Treinenfeest


Yvonne vroeg ons tips voor een treinenfeest voor de zesde verjaardag van zoon Bouke. Ze vulde de tips aan met haar eigen ideeën en zie hier: een uitgewerkt treinenfeest!

 

Uitnodigingen
(Bezoek ook onze algemene rubriek Uitnodigingen)

 

Puzzel
Koop kleine puzzeltjes met een trein erop en schrijf de uitnodiging aan de achterkant. Stukjes los in een envelop…

 

Conducteursbord
Maak een bordje als dat van een conducteur en schrijf de uitnodiging aan de binnenkant of achterkant

 

Kleurplaat
Yvonne: “Ik had de tekst geprint op een treinenkleurplaat.”

 

Aankleding

 

Welkom
Op de voordeur een bord met ‘Welkom op Perron xxxx’

 

Slingers
Maak samen papieren slingers van treinen en wagonnetjes.

 

Treincoupé
Maak de opstelling van stoelen zoals in een treincoupe (2 aan 2 tegenover elkaar)

 

Treinmuziek
Zoek een cd met treinenliedjes en /of een film over een trein of treinreis

 

Placemats
Leg papieren placemats klaar waarop een treinenkleurplaat is gekopieerd. Vroegkomers kunnen zich vermaken met het inkleuren hiervan.

 

Vertrektijden
Yvonne: “Bij de voordeur had ik een bord nagemaakt met de vertrektijd van de te nemen trein, de namen van vertrek en aankomst, de samenstelling van de trein (‘restauratie- en feestwagon’) en dat de trein vanaf spoor 6 zou vertrekken.”

 

Activiteiten
(Bezoek ook onze algemene rubriek Spelletjes en andere Activiteiten)

 

Treintje Prik
Prik geblinddoekt de schoorsteen op de trein.

 

Stoelendans in een trein
Stoelen niet met de ruggen tegen elkaar in het midden, maar in treinopstelling. De kinderen zigzaggen er tussendoor.

 

Ik ging met de trein naar oma en ik nam mee….

 

Treinenquiz
Maak voor elk kind een boekje met vragen over treinen (hoe noem je degene die de kaartjes controleert) en opdrachten die met treinen te maken hebben (teken een station). Deel prijsjes uit voor de snelste, origineelste, mooiste, grappigste etc.

 

Voorleesverhaal
Lees een verhaal voor over een treinreis of waarin een trein de hoofdrol speelt. Je kunt de kinderen ook bij het verhaal betrekken door ze allemaal een ‘rol’ te geven. Bijvoorbeeld, zodra jij het woord ‘trein’ noemt, roept de jarige: tsjoeketsjoeke en loopt een rondje om de kring; zeg je ‘koe’ dan roept nummer 2 ‘boe, boe’ en doet een koe na. Kwestie van je fantasie gebruiken. Je kunt ook een treinenverhaal voorlezen/vertellen met ‘fouten’. De kinderen moeten goed opletten en hun hand opsteken als ze iets horen dat niet klopt (bv de trein reed de haven binnen…). Wie ontdekt de meeste fouten?

 

Conducteur mag ik oversteken
Als ‘Schipper mag ik overvaren’

 

Ganzenbord of speurtocht
Een soort ganzenbord met opdrachten in treinensfeer (zie voor een voorbeeld ) of een speurtocht in treinensfeer (zie voor speurtochten).

 

En meer
Yvonne: “Eenmaal weer thuis hebben we nog de stoelendans gedaan met het liedje ‘kdeng-kdeng’ van Guus Meeuwis; een treinenverhaal verteld waarin het wemelde van fouten die ze moesten ontdekken; de bekende aardappel-op-lepel-race, maar dan waren de kinderen een trein die van het ene station naar het andere reed (nagemaakte NS-bordjes in de tuin); ‘treintje prik’, waarbij een fotootje van de jarige op de locomotief moest worden geprikt; en het NS-logo uit het hoofd laten natekenen.”

 

Hapjes en drankjes

 

Treinentaart
Yvonne: “Van hotelcakes had ik een treinentaart gemaakt; één locomotief (voor de jarige) en 7 wagons (voor de gasten). Met een scherp mes en boter als plaksel maak je de grove vormen van de trein. Lange-jannen voor de schoorstenen bij de loc. De wagons waren van boven besmeerd met jam (rozebotteljam heeft geen hele vruchten en werkt dus praktisch) en daarna de buitenste randen op de bovenkant belegd met kitkat en in het midden M&M’s als lading. Opgerolde dropveters aan de zijkant ertegenaan die met een satéprikker waren vastgezet. De loc met de wagons erachter netjes neerzetten op een blad of grote snijplank en klaar is de trein. Bij het ‘serveren’ kan je er nog slagroom opdoen.”

 

Mee naar huis

 

Gevulde trein
Yvonne: “Aan het eind kregen de kinderen een snoeptreintje (‘zakje’ in de vorm van een trein met snoep erin), hun railrunnersetje en allemaal een treinenfluit. Volgens de jarige en te zien aan de gezichten van de gasten was het een zeer geslaagd treinenfeest.”

 

Trakteren op school
Bezoek ook onze algemene rubriek Toffe Traktaties
  • Stop de trein
  • Wagonnetjes
  • Films, boeken en cd’s
    Bezoek ook onze Boekenkast

     

    Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

     

    Buiten de deur
    Bezoek ook onze algemene rubriek Liever Buiten de Deur

     

    Spoorwegmuseum
    Een bezoek aan het spoorwegmuseum in Utrecht.

     

    Treinrit
    Yvonne: “Via een NS-buurman kreeg Bouke een échte NS-bodywarmer, met een échte fluit, een écht ‘spiegelei’ en een NS-stropdas. In die outfit zijn we met 8 kinderen naar het station gegaan voor een kort ritje (± 10 minuten) met de trein. Daar sprak ik de conducteur aan met de vraag of hij misschien iets toepasselijks door de intercom kon roepen. Hij verzon iets veel leukers: ten eerste mocht Bouke de trein weg laten rijden door op z’n fluit te blazen, daarna mocht hij de kaartjes van ons hele gezelschap knippen, en daarna mocht hij de naam van het komende station omroepen door de intercom. Voor Bouke kon de dag toen dus echt niet meer stuk! Later heeft hij – met toestemming van de conducteurs – nóg twee treinen ‘weggefloten’.”

    Vanharte

    Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

    Recente artikelen