Babynamen


Een van de leukste, maar misschien ook moeilijkste beslissingen tijdens een zwangerschap is het kiezen van een naam. Over het algemeen doen mensen hun hele leven met de naam die ze van hun ouders krijgen. Het is dus zaak hier goed over na te denken. We beginnen met tien aandachtspunten. VanHarte Tip Top Tien voor Babynamen

 

1. Vreemde initialen

Welke initialen krijgt het kind? Willem Cornelis is een prachtige naam, W.C. is toch minder…

 

2. Een naam in een naam

Initialen kunnen ook heel leuk uitpakken: wat dacht u bijvoorbeeld van Iris Ruth Irene Sigrid (I.R.I.S.)?

 

3. Voorkom verwarring

Post voor mevrouw J. Jansen kan zowel voor Janneke als voor haar zusje Jolanda zijn. Het is niet erg praktisch om zusjes of broertjes dezelfde voorletters te schenken.

 

4. Leuke combinaties

Soms levert de combinatie van (een deel van) de namen van de ouders een leuke, originele naam op. 

 

5. Let op de achternaam

Hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam? Sommige mensen zullen Robin Woods een prachtige naam vinden, maar of het kind er blij mee is?

 

6. Annelies van der pies

Bedenk hoe de naam in de praktijk gebruikt gaat worden. Is hij af te korten, zijn er makkelijke spotrijmpjes op te maken (Annelies, pies)? Top tien of niet

 

7. Welke namen zijn populair?

Vijf Annes in een klas is wel wat verwarrend.

 

8. Traditioneel

U kunt er voor kiezen uw kindje naar uw (schoon)ouders te vernoemen. Leuk om bepaalde niet veel voorkomende, mooie namen in stand te houden.

 

9. Betekenisvolle naam

U kunt een naam kiezen vanwege de betekenis of herkomst van de naam. ‘Brigitte wist al lang voordat ze zwanger was hoe ze een eventuele dochter zou noemen. Onderweg in de trein las ze ooit een artikel over de vrouwen achter bekende mannen. Een van deze sterke vrouwen was Merith, de vrouw van een farao. Het verhaal over Merith maakte zo’n indruk op haar dat ze op dat moment besloot haar nog lang niet geboren dochter ook zo te noemen.’ 

 

10. Meer dan één

Krijgt u een meerling? Let er dan op dat het erg verwarrend kan zijn als kinderen die erg op elkaar lijken ook nog eens bijna dezelfde naam dragen: Bob en Rob, Anneke en Hanneke enz. 

 

 

 

 

Verder lezen

Wie meer wil weten over naamgeving moet zeker dit boekje lezen:

 

‘De naam is… Over namen en naamgeving’ – Wim Daniëls, Uitgeverij Kosmos, ISBN 9021517248   


Alles over de geschiedenis van de naamgeving (voor- en achternamen), aangevuld met leuke anekdotes. Wist u bijvoorbeeld dat er in de Verenigde Staten een man woont met de volgende voornamen: Adolph Blaine Charles David Earl Fredrick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus? Of wat dacht u van namen als Mac A. Roni of Sue Permann?

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen