Elfen- en trollenfeest


Een ideaal feest voor een gemengd groepje jongens en meisjes van een jaar of 5/6. Stoer en lief gaan prima samen, zoals u ziet. Met dank aan Pauline, die dit feestje organiseerde voor de zevende verjaardag van haar dochter Sabine. Aangevuld met tips van Annuska.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)
Deze romantische 3D-kaart is ontworpen door Miranda Geel.

Benodigdheden

 • 1 kaart
 • een schaartje om hem mooi uit te knippen
 • een plaatje (te krijgen op vellen in o.a. hobbyzaken, warenhuizen, boekhandels en vaak op de markt)
 • een liniaal en een stanleymesje
 • 3D-kit en Foamtape (in ieder winkel te koop)

Werkzaamheden

 • Meet eerst het plaatje op. Haal 1 cm van de maten af, anders kun je ‘t plaatje niet op de voorkant plakken
 • Vouw de kaart dubbel en teken dan aan de BINNENKANT de maat af
 • Snij de maat uit
 • Knip het plaatje heel mooi uit
 • Haal het plaatje uit elkaar. Beslis wat van ‘t plaatje op de voorgrond en achtergrond moet komen te staan, en haal dan het plaatje uit elkaar. De bedoeling is dat er wat diepte inkomt. We gaan hier uit van de fee op de voorgrond, de kabouters daar iets achter en de bloemen daarachter.
 • Plak de achtergrond vast met gewone lijm
 • Plak de bloemen in de lucht vast met een beetje 3D-kit, en doe hetzelfde met de kabouter. Spuit hier wel iets meer op
 • De fee komt op de voorgrond, dus deze wordt op de kaart geplakt met een forse hoeveelheid kit
 • Klap de kaart dicht en plak de voorste rand met bloemen vast met Foam tape. Die doe je op de rand die je nog hebt overgehouden.
 • Laat alles goed laten drogen, anders gaat het schuiven.

Ook Allet stuurde ons twee mooie feeënkaarten.

Aankleding

Versieren
Maak van karton en echte bladeren op de ramen aan de voorkant een bos en aan de achterzijde een elfenkasteel.

Verkleden
Laat de kinderen in T-shirt en maillot komen. Maak zelf simpele jurkjes van glanzende stof. Voor de jongens hetzelfde pakje, maar dan korter en in een andere kleur.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

Cadeautjes tevoorschijn toveren
De cadeautjes worden bij binnenkomst in een grote schatkist gelegd (houten of plastic speelgoedkist versierd met toepasselijke http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images). Als iedereen binnen is, tovert moederelf of vadertrol de cadeautjes één voor één tevoorschijn.

Vleugels en maskers maken
Een echte elf heeft natuurlijk vleugels en een trol is niet af zonder gruwelijk masker. Van tevoren heeft u aan twee hoeken van rechthoekige lappen dunne, beschrijfbare stof twee stukjes elastiek of touw (voor om de polsen) vastgemaakt en in het midden van de lange kant heeft u ook twee touwtjes vastgemaakt (voor om de nek). Zorg ervoor dat de lappen een beetje ruim zijn, zodat ze als echte vleugels kunnen flapperen. Voor de trollenmaskers zijn de goedkoopste papieren maskers met neus voldoende. De meisjes versieren met (textiel)stiften hun vleugels, de jongens beplakken of betekenen hun maskers. Hier zijn ze wel even zoet mee.

Waar is de gouden ring (tja, trollen zijn nu eenmaal niet te vertrouwen)
De kinderen zitten in een kring op de grond met 1 kind in het midden. De kring wordt verbonden door een lang stuk touw waaraan een ring zit. Elk kind houdt het touw vast en zolang de muziek draait geven ze de ring door. Stopt de muziek, dan mag het kind in het midden de ogen open doen en raden wie de ring heeft. Lukt dat, dan gaat degene die de ring had in het midden en begint het spel opnieuw. (natuurlijk zorgt u ervoor dat iedereen aan de beurt komt, u stopt immers de muziek). 

Paddenstoelendans (vooral van groot belang voor elfjes)
Eigenlijk gewoon stoelendans, maar in plaats van stoelen gebruikt u paddenstoelen (teken de bovenkant van een paddestoel op een stuk papier en knip hem uit).

Blind tekenen (oefening in zien in het donker)
Blinddoek de kinderen om de beurt en geef ze een stift in hun hand. De andere trollen en elfen mogen zeggen wat het geblinddoekte kind moet tekenen. Laat elk kind drie dingen tekenen met verschillende kleuren en doe de blinddoek af. De reacties zijn erg leuk! Natuurlijk gaat de tekening mee naar huis, dus zet de naam erop en schrijf er eventueel bij wat er getekend is.

Voorleesverhaal over elfen en trollen
Voorlezen blijft volgens ons de oplossing om kinderen die moe of druk zijn tot rust te brengen. Zet de schaal met lieve en enge snoepjes in het midden, zorg voor een glaasje drinken en lees een adembenemende verhaal over trollen en elfen voor (wat natuurlijk goed afloopt!

Hapjes en drankjes

Enge en lieve snoepjes
In elke supermarkt volop te krijgen (spinnen, wormen, pindarotsjes, hartjes, schatkisten etc.). Een schaal vol met dit soort lekkers houdt de trollen (en elfjes) wel rustig.

Kasteeltaart
Taart in de vorm van een kasteel.

Elfenelixer
Appelcider.

Mee naar huis

Diploma en medaille
Aan het einde van het feest worden alle trollen en elfen beloond met een persoonlijk toespraakje en een trollen-  of elfendiploma (met een mooie letter geschreven of geprint op oud gemaakt papier: randjes eraf branden en wat donker kleuren) en een medaille (komt u ook eens van die dubbele flippo’s af).

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast
 
(Klik op het plaatje voor een vergroting)

Handboek Fee ‘Hoe word ik een echte…’ – ISBN 90 74892 64 7

In de boekhandel te koop voor euro 13,50 (of 3 zakken toverstof). Maar pas op neem je het mee zonder te betalen, dan worden je vleugels afgeknipt! Dit betoverende boek bevat feeërieke illustraties en heeft een voorkant met zilveren opdruk. Wie dit boek leest, weet precies hoe je fee kunt worden. Inclusief geheime recepten, oefeningen in het zwaaien met de toverstaf en vliegen (‘Je kunt de vliegoefeningen het best ergens doen, waar niemand je ziet…’) en alles over de Vakbond Voor Feeën. Kortom, onmisbaar bij de voorbereiding van een elfen-/feeënfeest.

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen