Achtergronden


Halloween is een feest dat voornamelijk wordt gevierd in Amerika en Canada. In Europa wordt het nog heel weinig gevierd. Dit is vreemd, omdat het van oorsprong een Keltisch feest is.

Op 31 oktober vierden de Kelten de afsluiting van het Keltische jaar en de start van een nieuw jaar. Deze avond noemden zij ‘Eve of All Saints’. Op 1 november, volgde dan Samhain, ‘einde van de zomer’. Tijdens ‘Eve of All Saints’ zouden de zielen van alle mensen die het afgelopen jaar waren overleden, toegang krijgen tot het land van de doden. Deze avond werd ook wel ‘Hallow Even’ genoemd. Hierin herkent u het ‘Halloween’ van nu. 

Vroeger verkleedden mensen zich op 31 oktober om de zielen van de overledenen af te schrikken. Men was bang dat deze anders bezit namen van de levenden. Hoe lelijker je verkleed was, hoe moeilijker het voor de geesten was om iemand te herkennen.

Op dezelfde datum als Halloween wordt in Nederland ‘Allerzielen’ en ‘Allerheiligen’ gevierd. Ook dit is een viering waarbij wordt stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden.

Jack-o-lantern

Het verhaal van de lantaarns stamt af van de Ieren. Er zou een man, genaamd Jack, hebben geleefd die de duivel in een boom opsloot. Hij zette een kruis op de boom en de duivel was gevangen. Hij beloofde de duivel weer vrij te laten, maar deed dat niet. Toen Jack overleed, werd hem de toegang tot de hemel en de hel geweigerd. Hij kreeg toen een stukje gloeiend hout om zich te wapenen tegen de duisternis. Om dit stukje hout langer te laten branden, stopte Jack het in een uitgeholde biet. De immigranten die dit feest in Amerika introduceerden, vonden een pompoen mooier. En zo is de pompoen een onderdeel van Halloween geworden.

Trick-or-treat

Vroeger kwamen de druïden aan de deur om een aalmoes vragen. Als de mensen iets afstonden, werden ze beschermd tegen boze geesten. Het Amerikaanse ‘trick-or-treat’ stamt hier van af. Kinderen gaan met Halloween verkleed langs de deuren en krijgen fruit of snoep (‘treats’). Krijgen ze niets, dan kunnen ze kattenkwaad (‘tricks’) uithalen.

Halloween nu

Het feest wordt nu wel heel anders gevierd dan vroeger. De oorspronkelijke gedachte is op de achtergrond geraakt. De nadruk ligt nu vooral op het griezelen. Vooral in Amerika geldt: hoe griezeliger hoe beter. Als u de Amerikaanse sites over Halloween bekijkt, dan zult u verbaasd staan. Voor de kinderen wordt het overigens wel iets minder extreem gevierd.  

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen