Carnavalsfeest


Drie dagen gek doen, drie dagen leut, verkleden, hossen en hoempamuziek. Spreken ze in Limburg van Zaate Hermeniekes, in het noorden heet het dweilorkesten. Maar de muziek en het plezier zijn hetzelfde. Het is weer tijd voor Carnaval. Ben je rond Carnaval jarig en heb je zin in je eigen hosfeest, kijk dan verder voor ideeën en tips.

Aankleding

Natuurlijk gebruik je heel veel ballonnen en serpetine. Verder kun je maskers tekenen en schilderen en deze aan de muren hangen. Verzamel voldoende carnavalsmuziek voor de hele middag of avond.

Uitnodigingen

Neem een lichte ballon. Deze blaast je op, maar je legt er GEEN knoop in. Op de ballon schrijf je met een stift de tekst voor de uitnodiging. Niet te groot, maar met gewone letters. Laat de letters goed drogen en dan mag de ballon weer leeglopen. Probeer het eerst een keer uit; dit lukt namelijk niet met alle soorten stiften. Stop de ballon in een mooi versierde envelop. De ontvanger moet de ballon opblazen om de tekst te lezen.

TIP:

Hou een paar ballonnen achter de hand. Er zijn altijd kinderen die de ballon kapot blazen.

Schrijf aan de binnenkant van een dubbele uitnodigingskaart de tekst. Maak voorop met confetti een afbeelding.

Misschien heb je u op je computer wel een programma met allemaal http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images. Ook op internet kun je volop http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images vinden. Daar vindt je er vast wel die met Carnaval te maken hebben. Hiermee ontwerp je heel eenvoudig je eigen uitnodiging.

Wil je een echt aparte uitnodiging versturen, maak dan een ‘duveltje uit het doosje’. Hiervoor neem je een stevig doosje. Van een piepschuim bal maak je een duivelshoofd. Die maak je aan een veer vast. Zorg ervoor dat het hoofd van de duvel boven het doosje uitsteekt als de veer ontspannen is. Duw het hoofd op de veer in de doos. Maakt de ontvanger het doosje open, dan springt de duvel uit het doosje. Geef hem twee handjes, waarin de uitnodiging (opgevouwen) zit.

Eten en drinken

Zorg voor allerlei kleuren limonade. Aanmaaklimonade en ook prik is in heel veel kleuren te krijgen. Verschillende sapjes zijn ook prima en heel lekker. Ben je het met je ouders eens dat je alcohol mag schenken, dan kun je heerlijke, mooi gekleurde cocktails maken: Blue Curacao met 7-UP bijvoorbeeld of Pisang Ambon met jus d’orange. Of je huurt een thuistap.

Je kunt een schaal met blokjes kaas en worst maken. Zet er feestelijke prikkertjes in. Maak grote schalen popcorn voor de lekkere trek en voeg zout of suiker naar smaak toe. Ook bakken pelpinda’s doen het uitstekend.

Voor de wat grotere trek kun je hotdogs serveren of broodjes hamburger.

Activiteiten

Laat iedereen komen zoals hij of zij is. Je zorgt voor een grote hoeveelheid aan verkleedkleren (roep de hulp in van vrienden en vriendinnen). Maak van een kaptafel of met behulp van een grote spiegel een hoek waar iedereen zichzelf of elkaar kan schminken. Zorg voor voldoende ‘randproducten’, zoals armbanden, pruiken, hoedjes, tattoos, toeters en bellen.

Neem met een (polaroid)camera van tevoren van elke deelnemer een foto. Als iedereen is verkleed en geschminkt, hou je een modeshow. Iedereen levert een tekst aan over zijn of haar kostuum.

Met zijn allen vorm je de jury. Wie komt er als mooiste, gekste of origineelste uit de bus?
Kies één persoon als prins of prinses carnaval (of je bent het zelf natuurlijk). Vergeet niet om tijdens de verkiezing weer van iedereen een foto te maken. Zo krijg je een metamorfose-idee.

Laat de deelnemers alleen of in groepjes een optreden verzorgen. Dit kan een buut zijn, of een dansje of een play-back act.

Voor bovenstaande twee activiteiten zou het ook leuk zijn als je een videocamera hebt. Dan kunnen de deelnemers hun optreden later ook nog een keer bekijken. Lachen!

Heb je zin om nog wat spelletjes te doen, dan volgen er hier een paar.

Ballonbommen:

de kinderen staan in een kring. Op de grond is een cirkel getekend, waar de kinderen niet binnen mogen komen. In het midden ligt een doel; dit kan een rondje van papier zijn. Alle kinderen blazen hun ballon op (niet dichtknopen). Op een teken laten zij deze ballon los, richting het doel. Welke ballon komt het dichtst bij het doel neer?

Ballonnenrace:

de kinderen moeten een parcours afleggen met een ballon tussen de knieën. Valt de ballon, dan moet er opnieuw worden gestart.

Ballonnenrace twee:

deze is iets moeilijker. De kinderen spelen in twee groepen. Weer wordt er een parcours afgelegd, met de ballon tussen de benen. Alleen wordt nu de ballon overgegeven aan de volgende. Dat moet gebeuren zonder dat de ballon op de grond komt en zonder de handen te gebruiken. Welke groep is het eerste klaar?

Ballonnen knallen:

geef alle kinderen een ballon. Allemaal tegelijk gaan de kids hun ballon opblazen. Bij wie knalt hij het eerst? Variatie: blaas de ballon op en laat hem knallen door er op te gaan zitten.

Ballonnen darts:

hang een opgeblazen ballon op. Om de beurt mogen de kids met drie dartpijlen proberen om de ballon te laten knallen. Je kunt de ballonnen vullen met confetti, of als je het buiten doet, met water.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen