Het ultieme Paasontbijt: De eieren, Koken, Bakken, Pocheren en Gevulde eieren


Vanzelfsprekend staat bij het Paasontbijt het ei centraal. Gekookt, gebakken, gepocheerd of verwerkt in pannenkoeken of cake. En natuurlijk – als zoet accent – zijn chocolade broertje. VanHarte vertelt u hoe een gezellige Paastafel eruit zou kunnen zien. Leuke eierspelletjes en -knutsels vergroten de feestvreugde tijdens en na het ontbijt. Maar om te beginnen gaan we Paaskokkerellen.

De eieren

Allereerst is het de kunst precies de goede eieren te kopen. Maar waar moet u op letten? Kijk in de winkel of de eieren heel zijn en controleer de houdbaarheidsdatum. Koop de eieren ongeveer een week voordat u ze nodig heeft. Eieren die ‘te vers’ zijn zijn heel moeilijk te pellen.

Berg de eieren zo snel mogelijk na aankoop op in de koelkast. Laat ze in hun karton zitten en zorg dat ze niet samen met sterk ruikend voedsel worden bewaard. Eieren nemen heel snel geuren en smaken op. Weet u niet of uw ei vers is? Een glas water geeft antwoord. Blijft het ei op de bodem liggen, dan is het vers. Drijft het ergens midden in het water dan is het ei nog wel goed, maar niet echt vers. Drijft het echt op het water, gooi het dan weg!

Koken

Leg de eieren in koud water en breng dit aan de kook. Zodra het kookt, haalt u de pan van het vuur en laat u de eieren 15 tot 20 minuten in het hete water liggen. Afhankelijk van de gewenste hardheid. Laat de eieren schrikken in koud water, zodat ze beter te pellen zijn.

Bakken

Klontje boter in de pan. Ondertussen het ei klutsen in een kommetje met peper, zout, paprikapoeder, kerrie, een scheutje ketjap… Probeer wat uit, het kan eigenlijk niet fout gaan. Heeft u liever een ei met hele dooier, dan breekt u het ei voorzichtig boven de pan zodra de boter heet is. Het ei is klaar als het wit gestold is.

Pocheren

Breng water met een scheut azijn aan de kook. Breek het ei boven het kokende water en hou het met een lepel in vorm. Na vier minuten is het eiwit stevig en het eigeel zacht. Haal het ei uit het water en spoel de azijnsmaak er met water af.

Gevulde eieren

Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Snij ze over de lengte doormidden en schep het eigeel er met een lepeltje uit. Dit eigeel is de basis voor de vulling. Ook hier geldt dat het eigenlijk niet mis kan gaan. Meng het geel met een beetje ketchup, mayonaise, mosterd, kleingesneden lente-uitjes, kruiden en schep het mengsel terug in de halve eieren. Toefje peterselie of stukje bieslook erop en klaar bent u.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen