Huwelijkstradities 2


Wie bezig is met het plannen van een huwelijk, zou zich ook eens moeten verdiepen in de geschiedenis van huwelijkstradities. Door te weten wat de betekenis van symbolen en rituelen is, krijgen ze extra betekenis. Misschien vindt u hier de traditie om uw bruiloft net dat extra persoonlijke tintje te geven.

Zo kunt u bijvoorbeeld de betekenis van huwelijkssymbolen in de vorm van korte teksten en afbeeldingen opnemen in de uitnodiging, de menukaart en bedankbriefjes.

De bruidssluier

In Nederland zien we de sluier steeds minder vaak. Van alle bruiloftskleding bestaat de sluier waarschijnlijk het langst. Kennen wij hem voornamelijk in het wit, in het oude Griekenland was hij geel en in het Romeinse Rijk rood. De sluier is symbool voor de ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. Het optillen van de sluier door de bruidegom symboliseert de mannelijke dominantie. Kies je er als vrouw voor zelf de sluier te naar achteren te werpen, dan toon je toch een stuk onafhankelijkheid.

De witte bruidsjurk

Tegenwoordig zijn er weinig of geen kleuren die ‘niet kunnen’ voor een bruidsjurk, maar dat is nog niet zo lang zo. Wit was in de westerse wereld jarenlang de enige geaccepteerde kleur voor dit feestelijke kledingstuk. De link met maagdelijkheid of puurheid kennen de meeste mensen wel. Toch bestaat deze pas vanaf de vorige eeuw. De oorspronkelijke betekenis heeft daar niets mee te maken. Vanaf Romeinse tijden was wit namelijk de kleur van feesten en vieringen.�

De bloemen

In verschillende culturen en volkeren vertegenwoordigen bloemen bepaalde emoties. Wereldwijd is oranjebloesem de meest bekende. De Spanjaarden zagen in oranjebloesem het perfecte symbool van geluk en tevredenheid, omdat de sinaasappelboom tegelijkertijd (oranje)bloesem en fruit draagt. Rozen staan in diverse landen voor liefde, lelies voor deugd en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tegenwoordig wordt de bloemkeuze veelal bepaald door persoonlijke smaak, een bruiloftsthema en natuurlijk de bruidskleding.

De ring

Vanaf de oude Egyptenaren stond de ronde vorm van de ring symbool voor oneindige liefde. Tegenwoordig is de ring meestal van goud. De Romeinen kozen nog wel eens voor ijzer.

De bruid over de drempel

De achtergrond van deze gewoonte is verrassend. Blijkbaar geloofde men lang geleden, dat als een bruid het huis van haar nieuwbakken echtgenoot inging, de demonen uit haar familie haar het huis in volgden. Door haar over de drempel te dragen, raakten de demonen het spoor volledig bijster. Wat uiteraard tot het geluk van het bruidspaar bijdroeg.

De taart

Ook de Romeinen smulden al van een bruidstaart. Gist was goed voor de vruchtbaarheid en de kruimels brachten de gasten ook nog eens geluk. Later werd het een gewoonte om -wederom voor geluk- over de bruidstaarten heen elkaar een kus te geven. Enkele eeuwen geleden kwam een zeer bijdehante bakker op het idee om alle kleinere taarten in verdiepingen te plaatsen en deze met glazuur te decoreren. In Nederland wat minder populair, maar in Groot-Brittanni� en Amerika is zo’n ‘bruiloftstoren’ tegenwoordig nog steeds een graag geziene gast.

Something old, something new, something borrowed, something blue

Veel bruiden in Engelssprekende landen houden rekening met deze regel, maar ook in Nederland is het geen onbekend verschijnsel. De bruid moet iets ouds en iets nieuws dragen of bij zich hebben, iets geleends en iets blauws. Het is interessant om te zien hoe de kleur blauw hier opduikt. Lang geleden droegen bruiden in Isra�l een blauw lint. Dit betekende trouw, liefde en bescheidenheid. Blauw wordt ook geassocieerd met zuiverheid.

De bruid ‘weggeven’

Vroeger was een huwelijk een zakelijke aangelegenheid. De bruid werd dus letterlijk weggegeven door haar vader in ruil voor een geldelijke vergoeding. Als tegenwoordig een dochter wordt weggegeven is dit eerder in de geest van vertrouwen in de nieuwe verbintenis en een uiting van liefde en genegenheid.

Rijst gooien

Het gooien van rijst naar en over het bruidspaar komt uit het Verre Oosten. Het symboliseert voorspoed en een ‘ontbreken aan gebrek’. Naast rijst worden ook andere granen naar bruidsparen geworpen met een soortgelijke betekenis.

Alternatieven voor rijst gooien

  • Ballonnen laten opgaan
  • Bezoekers bellen laten blazen (erg populair in Amerika)
  • Confetti (niet geschikt bij regen !!)

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen