Feeen-, elfen- en trollenfeest


Een ideaal feest voor een gemengd groepje jongens en meisjes van een jaar of 5/6. Stoer en lief gaan prima samen, zoals u ziet.

Uitnodiging

Deze romantische 3D-kaart is ontworpen door Miranda Geel.

Benodigdheden

 • 1 kaart
 • een schaartje om hem mooi uit te knippen
 • een plaatje (te krijgen op vellen in o.a. hobbyzaken, warenhuizen, boekhandels en vaak op de markt)
 • een liniaal en een stanleymesje
 • 3D-kit en Foamtape (in ieder winkel te koop)

Werkzaamheden

 • Meet eerst het plaatje op. Haal 1 cm van de maten af, anders kun je ‘t plaatje niet op de voorkant plakken
 • Vouw de kaart dubbel en teken dan aan de BINNENKANT de maat af
 • Snij de maat uit
 • Knip het plaatje heel mooi uit
 • Haal het plaatje uit elkaar. Beslis wat van ‘t plaatje op de voorgrond en achtergrond moet komen te staan, en haal dan het plaatje uit elkaar. De bedoeling is dat er wat diepte inkomt. We gaan hier uit van de fee op de voorgrond, de kabouters daar iets achter en de bloemen daarachter.
 • Plak de achtergrond vast met gewone lijm
 • Plak de bloemen in de lucht vast met een beetje 3D-kit, en doe hetzelfde met de kabouter. Spuit hier wel iets meer op
 • De fee komt op de voorgrond, dus deze wordt op de kaart geplakt met een forse hoeveelheid kit
 • Klap de kaart dicht en plak de voorste rand met bloemen vast met Foam tape. Die doe je op de rand die je nog hebt overgehouden.
 • Laat alles goed laten drogen, anders gaat het schuiven.

Ook Allet stuurde ons twee mooie feeënkaarten.

Meer ideeën voor uitnodigingen vindt u op onze uitnodigingenpagina, meer kaarten staan in Creasyl’s Kaartenrubriek op VanHarte.

Activiteiten

De kadootjes worden bij binnenkomst in een grote schatkist gelegd (houten of plastic speelgoedkist versierd met toepasselijke http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images). Als iedereen binnen is, tovert moederelf of vadertrol de kadootjes één voor één tevoorschijn. Een echte elf heeft natuurlijk vleugels en een trol is niet af zonder gruwelijk masker. Van tevoren heeft u aan twee hoeken van rechthoekige lappen dunne, beschrijfbare stof twee stukjes elastiek of touw (voor om de polsen) vastgemaakt en in het midden van de lange kant heeft u ook twee touwtjes vastgemaakt (voor om de nek). Zorg ervoor dat de lappen een beetje ruim zijn, zodat ze als echte vleugels kunnen flapperen. Voor de trollenmaskers zijn de goedkoopste papieren maskers met neus voldoende. De meisjes versieren met (textiel)stiften hun vleugels, de jongens beplakken of betekenen hun maskers.  Hier zijn ze wel even zoet mee. Ondertussen zullen de trollen waarschijnlijk al begonnen zijn de elfen de stuipen op het lijf te jagen, dus is het tijd voor een zoethoudertje. Enge en lieve snoepjes zijn in elke supermarkt volop te krijgen (spinnen, wormen, pindarotsjes, hartjes, schatkisten etc.) Een schaal vol met dit soort lekkers houdt ze wel weer even rustig.

Spelletjes

 • Waar is de gouden ring (tja, trollen zijn nu eenmaal niet te vertrouwen). De kinderen zitten in een kring op de grond met 1 kind in het midden. De kring wordt verbonden door een lang stuk touw waaraan een ring zit. Elk kind houdt het touw vast en zolang de muziek draait geven ze de ring door. Stopt de muziek, dan mag het kind in het midden de ogen open doen en raden wie de ring heeft. Lukt dat, dan gaat degene die de ring had in het midden en begint het spel opnieuw. (natuurlijk zorgt u ervoor dat iedereen aan de beurt komt, u stopt immers de muziek). 
 • Paddenstoelendans (vooral van groot belang voor elfjes): Eigenlijk gewoon stoelendans, maar in plaats van stoelen gebruikt u paddenstoelen (teken de bovenkant van een paddestoel op een stuk papier en knip hem uit).
 • Blind tekenen (oefening in zien in het donker): Blinddoek de kinderen om de beurt en geef ze een stift in hun hand. De andere trollen en elfen mogen zeggen wat het geblinddoekte kind moet tekenen. Laat elk kind drie dingen tekenen met verschillende kleuren en doe de blinddoek af. De reacties zijn erg leuk! Natuurlijk gaat de tekening mee naar huis, dus zet de naam erop en schrijf er eventueel bij wat er getekend is.
 • Voorleesverhaal over elfen en trollen: Voorlezen blijft volgens ons de oplossing om kinderen die moe of druk zijn tot rust te brengen. Zet de schaal met lieve en enge snoepjes in het midden, zorg voor een glaasje drinken en lees een adembenemende verhaal over trollen en elfen voor (wat natuurlijk goed afloopt!

Kijk voor meer inspiratie en links op onze spelletjespagina.

Mee-naar-huis

Aan het einde van het feest worden alle trollen en elfen beloond met een persoonlijk toespraakje en een trollen-  of elfendiploma (met een mooie letter geschreven of geprint op oud gemaakt papier: randjes eraf branden en wat donker kleuren) en een medaille (komt u ook eens van die dubbele flippo’s af).

Met dank aan Pauline, die dit feestje organiseerde voor de zevende verjaardag van haar dochter Sabine.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen