Andere Feesten


In deze rubriek besteden we uitgebreid aandacht aan vrijgezellenfeesten. Naast het ‘bachelors party’ wordt in Angelsaksische landen nog een aantal andere feesten gevierd rondom het huwelijk. Wat dacht u bijvoorbeeld van een ‘bridal shower’ of een ‘wedding breakfast’. VanHarte heeft zich voor u verdiept in deze gebruiken. Wie weet vindt u het leuk om een dergelijk gebruik voor uw eigen trouwfeest in Nederland te introduceren.

De bridal shower

De bridal shower is erg populair in de USA. En volgens diverse Amerikaanse websites komt het gebruik uit Nederland. Blijkbaar is het ooit begonnen omdat sommige vaders weigerden hun dochters met een bruidsschat te sponsoren. Dit omdat ze het niet eens waren met de mankeuze van dochterlief. Om de letterlijk arme meid dan toch te helpen trouwen, kwamen vrienden en bekenden met een uitzet over de brug.

Volgens de etiquette wordt de bridal shower georganiseerd door de ‘maid of honour’ van de bruid. In veel andere landen is het nog gebruikelijk om als bruid volwassen ‘brides maids’ te hebben. De ‘maid of honour’ is eigenlijk een soort van hoofdbruidsmeisje, de rechterhand van de bruid. Tijdens de voorbereidingen en op de dag zelf. De vrouwelijke tegenhanger van de ‘best man’ dus eigenlijk. 

Voor de bridal shower wordt nog wel eens een thema gekozen, bijvoorbeeld ‘de keuken’. Op de cadeaulijst zullen dan allerlei keukenitems voorkomen. Een ander mogelijk thema is ‘persoonlijke verzorging’. Lingerie, cosmetica en eventueel kleding zijn dan leuke presentjes. Soms worden er voor één bruid verschillende showers georganiseerd. Met elke keer een andere gastenlijst. Een leuke manier om een ‘uitzet’ bij elkaar te sparen. Tijdens het feest worden ook wel spelletjes gespeeld. Bijvoorbeeld wie de meeste woorden kan maken van de nieuwe naam van de bruid.

De gastenlijst kan natuurlijk ook heel intiem worden gehouden. Dan wordt het gewoon een gezellige middag voor de bruid en haar vriendinnen waar zij goed in het zonnetje wordt gezet. Een alternatief voor het vrijgezellenfeest misschien?

Bridesmaid Luncheon

Dit feestje is eigenlijk het omgekeerde van de Bridal Shower. De bruid kiest er nu voor om haar ‘bruidspersoneel’ te verwennen. Dit doet zij met een smakelijke lunch een paar weken tot een paar dagen voor de bruiloft. De Brides Maids krijgen een leuke attentie. Eén traditie rondom dit feestje is dat er een ring wordt verstopt in een cake. Degene die de ring in haar plakje aantreft… is de volgende die in het huwelijk zal treden!

Wedding Breakfast

Dit ontbijt kent verschillende invullingen. Het vond met name plaats in Engeland in Victoriaanse tijden. De huwelijksceremonie was in de ochtend en de receptie kreeg hierdoor vaakde vorm van een ontbijt. Tegenwoordig wordt in Engeland de term nog steeds gebruikt voor de receptie na de ceremonie. Ook al vindt deze later op de dag plaats en doet het menu niet aan de eerste maaltijd van de dag denken. 

Een ‘wedding breakfast’ kan ook worden georganiseerd voor bruiloftsgasten die van ver komen. Op de dag van de bruiloft, voordat het feestecht van start gaat. De gastheer of -vrouw is in de meeste gevallen niet de bruid of bruidegom. Ook de ceremoniemeester heeft het waarschijnlijk te druk. Maar een naast familielid of goede vriend van het paar is een prima alternatief. Het feest kan (als variatie op het thema) ook op de dag na de bruiloft worden gevierd. Samen met het nieuwbakken echtpaar en naaste familie op de dag terugblikken en napraten. 

The Stag Party

Dit is de Britse versie van de Bachelor Party. Vaak wordt dit uitgebreid tot een ‘Stag Weekend’. Het engelse woord ‘stag’ betekent ‘mannelijk hert’. Het is ook een term voor een man die alleen (niet vergezeld door een vrouw) een sociale bijeenkomst bijwoont. Het vrouwelijk equivalent is ‘The Hen Night’. Het Engelse ‘hen’ is gewoon ons Nederlandse hennetje. Van oorsprong spelen drank en strippers een grote rol. Steeds meer zien we allerlei varianten, zoals ze ook beschreven staan in onze rubriek Vrijgezellenfeesten.

The Rehearsal Dinner

In andere landen wordt nog wel eens een generale repetitie gehouden voor de grote dag. Met name voor de huwelijksceremonie. Het bruidspaar, de naaste familie en al het bruidspersoneel zijn hierbij betrokken. Het is een goede gewoonte om de betrokkenen in de vroege avond een diner aan te bieden. Vaak wordt dit georganiseerd en gefinancierd door de ouders van bruidegom en/of bruid.

Vroeger in Nederland

Mocht u ooit de Joop ter Heul-boeken hebben gelezen van Cissy van Marxveldt, dan heeft u waarschijnlijk wel wat gebruiken herkend. Een generale repetitie vond ook plaats bij de trouwpartijeen die in deze boeken werden beschreven. De bruidsmeisjes waren volwassen en vriendinnen of familieleden van het paar. 

VanHarte verzamelt informatie over feesten en gebruiken rondom het huwelijk vroeger en nu, in Nederland en elders. Bookmark onze site en u zult regelmatig aanvullingen aantreffen.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen