Aankleding voor Oud & Nieuw 1


De sfeer van Kerst is nog te proeven en daar is niets mis mee! De boom blijft het stralende middelpunt in uw woning. Het is immers gewoonte om Kerstversieringen tot Driekoningen (6 januari) te laten staan en hangen. Graag geven wij u nog wat extra tips om het Oud & Nieuw-gevoel weer te geven in huis. Als u dat nodig en leuk vindt tenminste.

Maak het luchtiger

U kunt om te beginnen wel alvast wat kerstkleedjes, strikjes, lintjes, engeltjes en ander klein grut opbergen. Hierdoor komt er weer wat meer ‘verse lucht’ in de kamer! Vervang deze kleine dingen voor wat lichters en luchtigers. Versier uw kamer bijvoorbeeld wat meer met bloemen en lichte tafelkleden.

Zeg het met bloemen

Gebruik voorjaarsbloemen. Tulpen zijn bijvoorbeeld alweer te koop! Eén grote bos in een glazen accubak of een paar, met raffia, bij elkaar gebonden bloemen in een longdrinkglas. Veel bloemen en plantjes hebben van oudsher een speciale betekenis. Als ze verkrijgbaar zijn in deze tijd van het jaar, is het leuk om bloemen met voor u passende betekenissen neer te zetten.

Maak persoonlijke ‘gelukkig nieuwjaar’-kaartjes en bevestig deze aan plantjes of een enkele bloem. Als weggevertje voor uw gasten.

Kerstboom omkleden

De lichtjes kunnen blijven zitten maar maak er eens een Oud en Nieuw boom van. Koop rolletjes serpentine en rol ze af vanaf de bovenkant van de boom. Knip de cijfers van het Nieuwe Jaar uit mooi glanzend papier en bevestig deze in de boom. Kijk of u transparante stickertjes kunt vinden met het jaartal en plak deze op Kerstballen in de boom.

Een Nieuwjaarspoort

Maak een Nieuwjaarspoort door op de buitenkant van uw voordeur het oude jaartal te bevestigen. In het materiaal van uw keuze. Aan de binnenkant van de deur (die mensen zien wanneer ze weer vertrekken), bevestigt u het nieuwe jaartal. Eventueel voorzien van nieuwjaarswensen in diverse talen. Maak foto’s van mensen bij de poort.

Meer getallen

U kunt het Nieuwjaartal op spiegels en ramen spuiten. Knip de cijfers uit plakplastic dat speciaal voor ramen geschikt is. Gebruik spuitsneeuw en verwijder de cijfers. Ook Nieuwjaarswensen kunt u zo op uw raam vastleggen. Een klassieker en nog steeds doeltreffend.

De feestdis

Plaats uw eetkamertafel met de lange zijde tegen de muur. Op deze manier creëert u een buffettafel voor alle lekkere hapjes die u heeft klaar gemaakt. Leg een mooi lichtgekleurd tafellaken over uw tafel. Maak op uw tafel verschillende hoogteniveau’s om uw hapjes op te presenteren. Op deze wijze voorkomt u dat uw gasten te ver moeten reiken voor hun versnaperingen.

Voor de hoogteverschillen kunt u etagieres gebruiken of houten kistjes die u onderdekt met een stuk feestelijke stof. Plaats hier en daar theelichtjes en kleine vaasjes bloemen. Zorg dat ze zo staan dat uw gasten er geen last van hebben.

Verder plaatst u aan één kant van de tafel een stapel bordjes met servetten en bestek zodat alles voor uw gasten binnen handbereik ligt. Op deze manier ziet uw tafel er voor uw gasten zeer uitnodigend uit en hoeft u niet met hapjes rond te gaan!

Tip: verfraai uw tafelkleed!

Benodigdheden:

  • wit tafellaken
  • roomkleurige voilestof of andere soepele, dunne stof
  • wit garen
  • naaimachine
  • stofschaar

Leg uw tafellaken op uw eetkamertafel. Laat het laken aan alle kanten gelijk over de rand hangen. Meet de hoogte van de rand van het laken tot op de vloer. Meet hierna de lengte en breedte van het tafellaken. Om te berekenen hoeveel voilestof u moet kopen, hebben we voor u een rekenvoorbeeldje gemaakt:

Lengte x breedte tafellaken = 200 cm x 100 cm
Hoogte van vloer tot rand tafellaken = 50 cm

De lengte en breedte van de repen voilestof moet dan zijn:
Lengte 2 repen stof van 200 cm
2 repen stof van 100 cm
Breedte 50 cm

Let op!: De meeste stof die u koopt is 150 cm breed. Dit houdt in dat u in dit rekenvoorbeeld 3 repen stof kunt knippen, omdat de breedte 50 cm is! Voor dit voorbeeld heeft u dus 2 meter stof nodig. Knip drie repen van 2 meter. Een reep knipt u in tweeën. Nu heeft u 2 repen van 200 cm en 2 repen van 100 cm.

Het aan elkaar naaien van het tafellaken en de stof gaat als volgt:

  1. Zoom de uiteinden van de stukken stof smal om.
  2. De lange delen van de stof en het tafellaken speldt u hierna met de goede zijden op elkaar vast. Stik dit vast.
  3. Klap hierna de stof om en speld dit weer door. Stik hierna weer een keer door op de goede zijde (zie afbeelding 1).
  4. Nadat u de onderste randen ook smal heeft omgestikt, is het kleed klaar. Nu heeft u een sfeervol tafelkleed met splitten tot op de vloer!
Themafeest

Indien u voor een thema Oud & Nieuwfeest hebt gekozen, kleedt u uw huis zoveel mogelijk in de stijl aan. Lees verder onze suggesties voor themafeesten.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen