Einsteinfeest


“Het thema heeft alles te maken met wetenschap en proefjes. We zijn op het idee gekomen na het bezoeken van ‘De nationale wetenschapsdag’. Hierbij zijn we op de TH in Eindhoven geweest, waar de kinderen zich prima hebben vermaakt”, vertelt Margreet. Een feest voor onderzoekers in de dop.

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Aankleding

Werkruimte
Wij hielden het feestje op zolder. Een andere ruimte is even goed, als je er maar op let dat de vloer vies kan worden en goed kan worden schoongemaakt. Als u fotogrammen maakt, moet de ruimte verduisterd kunnen worden.

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

We gingen de volgende dingen maken:

  • Shampoo; er is een site waar alles te vinden is over het maken van zeep.
  • Tandpasta; een recept voor tandpasta staat op de site van BASF.
  • Fotogrammen; op de site van Schols staat een volledige cursus voor het maken van fotogrammen. Ook in de bibliotheek is hier informatie over te vinden.
  • Badzout.

Voorbereiding

Werkpakketten voor allerlei proefjes zijn te bestellen bij het Communicatie Centrum Chemie. Hou wel rekening met een levertijd van een paar weken. Alle ingrediënten zijn ook in de apotheek of bij de drogist (en de kleurstoffen bij een natuurvoedingszaak) te krijgen, maar het is iets meer moeite om alles bij elkaar te krijgen.  Hier vind je ook iets over kaas maken en iets met wasmiddelen.

LET OP:

De geurstoffen moeten etherische oliën zijn, anders kun je ze niet gebruiken. Dus geen geurtjes voor een potpourri-brander of zo gebruiken. 

LET OP:

Heb je het nog niet eerder gedaan, oefen dan van tevoren wat de juiste verhoudingen zijn en of alle beschrijvingen kloppen. Je werkt toch met ingrediënten die je normaal niet zo vaak bij elkaar gooit. 

LET OP:

Voor het maken van de fotogrammen heb je fotopapier, een belichter, ontwikkelaar, stopbad, etc. Nodig. Wij hadden de apparatuur, maar je kunt het ook veel simpeler doen, door met een gewone lamp te belichten. Alleen is het resultaat daarvan niet blijvend. De foto’s worden op het laatst helemaal zwart. Je moet wel altijd een ruimte hebben die je goed kunt verduisteren.

Uitwerking

De materialen voor de fotogrammen worden als eerste klaargezet, de baden (ontwikkelaar, fixeer, stopbad) kun je pas vlak van tevoren maken, omdat de werking langzaam minder wordt. Een goed begin na de cadeautjes en de limonade, omdat de fotogrammen ook moeten drogen.

Het gaat als volgt. Je legt op een vel fotopapier een aantal voorwerpen, uitgeknipte dingen. Dat worden natuurlijk op het laatst handen en gezichten. Vervolgens wordt het geheel belicht. Na het belichten leg je de foto in een bad met ontwikkelaar. Het effect is prachtig. Als je het daarna nog in de fixeer doet, heb je een blijvend resultaat. Maar wie een beetje slim is, komt een heel eind.

Hierna was het tijd voor drinken en chips. In de tussentijd heb ik alle materialen van de fotogrammen weggeruimd en de spullen voor de shampoo, tandpasta en het badzout klaar gezet. Ik had de beschrijvingen voor de kids gekopieerd, zodat ze deze ook mee naar huis konden nemen. Ook de shampoo, het badzout en de tandpasta waren een groot succes. Het is een heerlijk geklieder. En je werkt alleen met veilige ingrediënten.

LET OP: vooral de shampoo is beperkt houdbaar doordat je zonder conserveringsmiddel werkt.

Hapjes en drankjes

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Mee naar huis

Zelfgemaakt en diploma
Er is na afloop van alles om mee naar huis te nemen. Ze waren vooral trots omdat het door henzelf gemaakt was. Het is ook leuk om een oorkonde te maken, waarop staat dat ze het ‘Einstein-examen’ met goed gevolg hebben doorlopen.

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Films, boeken en cd’s
Bezoek ook onze Boekenkast

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Buiten de deur
Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen