Babynamen

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...
Een van de leukste, maar misschien ook moeilijkste beslissingen tijdens een zwangerschap is het kiezen van een naam. Over het algemeen doen mensen hun hele leven met de naam die ze van hun ouders krijgen. Het is dus zaak hier goed over na te denken. We beginnen met tien aandachtspunten.  
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


VanHarte Tip Top Tien voor Babynamen

1. Vreemde initialen

Welke initialen krijgt het kind? Willem Cornelis is een prachtige naam, W.C. is toch minder...

2. Een naam in een naam

Initialen kunnen ook heel leuk uitpakken: wat dacht u bijvoorbeeld van Iris Ruth Irene Sigrid (I.R.I.S.)?

3. Voorkom verwarring

Post voor mevrouw J. Jansen kan zowel voor Janneke als voor haar zusje Jolanda zijn. Het is niet erg praktisch om zusjes of broertjes dezelfde voorletters te schenken.

4. Leuke combinaties

Soms levert de combinatie van (een deel van) de namen van de ouders een leuke, originele naam op. 

5. Let op de achternaam

Hoe klinkt de naam in combinatie met de achternaam? Sommige mensen zullen Robin Woods een prachtige naam vinden, maar of het kind er blij mee is?

6. Annelies van der pies

Bedenk hoe de naam in de praktijk gebruikt gaat worden. Is hij af te korten, zijn er makkelijke spotrijmpjes op te maken (Annelies, pies)? Top tien of niet

7. Welke namen zijn populair?

Vijf Annes in een klas is wel wat verwarrend.

8. Traditioneel

U kunt er voor kiezen uw kindje naar uw (schoon)ouders te vernoemen. Leuk om bepaalde niet veel voorkomende, mooie namen in stand te houden.

9. Betekenisvolle naam

U kunt een naam kiezen vanwege de betekenis of herkomst van de naam. 'Brigitte wist al lang voordat ze zwanger was hoe ze een eventuele dochter zou noemen. Onderweg in de trein las ze ooit een artikel over de vrouwen achter bekende mannen. Een van deze sterke vrouwen was Merith, de vrouw van een farao. Het verhaal over Merith maakte zo'n indruk op haar dat ze op dat moment besloot haar nog lang niet geboren dochter ook zo te noemen.' 

10. Meer dan één

Krijgt u een meerling? Let er dan op dat het erg verwarrend kan zijn als kinderen die erg op elkaar lijken ook nog eens bijna dezelfde naam dragen: Bob en Rob, Anneke en Hanneke enz. 

Verder lezen

Wie meer wil weten over naamgeving moet zeker dit boekje lezen:

'De naam is... Over namen en naamgeving' - Wim Daniëls, Uitgeverij Kosmos, ISBN 9021517248  

Alles over de geschiedenis van de naamgeving (voor- en achternamen), aangevuld met leuke anekdotes. Wist u bijvoorbeeld dat er in de Verenigde Staten een man woont met de volgende voornamen: Adolph Blaine Charles David Earl Fredrick Gerald Hubert Irvin John Kennetj Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus? Of wat dacht u van namen als Mac A. Roni of Sue Permann?

 

 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 

Namenboekjes zijn in elke boekhandel volop te koop. Ook op het internet duiken de 'namenvinders' regelmatig op:
  • Op de site van het Meertens Instituut is alles te vinden wat u ooit heeft willen weten over voornamen. Van wettelijke regels, populariteit van namen, praktische tips tot de geschiedenis van naamgeving. Een absolute aanrader!
  • Een overzicht met liedjes waarin een voornaam centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan Angie van de Rolling Stones. Leuk om de kersverse ouders het CD-singeltje cadeau te doen!
  • De naam zegt het al: op kindernamen.nl staan ruim 10.000 kindernamen. Ook kunt u hier een gratis e-mailadres aanvragen voor uw baby.
  • Wilt u weten hoe vaak de naam voorkomt die u voor uw toekomstige spruit heeft bedacht, kijk dan op de site van Spaarbeleg. Hier wordt bijgehouden welke namen er de afgelopen 2 jaar aan kinderen zijn gegeven. Ook kunt u hier zoeken naar namen die met een bepaalde letter beginnen, weinig voorkomen, kort of lang zijn. Origineel!
  • Op de site van de Belgische verzekeraar ASLK vindt u veel (aparte) namen en een top 10 van meisjes- en jongensnamen in BelgiŽ.
  • Parentsoup levert een enorme hoeveelheid Engelse namen.
  • Ook Babynamer(Engelstalig).
  • Op Kabalarians vindt u de betekenis van bijna elke naam achterhalen (Engelstalig)
  • Ook Petra heeft een homepage over de betekenis van namen. Daarnaast verzamelt zij geboortekaartjes.
  • Links over meerlingen
     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder