: “Een kringspel waarbij u op de grond een cirkel tekent. De kinderen maken er een kring omheen en houden elkaars handen vast. Na een afgesproken teken proberen ze elkaar binnen de kring te trekken. Wie met zijn voeten binnen de cirkel komt, is af. Dit spel kun je ook binnen spelen. Dan vervang je de cirkel door een krukje met een stok of iets dergelijks erop. Valt de stok eraf, dan ben je af. Bij een ridderfeestje gebruik je natuurlijk een ‘zwaard’ en bij een indianenfeest een ‘Tomahawk’.” 

Bizons, kom maar op
Hanneke: “Eigenlijk heet dit spel Britse Buldog, maar voor het thema past u de naam natuurlijk aan. De kinderen staan achter een lijn en moeten overlopen naar een lijn die circa vijf meter verderop is. Tussen deze lijnen is de ‘prairie’. Eén kind is een indiaan die bizons gaat vangen op de prairie. Als hij/zij roept: “Bizons, kom maar op!”, dan mogen de kinderen naar de overkant lopen/rennen. Wie onderweg wordt getikt, wordt ook een indiaan. Bij de volgende ronde mag hij/zij meehelpen vangen.” 

Hapjes en drankjes

Slakken, rupsen en maden
Indianen (de Azteken tenminste) aten alleen vlees en vis bij feestelijke gelegenheden, meestal aten ze alleen dingen die van maïsmeel zijn gemaakt met bonen en eventueel slakken, rupsen en maden. Zoek dus snoep in de vorm van slakken, rupsen en maden.

Wigwamtortilla’s
Serveer tortilla’s met gehakt en bonen erop. Vouw de tortilla’s als een wigwam en leg de vulling erin.

Gezonde totempalen
Maak totempalen van blokjes kaas, komkommer, mandarijntjes of spekjes, cake, fruit et cetera aan een satéprikker.

Chocoladedrank
Cactusvruchten en honing waren lekkernijen. Dit alles werd weg gespoeld met chocoladedrank en agavenbier. 

Mee naar huis

Prijzen voor spelletjes en cadeautjes om mee naar huis te geven, zijn er legio. Voor een paar euro koopt u een enorme zak plastic indiaantjes. Verdeel ze en doe er nog wat rupsensnoepjes bij. Samen met de eigen knutsels en eventueel een foto vormt dit een leuk aandenken aan dit indianenfeest.

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Tipi’s met reuzenlolly

Hanneke: “Maak van karton tipi’s met hierin een ‘reuze lolly’. De tipi’s maakt u van gekleurd papier. De basis van het tentje is een gelijkzijdige driehoek met zijden van ongeveer 12 cm. De zijden van het tentje zijn drie gelijkbenige driehoeken van ongeveer 14 cm hoog. Deze driehoeken tekent u op een A4, waarna u er versieringen op tekent (zorg dat ze aansluiten op de zijkant). Deze werktekening kopieert u zo vaak op gekleurd papier als nodig is. Uitknippen en gaatjes in de drie bovenkanten maken. Vouw er een lolly (of iets anders) in en strik de zijden met een touwtje aan elkaar. Hang er eventueel een kaartje aan in de de vorm van een veer.”

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Hoe zou je overleven bij de Azteken? Fiona Macdonald, ISBN 90-5495-093-5
Reuze interessant boek waarin in begrijpelijke taal en met veel illustraties van alles wordt verteld over het leven bij de Azteken. 

Noord-Amerikaanse Mythen & Legenden – Philip Ardagh, ISBN 90-5495-177-x
Boek vol mythen en legenden van onder meer Indianen. Voor wat oudere kinderen!

Het indianenfeest en andere verhalen – Els Rooijers, Paul van Loon en Dick King-Smith, 
ISBN 90-276-4259-1

Leuke verhalen om voor te lezen of om zelf te lezen voor kinderen vanaf circa 8 jaar (AVI 6 – 7 ). Het indianenverhaal gaat over een jongetje en zijn vader die samen met de vrienden van vader indiaantje spelen. Het verhaal krijgt een grappige wending zodra vader begint te denken dat hij een echte indiaan is. 

Film: De indiaan in het kastje

Erg grappige kinderfilm over een hele kleine indiaan die bij een jongetje woont.

  • Hiawatha (Disney)
  • Pocahontas (Disney)

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen