Rijmen en dichten


Cadeautjes kopen, surprises knutselen en dan ook nog gedichten brouwen. Voor sommige mensen een leuke tijdsbesteding, voor anderen een regelrechte ramp. Geen tijd, geen inspiratie, geen taalgevoel… Wat nu? Gelukkig zijn er allerlei handige hulpjes in de handel. U komt een heel eind met onderstaande tips en de vele rijmbundels die u in deze periode in boekhandels kunt kopen.

VanHarte Tip Top Tien voor Sintrijmen

tien gouden tips voor prachtige Sinterklaasgedichten

1. Begin op tijd

Voor sommige mensen geldt dat de muzen pas echt los komen onder grote tijdsdruk. Voor uw gemoedsrust is het echter verstandiger ruim op tijd te beginnen met dichten. Zeker als u er niet erg bedreven in bent.

2. Maak een korte planning

Zet op een rij welke cadeautjes u geeft en voor wie ze zijn. Bepaal waar u een gedicht bij schrijft. Sommige cadeautjes lenen zich beter voor een gedicht dan andere. Trek een uurtje uit voor het schrijven van elk gedicht en bepaal wanneer u dit gaat doen. Kies hiervoor een rustig moment en kies een rustige plaats. Wilt u meer dan 1 gedicht schrijven, plan dan twee schrijfmomenten op verschillende dagen. Soms wil het gewoon niet lukken. U kunt dan het best uw werk neerleggen en het later nog eens opnieuw proberen.

3. Brainstorm!

Een goed gedicht begint met een brainstorm. Ga rustig zitten met een kop koffie of thee en schrijf alle woorden op die u in gedachten komen wanneer u aan uw ‘slachtoffer’ denkt. Hobby’s, werk, vakantie, huisdieren, grappige voorvallen, bijzondere momenten, eigenaardige karaktertrekken…. alles is mogelijk. Laat ook uw gedachten gaan over het cadeau dat u heeft gekocht. Waar is het voor te gebruiken, welk ‘probleem’ lost het op, heeft het een bijzondere vorm of kleur… Heeft u ook een surprise gemaakt, dan moeten het gedicht en de surprise natuurlijk bij elkaar aansluiten. Kijk eens in de VanHarte Tip Top Tien voor het maken van Surprises en gedichten hoe u dit aanpakt.

4. Gebruik hulpmiddelen

De Gedichtengenerator die u op veel plaatsen op internet aantreft, levert behoorlijk kromme rijmen. Niet echt iets dat u vol trots op pakjesavond presenteert. Wel handig zijn de rijmwoordenboeken (op papier en elektronisch). De rijen rijmwoorden kunnen u ook inspiratie leveren voor het verdere verloop van uw gedicht. Op een aantal plaatsen op internet vindt u zelfs kant-en-klare gedichten vinden. Ook in de boekhandel zijn boeken met kant-en-klare gedichten te koop. Niet echt persoonlijk, maar als noodgreep altijd handig. En niets staat u in de weg de gedichten als basis te gebruiken en naar eigen inzicht aan te passen. Ook kunt u het dichten tegen betaling uitbesteden aan de ‘vakman’.

5. Hou het simpel

Bent u niet zo’n ervaren dichter, begin dan niet aan ingewikkelde rijmschema’s. Limerikken zijn echt voor gevorderde Sint-dichters. Beter is het te kiezen voor één van de volgende rijmschema’s:

  • abbccdd (Sint heeft dagenlang gedacht, en toen voor Kees dit meegebracht, na dagenlang verwoed gezoek, vond hij voor jou dit prentenboek.)
  • ababcdcd (In Spanje is het lekker weer, er groeien sinaasappels aan de bomen, en deze smaken echt naar meer, daarom heeft Sint een dozijn meegenomen….)
  • kies bijvoorbeeld ook eens voor aaaaa. In dat geval kiest u een woord, laat er het rijmwoordenboek op los en verzint u een gedicht waarbij u de zinnen op deze rijmwoorden laat eindigen. (xx)

6. Wees niet te perfectionistisch

Tenzij u poeet van beroep bent, zal niemand literaire hoogstandjes van u verwachten. Het gaat er niet om dat u een perfect gedicht schrijft. De inhoud en uw inzet zijn belangrijker dan de vorm.

7. Probeer uw gedicht uit

Wat u in elk geval moet doen, is het gedicht hardop lezen. Voor uzelf of voor een buitenstaander. Zinnen waarover u bij het voorlezen struikelt, moet u toch nog even bijschaven. Vaak is het voldoende een of twee woorden om te draaien, weg te halen of te vervangen. Het eenvoudigst is het om alle zinnen ongeveer even lang te houden. Dit zorgt ervoor dat het ‘ritme’ van uw gedicht lekker loopt.

8. Wijk af van de regels

Dichterlijke vrijheid is toegestaan:

  • De gedichten hoeven niet echt te rijmen. Het is bijvoorbeeld ook leuk om alliteratie (beginrijm) te gebruiken (Stoere Sint met een zak vol zoetigheid, piet propt de pepernoten in de postbus)
  • Gebruik gerust clichés (Piet zo zwart, het deed Sint smart….)
  • Soms rijmen woorden niet echt, maar wel bijna. Doe er niet moeilijk over als dat een keertje voorkomt.
  • Ook helpt het soms om de zin op een ongewoon punt af te breken als daar toevallig uw rijmwoord staat (dus is het Sint bekend, dat je morgen bij de bakker, hem ook vast nog wel kent.)

9. Versier het gedicht

Kies een mooi lettertype op uw PC, haal uw kalligrafeerset tevoorschijn en maak er iets moois van. Zoek leuke http://www.vanharte.nl/wp-content/uploads/Images op internet en versier uw gedicht ermee. Geef de letters een kleurtje. Begin rechtsboven met Madrid, 5 december 2000 (of een andere datum) en sluit af met een sierlijke handtekening van Sint of Piet. Ook leuk is het om de verschillende gedichtjes van verschillende pieten te laten komen (bakpiet, fietspiet, knutselpiet et cetera). Oprollen en een mooie lintje eromheen of opvouwen en in een mooie envelop met Sint-zegel. Vergeet niet op de buitenkant de naam van de ontvanger te schrijven.

10. Geniet

Leun achterover en geniet van de reacties. U heeft uw best gedaan en dat blijft vast niet onopgemerkt. Veel rijm-, pak- en uitpakplezier!

TIP:

De Super Sinterklaas CD ISBN 9053441913

Typ een woord in en u krijgt een lijst rijmwoorden. Ziet u het echt niet meer zitten, dan zijn er nog enkele honderden kant-en-klare Sinterklaasgedichten. Tijdens het dichten luistert u naar de Sinterklaasliedjes die ook op de cd staan. Een ingebouwde tekstverwerker en een lijst met cadeautips maken het geheel af.

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen