Babyshowers


In het buitenland, en met name in Amerika, ontkom je als hoogzwangere niet aan een babyshower. Ook in Nederland steekt dit fenomeen de kop op. Maar zo populair als het kraamfeest is de babyshower hier nog lang niet. Lees hier ervaringen met babyshowers in vooral Amerika en doe ideeën op voor spelletjes. We zijn ook heel benieuwd naar Nederlandse verhalen!

Antilliaans

Simone: “Ik was zwanger van mijn eerste dochter en ging ik met mijn man winkelen. Toen we thuis kwamen, was mijn deur versierd. Al mijn vriendinnen waren er en mijn huis was versierd. Ik had nog nooit van een shower gehoord, maar op de Antillen is dit ook gebruikelijk (mijn man komt daar vandaan). Ik vond het zo leuk dat ik het nu ook voor mijn zus wil doen, dat er ook spelletjes bij horen wist ik niet, wij hadden gewoon een leuke meidendag met veel lekkers maar nu heb ik veel ideeën opgedaan. Bedankt.”

Verrassing!

Julia: “De babyshower van een zwangere vriendin was een verrassing. We hebben haar met een smoes uit haar huis gelokt. Daarna haar huis helemaal versierd. We waren met een paar vriendinnen al een paar weken bezig met het organiseren van het feest. Hadden wat familieleden en wat andere vriendinnen uitgenodigd. Iedereen nam wat lekkers te eten of te drinken mee (er waren duidelijke afspraken wie wat meenam). Sommige van ons hadden geld bij elkaar gezet om gezamelijk nuttige cadeautjes te kunnen kopen voor de aankomende baby. Andere kochten zelf een cadeau. En toen ze thuis kwam, was ze wel heel erg verrast.”

Fantastisch

Paulina: “Ik ben negen jaar geleden onthaald op zo’n babyshower in Amerika. Ik werd op een troon gezet, in de watten gelegd, verwend met cadeaus. Geweldig in één woord. De hapjes: snoepgoed in de vorm van spenen, vilten, gesteven, roze en blauwe luiertjes vouwen en gevuld met snoepjes op een buffettafel serveren, een kindertaart gegarneerd met icing in blauw/roze, een alcoholvrije punch, rauwkost en andere gezonde hapjes om solidair met de hoofdgast te zijn.

Dat gasten met ‘handige’ cadeautjes komen, is daar eigenlijk heel gewoon. Vooral luierzalf, tepelhoesjes, spenen, anti-lek bekers zijn populair, maar ook slabbetjes, luiers, potjes, anti-vette vingerdoekjes of een boekje over het zelf maken van baby-eten. Ik hoop dat het hier net zo populair wordt als in Amerika.”

Babyshower in Nederland

Bianca: “Toen ik zwanger was van mijn oudste zoon heeft mijn vriendin een babyfeest voor mij georganiseerd. Mijn man wist van alles af en toen ik op een avond van zwangerschapsgym kwam, zaten mijn vriendinnnen en (schoon)zusjes bij mij thuis. De kamer was versierd met roze en blauwe slingers en ballonnen. Ze hadden allemaal lekkere hapjes gemaakt en iedereen had een cadeautje. Het was een echte verassing en ik heb verschrikkelijk genoten. Omdat het nog niet zo populair is in Nederland keken mijn (schoon)zusjes erg vreemd op van het plan van mijn vriendinnen, maar na het feest was iedereen even enthousiast.”

Gul

Jolanda: “Ik heb een babyshower meegemaakt in Californië. Ik vind dat een veel beter idee dan hoe het hier in Nederland gaat. Na de bevalling ben je nog moe en steeds met de baby in de weer. Van een babyshower kan de aanstaande moeder nog echt genieten. Bij mijn babyshower deden we allemaal leuke spelletjes. Er was een taart met ‘It’s a Boy’ en heeeel veel cadeaus.”

Spelletjes

Heidi: “Ik heb verschillende babyshowers in de VS meegemaakt. Een babyshower kan zowel voor vrouwen als voor paren worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat de babyshower een verrassing is voor de zwangere vrouw. Gebruikelijke hapjes zijn taart, koekjes, fruit en groente, chips en dipsausen. Eerst komt iedereen binnen en wordt voorgesteld aan elkaar. Er wordt wat gekletst en er worden drankjes geserveerd. Dan worden er spelletjes gedaan, gegeten en tenslotte worden de cadeautjes uitgepakt.

Tijdens het uitpakken schrijft iemand op wie wat heeft gegeven, zodat de zwangere later iedereen een bedankje kan sturen. Het is een traditie dat alle strikken en lintjes van de cadeautjes op een papieren bordje worden geplakt. Daarvan wordt een hoedje gemaakt dat, nadat alle cadeautjes zijn uitgepakt, op het hoofd van de zwangere vrouw wordt gezet.”

Meer spelletjes

Eerste keer

Nanda: “Ik heb net mijn eerste echte babyshower in Californië achter de rug. De babyshower wordt altijd door een vriendin, zus of buurvrouw georganiseerd en vindt ook bij haar thuis plaats. Zij nodigt ook alle andere gasten uit. De zwangere hoeft zelf helemaal niks te doen. Alleen aanwezig te zijn en het over zich heen te laten komen. Wel wat meer ontspannen dan de Nederlandse gewoonte waarbij je weken na je bevalling nog iedere dag beschuiten loopt te smeren!

Eerst is er thee en koffie en dan komen alle bevallingsverhalen los. Vervolgens worden er spelletjes gedaan! Na ieder spelletje mocht de winnaar een cadeautje kiezen uit een cadeautjesmand. Daarin zitten allemaal kleine prijsjes, zoals een zeepje of een pakje thee. Daarna was er taart, en na de taart kreeg ik van iedereen een cadeautje voor de nieuwe baby. Maar dat had ik na al die malle spelletjes ook wel verdiend! Kortom, het is een echte giebelige ‘meiden onder elkaar’-bijeenkomst.”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen