Bruidsbanket


Zoals in onze rubriek Huwelijkstradities is te lezen, kent de bruidstaart een lange geschiedenis. Ooit begonnen bij de Romeinen als een soort koek, zien we tegenwoordig de meest uitbundige creaties. In deze VanHarte-rubriek vindt u een aantal tips en overwegingen voor het kiezen van bruiloftsbanket.

Het moment van aansnijden is gekomen

Volgens de traditie snijdt de bruid de taart aan met de hulp van haar nieuwbakken echtgenoot. Samen smikkelen zij het eerste stukje op. Hun eerste officiële maaltijd als echtpaar. Vervolgens zijn de ouders van bruid en bruidegom aan de beurt. Vergeet niet deze momenten vast te laten leggen op foto’s of film. De ceremoniemanager kan dit moment expliciet in het draaiboek opnemen. Regel ook dat iemand van de lokatie de andere gasten van een stukje taart voorziet. Het is extra feestelijk om het eten van de taart te combineren met een champagnetoost. 

Wat is het juiste moment voor de taartceremonie? Dit hangt helemaal af van de indeling van uw huwelijksdag. Het is gebruikelijk om de taart aan te snijden na de huwelijksplechtigheden en voor de receptie. Bij een kleinschalige opzet is het ook mogelijk om dit tijdens de receptie te doen. Maar elke keuze is ‘goed’, het is uw dag!

Gezocht: goede banketbakker

Misschien heeft u een bakkerstip gekregen van een familielid of kennis. Ook trouwlokaties hebben nog wel eens goede relaties met plaatselijke banketbakkers. Wij adviseren u goed te overleggen met één of meer banketbakkers. Kies daarbij in ieder geval voor specialisten op het gebied van bruidsbanket. Zet vooraf uw wensen op een rij. Bespreek deze en maak gebruik van de expertise en creativiteit van uw banketbakker. Vraag om referenties, zoals foto’s van taarten en tevreden klanten. Uiteindelijk beslist u aan wie u uw bruiloftsbanket toevertrouwt. Maak duidelijke afspraken over levering en prijs. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging.

Tijd voor de taart

In de VanHarte HuwelijksFeestPlanner raden wij aan de bruidstaart op zijn laatst twee maanden voor de grote dag te bestellen. De besluitvorming over wat u wil en aan wie u de opdracht geeft, start echter al eerder. Hoe extravaganter en specialer uw taartwensen, hoe ruimer uw planning moet zijn.

Er zijn taarten en taarten

U bent inmiddels al een eind gevorderd met de organisatie van uw bruiloft. De banketkeuze wordt hierdoor eenvoudiger. Zorg er in ieder geval voor dat de taart past bij uw totale bruiloft. U kunt kiezen voor één taart in dezelfde smaak. Diverse lagen met verschillende smaken is ook een optie. Misschien kiest u liever voor een buffet met verschillende bruidsgebakjes in plaats van een taart. Houd rekening met diabetici of mensen met een allergie voor bijvoorbeeld noten. Neem alle smakelijke mogelijkheden door met uw banketbakker. Hij is hierin de specialist.

Mooi versierde taarten

De meest bekende decoratie is een m/v bruidspaartje, al dan niet eetbaar. Voor hij/hij- en zij/zij-huwelijken laat u ze natuurlijk een beetje aanpassen. Kiest u voor een themabruiloft laat de taart en taartdecoratie dan aansluiten op het thema. Chocolade schelpjes bij een strandbruiloft bijvoorbeeld. Een ijstaart of zomerfruittaart voor een zomerbruiloft. Een speculaastaart wanneer u op of in de buurt van 5 december trouwt. 

Trend

In Amerika is het een trend om naast de ‘bruidstaart’ ook een ‘grooms cake’ te plaatsen. Een taart speciaal voor de bruidegom, vaak met een decoratie die zijn hobby weergeeft. 

Wat u ook kiest, geniet van uw bruidsbanket !

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen