Griezelfeest in de praktijk


Niets is leerzamer dan uw eigen ervaringen. Op de tweede plaats komen de ervaringen van een ander. Op deze pagina verzamelen we bloopers, succesverhalen en al het andere dat het publiceren waard is. Uw verhalen horen we daarom graag!

Groot succes!

Paula: “Wij hebben vorig jaar een griezelfeest voor mijn dochter georganiseerd. Ze werd 9 jaar, dus het kon wel ‘s avonds van 17.00 uur tot 21.30 uur. En het was 17 december, dus om 17.30 uur al donker. Ik heb bij het organiseren van het feest een heleboel aan deze site gehad, en wil daarom mijn tips ook graag kwijt aan anderen.

Aankleding
Mijn man, dochter en ik hadden om te beginnen bij de toneelvereniging kleding gehuurd. Iris werd een geraamte, ik een heks en Jeroen een, tja, een ‘dood’ of zo (eng hoofd, geraamte handen, zwarte cape). Hij wachtte de kinderen buiten op, en wenkte ze naar binnen. Dit was al eng.

Sommigen durfden niet eens langs hem heen! Natuurlijk de hele woonkamer verbouwd/aangekleed tot griezelhol, met spinnenwebben, spinnen, glow-in the dark beestjes, spoken van lakens, doodshoofden, uitgeknipte heksen, vleermuizen etc van zwart karton.

Activiteiten
We hebben verschillende dingen gedaan:

  • Om te beginnen vonden ze een groot spook met een brief. Daarin stond een verhaal over een geest die verlost moest worden. De kinderen moesten een aantal opdrachten vervullen (bv vragen over Harrie Potter, een raadsel, griezelgeluiden herkennen (van te voren opgenomen) etc.) Bij elke goede oplossing kregen ze een letter en uiteindelijk moesten ze met alle letters een toverspreuk maken. Ondertussen was Jeroen op het dak van ons huis geklommen en kermde door de schoorsteen!! Toen de toverspreuk gemaakt was schreeuwden ze de spreuk keihard door de schoorsteen. Jeroen gooide hierop brandende sterretjes naar beneden en het, vooraf klaargemaakte, vuur sprong vanzelf aan! De geest was bevrijd! W�l een vuurscherm voor de haard zetten, je weet maar nooit! Het was een groot succes, ze snapten er niks van.
  • Om kleine piepschuimbolletjes, met zilveren- en glow-in-the-dark fimoklei kerstballetjes gemaakt, evenals de bekende luciferdoosjes met gat onderin, watje, je eigen vinger en nep-bloed.
  • Toen de kinderen bezig waren met een opdracht sprong ineens de mzuiek keihard aan, tegelijk een groot licht in de achtertuin (onze, lichte, gordijnen waren uiteraard dicht) de schaduwen van de vleermuizen (uit karton geknipt en buiten voor het raam gehangen)dansten op de gordijnen, en er kwam een gestalte tevoorschijn, als schaduw op de gordijnen. Het kwam dichterbij….. De kinderen stonden stokstijf…. Bij binnenkomst bleek het oma met een gigantische griezelhoed (gehuurd). Zij vertelde twee griezelverhalen. Een rustmoment, echt aan te bevelen!
  • Tussendoor werd er uiteraard gegeten en gedronken (patat, kroketten etc, maar dan heette het natuurlijk drakepoep etc).
  • Op het laatst mochten ze nog een lolie ‘grabbelen’ uit een grote kom gevuld met gelatine. Bah, vies….

Het was heel veel werk (ik heb nu nog niet eens alles genoemd), maar vreselijk leuk! De kinderen waren laaiend enthousiast Iris wil w��r zo’n verjaardag thuis! En mijn jongste ook. Dus ik ben nu al weer bezig met tips te vergaren van jullie site!!”

Griezelen in de zomer

Gonny: “Ik had de kamer donker gemaakt door de ramen dicht te plakken met landbouwplastic. “Geest” aan de wand, gemaakt van een donkere jas, ballon met masker en een flikkerend lichtje. De geest had een brief in zijn zak waarin stond of de kinderen slim genoeg waren om de spreuk te weten te komen.

Hierna volgde een speurtocht buiten, waarbij ze letters moesten verzamelen voor de spreuk. Met deze spreuk kwamen ze achter een telefoonnummer. Dat moest worden gebeld. En na het uitspreken van de spreuk kregen ze te horen waar de geest ‘grijpgriezels’ ” had verstopt. Daarna nog andere spelletjes gedaan, waaronder krassen op een toverblok. Hier hebben ze zich wel een half uur mee vermaakt.”

Griezelig slaapfeest

Fleur: “Iets grotere kinderen kunt u uitnodigen voor een griezelslaapfeest in de tuin. Zet tentjes op in de tuin en zet allemaal waxine lichtjes voor de tenten. U nodigt de kinderen uit om een uur of 8 en dan worden ze bijvoorbeel de dag daarna thuis gebracht. Als de kinderen komen, wordt de deur steeds opengedaan door een heks, spook of vampier. De kinderen worden naar de tuin geleid en daar worden wat avondspelletjes gedaan.

Om ongeveer half tien wordt er aangebeld en staat er een huilend spook op de stoep. Hij zegt dat hij zijn kind is kwijtgeraakt en dat de kinderen moeten helpen! De andere griezels blijven thuis en de kinderen gaan met het spook mee. Er begint een speurtocht met zaklampen. Soms hangt er ergens een vraag die over beroemde heksen en tovenaars gaat. De speurtocht duurt ongeveer een half uur en als ze uiteindelijk het spookje hebben gevonden, gaan ze met de spoken terug naar huis. Ze worden verdeeld over de tentjes, de lichten gaan uit en iedereen gaat slapen.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen