Filmfeest


Maak je eigen film. Het is dus niet de bedoeling dat je je vrienden meeneemt naar de bioscoop, maar dat je helemaal een eigen film maakt. Voorwaarde is wel dat je een videocamera hebt of kunt lenen.

Uitnodigingen

Om te beginnen maak je de uitnodiging natuurlijk in stijl. Een uitnodiging in de vorm van een filmcamera, een ‘klapbord’ of een stukje negatief met de tekst erop.

Het script

Je kunt ervoor kiezen om van tevoren een heel script in elkaar te draaien. Roep de hulp van je beste vriend(in) in en je hebt al een paar middagen dikke pret. Je kunt het script ook met zijn allen bedenken op het feestje. Dat is overigens best lastig! Zorg in dat geval in elk geval voor een lijst met mogelijke onderwerpen. VanHarte maakte voor een bezoekster een aanzet tot een Scream-filmscript:

De Rollen

 • Janneke: het onbezorgde meisje dat een feestje organiseert
 • Armella: haar even oude geadopteerde zusje, heel verschillend van Janneke
 • Monique: het wilde meisje (en eerste slachtoffer) dat elk feest afloopt
 • Annika: het rustige meisje, die eigenlijk niet naar het feest durft maar wordt overgehaald door Monique
 • Danielle: grote vriendin van Lise, maar ze hebben wel altijd ruzie over vriendjes
 • Lise: vriendin van Danielle, maar pakt wel altijd haar vriendjes af
 • Ellen: het slimste meisje van de klas, wil later misdaadanaliste worden

Het Verhaal

10 jaar geleden gebeurde er iets verschrikkelijks bij familie Hakkert. De kinderen waren vrolijk aan het spelen in het tuinhuis, toen er plotseling een fles bijtend zuur van een plank afviel, midden in het gezicht van Michael van 10. Schreeuwend van de pijn loopt Michael naar huis, maar z’n ouders denken dat ie een grap uithaalt en lachen hem uit.

Pas na een paar minuten komen ze erachter dat het echt is, en rijden vervolgens naar het ziekenhuis. Het gezicht kan echter niet meer gered worden, en Michael zal voor altijd mismaakt zijn. Een jaar later wordt het dorp opgeschrikt door een gruwelijke moordpartij in huize Hakkert: vader, moeder en Britt, de grote zus van Michael, blijken doorzeefd met messteken in het tuinhuis te liggen. Van Michael ontbreekt elk spoor…..

Vanaf die tijd wil er niemand meer in het huis wonen, want er wordt gezegd dat er rare dingen gebeuren. Echter, 9 jaar, 9 maanden en 9 dagen na de vreselijke gebeurtenissen komt de familie v/d Koppel in het dorp wonen en zij betrekken het huis. Alles lijkt goed te gaan, Janneke gaat samen met haar zus naar school en de buurtbewoners zijn erg aardig.

De meisjes komen in contact met een geheimzinnige buurman, die hen op griezelige wijze vertelt over wat er in het verleden is gebeurd. Er wordt wat gegiecheld, de zusjes zijn niet echt onder de indruk van het verhaal en vergeten ‘t snel.

Het schooljaar loopt op ‘t eind, en Janneke en haar tweelingzus besluiten een afscheidsfeestje te geven. De dames willen een griezelfeestje in het tuinhuis geven, en zeggen tegen hun vriendinnen dat ze verkleed op het feestje moeten komen. Ze hadden echter niet kunnen vermoeden dat ‘t feestje een ECHT griezelfeestje zou worden…….

Tijdens de voorbereidingen gebeuren er al vreemde dingen. De buurman waarschuwt nogmaals voor het tuinhuis, maar al zijn bezwaren worden weggewuifd door de grrrls. Toch….. wie zette die fles met zoutzuur op de plank, en wat zit er een rare kleur en smaak aan de cola? En de keukenla waar de messen lagen is plotseling leeg. De zusters zien het verband niet, en gaan rustig door met waar ze mee bezig waren.

Het feest gaat beginnen: de ouders worden weggestuurd (ze gaan ergens op bezoek) en de griezelige muziek wordt opgezet. De gasten druppelen binnen, en iedereen (behalve Annika) lijkt een leuke tijd te hebben.

De Uitwerking

Dit verhaal kun je verder uitwerken door antwoorden te verzinnen op de volgende vragen:

 1. Hoe komen de slachtoffers aan hun eind, en wanneer duiken ze weer op? Dat gebeurt altijd in een goede griezelfilm!
 2. Hoe ontwikkelen zich de rollen van de verschillende hoofdrolspelers? Stel een lijstje op met kenmerken van elke rol:
 • Monique: wild meisje, feestbeest, komt verkleed als heks, danst op feest, lacht om alle griezelige dingen, gaat buiten chips halen, komt niet meer terug, wordt op ‘n gegeven moment onder het bloed buiten gevonden
 • Ellen: slim meisje, is wel onzeker over haar uiterlijk, danst niet, zegt niet veel, is verkleed als ‘de dood’, heeft als ‘t spannend wordt de beste ideeën, komt onder stapel boeken terecht enz. enz.
 • Denk ook even na wie de engerd gaat spelen

3. Zoek enge muziek op.

4. Hoe gaat ‘t aflopen, wie blijft er leven en wie niet? Is er wel een slot?

5. Bedenk een leuke naam voor de film en je feest.

Misschien is het leuk vooraf samen wat films in dit genre te bekijken om inspiratie op te doen? Heb je eigenlijk 2 feestjes!

De attributen

Bereid je het script voor, dan weet je ook wat je nodig hebt. Laat je gasten wat spullen meenemen en regel zelf wat. Maak hierover goede afspraken, zodat je meteen aan de slag kunt als iedereen er is. Verkleedkleren en schmink heb je vast en zeker nodig. Het is ook leuk om voor decors te zorgen, maar dat is best een hele klus.

De rollen

Verdeel de rollen. Ook dit kun je al van tevoren doen. Je kunt dan al op de uitnodiging laten weten hoe ze zich bijvoorbeeld moeten kleden en misschien ook al het script meesturen.

De opnames

Een script hoeft trouwens niet uit kant-en-klare tekst te bestaan, een grove verhaallijn, een verdeling in verschillende scenes en een uitwerking van de verschillende karakters is voldoende. Spreek van te voren af welk stukje er wordt opgenomen en oefen elk stuk eerst een keertje zonder camera. Bepaal of jullie om de beurt filmen of dat er 1 filmman/filmvrouw is. Het is wel het slimst om als cameraman/-vrouw iemand te kiezen die een beetje handigheid heeft opgedaan met zo’n camera! Misschien is het ook wel leuk om je vader, buurvrouw of grote zus te vragen!

LET OP: De uiteindelijke film hoeft maar 10 tot 15 minuten te duren. De tijd dat je met filmen bezig bent, is vele malen groter!

Tussendoor

De opnames onderbreek je natuurlijk een of twee keer voor iets te eten en te drinken. Staat alles erop? Zakken chips en flessen cola erbij en met zijn allen lachen, gieren, brullen om het resultaat.

Bedankjes

Wil je je gasten nog een bedankje meegeven, dan kun je misschien van tevoren van gips Oscars maken: voor de beste actrice, de beste sterfscene, de grootste huiler enzovoort. Ook is het leuk om de video te kopieren en achteraf aan je gasten uit te delen.

TIP: maak in plaats van een speelfilm reclamefilmpjes. Heb je veel vrienden en vriendinnen uitgenodigd, maak dan verschillende groepjes. Je hebt dan wel meer camera’s nodig! Iedereen maakt een reclamefilmpje, waarna een verkiezing plaatsvindt. Wat is de grappigste, de flauwste, de mooiste, de meest romantische… 

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen