Vreemde Sinten


Sinterklaas wordt voornamelijk in Nederland en België gevierd, maar ook onze landgenoten in het buitenland worden niet vergeten in december. Zo bracht de Goedheiligman een tijdje terug Nederlanders in Melbourne en Stockholm een bezoek. Hiermee heeft Sint zijn oude handen meer dan vol, vandaar dat hij het werk in veel andere landen heeft uitbesteed aan naaste en verre familieleden.

België

In België wordt het Sinterklaasfeest niet op 5, maar op 6 december gevierd en heeft het feest een religieuzere betekenis dan in Nederland. Er worden ook geen gedichten en surprises gemaakt. Kinderen krijgen alleen speelgoed. Grotere cadeaus krijgen ze met Kerstmis.

Oost-Europa

In Oost-Europa wordt op 5 december Sint Nicolaas gevierd. Kinderen poetsen één van hun laarzen op en zetten deze in de vensterbank van hun slaapkamer. Ze laten het raam open om Sinterklaas naar binnen te laten. Elk kind krijgt twee poppetjes: een duiveltje omdat ze soms stout zijn en een Sint-Nicolaaspop omdat ze ook vaak lief zijn.

Zwarte klazen

In sommige landen heeft Sint zeer naaste familieleden aan het werk gezet. Het Duitse Oost-Friesland wordt bezocht door Sunnerklas en Ruprecht, en in Oostenrijk en Rome verschijnen angstaanjagende zwarte Klazen. In Oostenrijk heet hij Krampus, een griezelig heerschap met een bontjas en een duivelsmasker met een lange, rode tong. Krampus heeft een rieten mand bij zich waar hij vroeger stoute kindjes in stopte, nu is de mand alleen nog met snoep gevuld.

Zelfs in ons eigen land, en met name op de waddeneilanden komen nog ‘Sunderklazen’ voor: luidruchtige jongelui, onherkenbaar vermomd en met verdraaide stemmen. Ze dwalen door de buurt, eten en drinken, jagen kleine kinderen de huizen in en vangen jonge meisjes.

Sintegreef

Met Halfvasten (in maart) wordt In Vlaanderen Sintegreef gevierd. De avond voor de naamdag van de Greef (=graaf) van Halfvasten mogen kinderen een mandje bij de schoorsteen zetten. De volgende dag is het mandje gevuld met chocola en een palmpasenhaantje.

Sint Maarten

Op 11 november 397 stierf de wonderdoener Sint Martinus. Zijn naamdag wordt nu nog gevierd als afscheid van de zomer, met name in Vlaanderen en Zuid-Nederland. Er worden vuren gebrand, lampionnenoptochten gelopen en kinderen gaan de huizen langs om liedjes te zingen in ruil voor iets lekkers. In Belgische steden als Aalst en Yper heeft Sint Maarten zelfs de complete taak van Sinterklaas overgenomen. Hij vult de schoenen en geeft de presentjes.

Sint Pieter

Het Friese plaatsje Grouw is de enige plaats in Nederland waar geen Sinterklaasfeest wordt gevierd. Hier viert men op 21 februari Sint Pieter. Net als Sinterklaas komt deze heilige met de boot aan en wordt hij geholpen door een zwarte knecht (Hansje Pik). Hij rijdt echter op een zwart paard en draagt een witte mantel. In 1908 bedacht mejuffrouw De Roos een verhaal om een einde te maken aan de woeste viering van het Sint Pietersfeest tot dan toe. Sint Pieter zou in eerste instantie de hulp van Sint Nicolaas geweest zijn. Zij kregen echter ruzie toen Sinterklaas direct door naar Leeuwarden wilde, terwijl Sint Pieter eerst de plaats waar zijn kerk stond (Grouw) wilde bezoeken. Sinterklaas nam de cadeaus mee en Sint Pieter moest terug om cadeaus voor de inwoners van Grouw te halen.

Santa Claus

De Kerstman is in feite een afstammeling van onze Sinterklaas. Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (USA) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige van het latere New York. Onze statige Sinterklaas veranderde door zijn optreden in allerlei boeken, verhalen en gedichten en toevoeging van elementen uit allerlei culturen, langzaam maar zeker in de goedlachse dikkerd met rendieren en slee zoals we hem nu kennen. 

De Joelman

Al sinds voorchristelijk tijden rijdt in Scandinavië rond de Kerst de Joelman in een slee met rendieren. Zijn aanwezigheid geeft aan dat mensen in het voorjaar weer heer en meester zullen worden over dieren en gewassen.

Spanje

In het ‘moederland’ van Sinterklaas wordt een soortgelijk kinderfeest gevierd met Driekoningen (los tres reyes magos). Hierbij krijgen kinderen cadeautjes als ze lief zijn en steenkool als ze stout zijn.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen