Carnaval in andere landen – Amerika


Wij hebben in ons land natuurlijk niet het patent op feestvieren. Ook niet waar het om Carnaval gaat. Het is leuk om je te verdiepen in gewoonten van andere landen. Om inspiratie op te doen of simpelweg omdat het interessant is. In deze rubriek de carnavalsviering in Amerika, Duitsland en natuurlijk Brazilie.

Carnaval in New Orleans

De Carnavalsviering in Amerika is meegenomen door de – veelal Europese -pioniers, waarvan de nazaten het land nu bevolken. Het meest uitbundige Carnavalsfeest in de States vindt plaats in New Orleans. De eerste Carnavalachtige vieringen dateren uit de 18e eeuw onder Frans bewind. Vervolgens gooien de Spanjaarden roet in het eten door deze feesten te verbieden.

Krewes

Vanaf het begin van de 19e eeuw wordt de draad weer opgepakt met veel Creoolse invloeden. Er vormden zich speciale gezelschappen, ‘krewes’ genoemd. Deze krewes bestaan tot op de dag van vandaag. Qua organisatie lijken ze op Carnavalsverenigingen zoals wij die kennen. Het woord ‘krewe’ zelf is een verbastering van het Engelse woord ‘crew’ (= gezelschap, ploeg, groep).

Mardi Gras

Het New Orleans Carnaval is een lange reeks feesten die begint op de twaalfde avond na Kerstmis en eindigt met de climax op ‘onze’ Carnavalsdinsdag. Deze dag wordt ‘Mardi Gras’ genoemd. Deze term komt uit het Frans en betekent ‘vette dinsdag’. Op vette dinsdag krijgt de Koning van het Carnaval ‘Rex’ de sleutels van New Orleans en regeert.

Gedurende het hele Carnavalsseizoen zijn er parades (optochten) om naar te kijken of aan deel te nemen.

Meer Carnaval in andere landen >> Duitsland Amerika Brazilie

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen