De lolly


Volg de stap-voor-stap beschrijving en laat uw vrienden en familie versteld staan. Dit jaar heeft ook u een prachtige surprise!

Voor de echte snoepjunk is niets leuker dan een grote lading snoep krijgen. Met deze surprise kunt u de ‘gelukkige’ voorzien van zeker een paar weken proviand. Het is wel zo dat de surprise niet in één dag af is. U gaat namelijk met papier-maché werken!

Benodigdheden:

 • één meter afvoerpijp
 • een grote ballon
 • oude kranten
 • behangplaksel
 • huishoudfolie
 • metallic kleurig inpakfolie
 • lege rol keukenpapier
 • plakband
 • héél véél snoep

Stap 1

Blaas de ballon zo groot mogelijk op en bind hem dicht. Span een aantal lagen plastic huishoudfolie over de ballon totdat deze helemaal goéd bedekt is. Dit wordt het geraamte van de lolly. Over dit geraamte maakt u een ‘lichaam’ van papier-maché:

 • Maak het behangplaksel aan volgens de verpakking, maar maak niet te veel aan tenzij u later nog wilt gaan behangen.
 • Knip of scheur lange stroken krantenpapier van ca. 10 centimeter breed.

Stap 2

Zorg dat u oude kleren aan heeft en eventueel huishoudhandschoenen. Met papier-maché werken geeft een hoop geklieder. Vergeet daarom ook niet, de plek waar u gaat werken, af te dekken.

 1. Neem de ballon en zet hem met het tuitje naar beneden op een lege rol keukenpapier. Plak vast met plakband.
 2. Zet de ballon klem, bijvoorbeeld op een bankschroef. Zorg in ieder geval dat het object niet weg kan.
 3. Neem een strook papier en haal deze voorzichtig door het behangplaksel. Zorg dat het papier goed nat is en leg het zo glad mogelijk over de ballon. Een teveel aan plaksel strijkt u met de vinger weg.
 4. Herhaal deze handeling in dezelfde richting met de andere stroken papier totdat de ballon helemaal is bedekt.
 5. Nu herhaalt u de handelingen wéér, maar dan in een andere richting. De stroken moeten dus haaks op de vorige laag liggen. Als de ballon weer helemaal bedekt is, doet u dit nog eens in een derde laag. Dit weer in dezelfde richting als de eerste laag.
 6. Het ergste werk zit erop, maar er is nog wel wat geduld vereist. Laat de ballon een aantal dagen drogen in een droge ruimte totdat het papier-maché goed is uitgehard.

Stap 3

Als het papier-maché goed is uitgehard, kunt u de ballon van de keukenrol afhalen. Zoals u ziet is het tuitje van de ballon nog vrij. U kunt nu vlak bij het dichtgeknoopte tuitje een gaatje maken met een speld. De ballon zal langzaam leeglopen. Vervolgens kunt u hem voorzichtig uit zijn ‘jasje’ halen, maar probeer het huishoudfolie intact te houden. Nu is alleen het ‘lichaam’ nog over.

Stap 4

Nu kunt u de lolly af gaan maken. Het is natuurlijk erg mooi om de lolly in felle kleuren met plakkaatverf te beschilderen, zodat het een echte lolly lijkt. Maar…wij kunnen ons voorstellen dat het lange wachten u te veel is geworden! U zou kunnen beginnen om de holte die is ontstaan, te vullen met licht snoep zoals spekjes en dergelijke.

Stap 5

Het lolly-stokje is nu aan de beurt. Neem de afvoerbuis en maak hem aan één zijde dicht met een rond stukje karton met tape daar over heen. Daarna geeft u hem de gewenste kleur met wat u ook voorhanden heeft. Dit kan tape zijn, lak, pakpapier enzovoort. Zorg er wél voor dat het materiaal niet af kan geven op het snoep. Als dit klaar is, kunt u de pijp vullen met snoep. Let wel, in een meter pijp gaat heel veel snoep dus koop groot in!

Stap 6

De twee delen van de lolly met inhoud zijn nu klaar. Tijd om ze op elkaar te bevestigen. Plaatsde lollystok zo ver mogelijk in de opening van de lolly totdat u het idee heeft dat hij zo stevig mogelijk zit. De bedoeling is dat het snoep in de holte van de lolly zo veel mogelijk steun geeft. Zet de delen verder vast met strookjes tape van boven naar beneden. Het mooiste is om hier doorzichtig tape voor te gebruiken.

Stap 7

Een mooie lolly is natuurlijk ingepakt met mooi glanzend papier! Gebruik hiervoor het metallic kleurig inpakpapier. Of als u de lolly mooi heeft beschilderd, doorzichtig cellofaanpapier. Om het vast te knopen gebruikt u mooi lint in verschillende kleuren. De lolly is nu klaar. Hij ziet er uit om op te vreten!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen