Hoe vertel ik het?


Hoera, we zijn zwanger. Maar hoe vertelt u het de rest van de wereld? En wanneer doet u dit? Met een beetje fantasie maakt u er een onvergetelijk moment van. Dus… fototoestel en filmcamera bij de hand wanneer uw schoonmoeder de babysokjes uitpakt!

Wanneer vertelt u dat u zwanger bent?

In Nederland is het de gewoonte om het nieuws pas rond de derde maand van zwangerschap in de omgeving kenbaar te maken. Voor die tijd is de kans dat het misgaat relatief hoog. Rond de derde maand van zwangerschap wordt de hormoonproductie, die zorgt voor het instant houden van de zwangerschap, overgenomen door de placenta. Gaat dit mis, dan volgt een miskraam. Maar gelukkig gaat het meestal goed. Over het algemeen wordt een zwangerschap vrij bescheiden aangekondigd. Nederlanders zijn nu eenmaal een nuchter volk.

Op het werk vertellen dat u zwanger bent

Zorg ervoor dat uw baas het in ieder geval van u persoonlijk hoort. Reageert uw baas niet zo enthousiast, hou het gesprek dan kort. Reageert hij of zij leuk dan kan uw dag niet meer stuk.

Op sommige werkplekken bestaat de traditie om een zwangerschap op een bepaalde manier te melden. Zo bestond bij mij op het werk de traditie om te trakteren op zelfgebakken appeltaart. Zodra een bakblik met appeltaart ten tonele verscheen, begon men meteen met feliciteren. U kunt het ook ‘duurder’ doen. Bij sommige bakkers kunt u digitale fotootjes op marsepeinen http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images af laten drukken om deze vervolgens in de taart te steken. Een afbeelding van een baby zou duidelijk moeten zijn. Trakteren ter gelegenheid van een blijde gebeurtenis valt altijd in goede aarde en is daarom een absolute aanrader.

In de thuissituatie

Zelf vonden we het heel leuk om de eerste zwangerschap tijdens een etentje thuis bekend te maken. Wij kozen voor ‘zie je niks aan mij?’. Prompt kreeg ik allerlei complimenten. Of ik naar de kapper was geweest, nieuwe kleren, schoenen, bril, nieuwe lenzen, of zelfs plastische chirurgie. Het was erg leuk om het op deze manier te brengen.

Er zijn natuurlijk legio mogelijkheden te bedenken. Van romantisch tot humorvol. U kunt het thema verwerken in het toetje. Zet als versiering voor het toetje muisjes neer. Of trakteer bij de koffie op doopsuikers. Andere ideeën:

  • Bent u een handige breister, maak dan mini babysokjes die u als broche op uw kleding draagt.
  • Ook kunt u de aanstaande opa en oma een fopspeen of luier cadeau doen.
  • Heel subtiel is het om een echofoto (eventueel lenen van iemand anders) in te lijsten en op te hangen. Dan maar afwachten tot iemand het ziet hangen.

Voor welke aankondiging u ook kiest, het is erg leuk de reacties van mensen op uw blijde nieuws te zien (en vast te leggen op film of foto). Doe het daarom zoveel mogelijk persoonlijk en zorg ervoor dat goede vrienden het nieuws niet via een ander vernemen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen