Aju paraplu, Ik vlieg-er uit, Verhuismuizen en meer


Hier zijn verschillende ideeen van onze lezers samengevoegd: Wie jarig is trakteert. Maar ook afscheid is een reden voor een traktatie. Bijvoorbeeld bij een verhuizing of wanneer uw peuter kleuter wordt en zijn vriendjes en vriendinnetjes op de peuterspeelzaal gedag moet zeggen. Originele gedagjes voor een onvergetelijk afscheid…

Aju paraplu

Ingezonden door Geny Soeteman, schrijfster van het boek ‘Kindertraktaties voor feesten, op school en thuis’ Benodigdheden:

  • 1 parasolprikker (huishoudelijke artikelenzaak of bijvoorbeeld V&D en HEMA (hier hebben ze leuke gestreepte)
  • twee poppetjes van een zoute rij (dit is een snoepje met vijf aan elkaar zittende poppetjes)
  • 1 rozijnendoosje
  • groen crêpepapier
  • eventueel een strookje gekleurd crêpepapier
  • schaar, eventueel lijm en stift

Werkwijze:

  • Klap de parasol uit en prik hem tussen de handen van de poppetjes door.
  • Knip het gras als A of B. A. knip een stuk groen crêpepapier (ca. 10 x 10 cm), leg dit op het rozijnendoosje en prik hier de parasol in, zodat de poppetjes in het gras staan. B. knip kleine strookjes groen papier als op de foto, plak deze op het doosje en prik de parasol hier in.
  • Knoop eventueel een gekleurd papieren lint bovenaan de parasol met bijvoorbeeld de naam van je kind of de tekst ‘Aju paraplu!’ als je kind afscheid neemt.

Je kunt deze traktatie lang van tevoren maken. Zet de parasolletje zo dicht bij elkaar dat de groene papiertjes elkaar overlappen en het een groot groen grasveld lijkt. Variaties: De parasolletjes kunnen natuurlijk ook in andere doosjes of pakjes worden geprikt. Of pak een plak cake of ontbijtkoek in in vershoudfolie en gebruik dit als ondergrond. Ook kun je variëren met de papieren ondergrond en bijvoorbeeld een hobbelige straat maken met stukjes steentjespapier (hobbywinkel).

Teletubbies zwaaien ‘dag’

      Yvonne:”Mijn zoontje is gek van de Teletubbies. Toen hij afscheid nam van de peuterspeelzaal hebben we een kleurplaat van één van de Tubbies uitgezocht. Vervolgens hebben we een pasfoto van ons zoontje in de ‘buiktelevisie’ van de Teletubbie gescand!  We hebben de Teletubbie een aantal keren afgedrukt, op karton geplakt en uitgeknipt. Een kleurpotlood deed dienst als vasthoudstokje en op zijn hand bevestigden we een zakje Teletubbie-snoepjes.”

  Fotovlaggetjes

    Miranda: “Mijn dochtertje ging van de kleuterschool naar de basisschool. Ik heb een leuke foto van haar laten kopiëren in kleur,twee op een A4-formaat. Daarvan maakte ik de vlaggetjes en op de achterkant schreef ik een toepasselijke tekst. De vlaggetjes plakte ik om een grote satéprikker en aan de prikker reeg ik nog wat spekjes.”

Ik vlieg-er uit!

Saskia: “Toen mijn dochter 4 werd en afscheid nam van het kinderdagverblijf hebben we vliegers gemaakt. Uit verschillende kleuren karton de vormen van vliegers geknipt, stroken crêpepapier eronder aan vast geniet. Op de vlieger plakten we een afscheidsbriefje met o.a. de tekst ‘Ik vlieg-er uit’. Doosje rozijntjes erop geplakt (je kunt ook aan de staart iets lekkers rijgen/ hangen). Ziet er fantastisch uit, vooral als je ze ‘s morgens ophangt aan de waslijn met tekeningen en ieder kindje dat naar huis gaat er 1 mee neemt.”

Verhuismuizen

Lioba: “Mijn dochter Laura trakteerde op ‘Verhuismuizen’ toen ze afscheid nam van de peuterspeelzaal. Ik heb deze muizen voor twintig kindjes gemaakt en twee grote versies voor de juffen. Met kleine cocktailprikkertjes prikte ik ze in een mand met oase. Zo leek het net een muizenklasje! Het idee komt uit het eenmalige hobbytijdschrift “Feest” dat in 1998 is uitgegeven door de CHN (Creatieve Hobbyvereniging Nederland) tijdens de Week van de Creativiteit.”

Ik knijp er tussenuit

Kim: “Toen ik mijn stageklas verliet, had ik voor alle leerlingen een wasknijper opgeschilderd met hierop de tekst: ‘ik knijp er tussenuit!'”

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen