Op zoek naar lekkere oudjaarsrecepten? Hier vindt u recepten die andere VanHarte-bezoekers u aanraden. In de praktijk getest en lekker gevonden!

 

Snelle oliebollen

Conny: “Makkelijke oliebollen maak je als volgt. Neem 500 gram zelfrijzend bakmeel, waardoor een theelepel zout en twee eetlepels suiker zijn gemengd. Voeg er een geklopt ei en een halve liter melk aan toe. Goed roeren. Voeg er 200 gram rozijnen aan toe (minimaal 30 minuten geweld in water en uitgelekt). Even laten rusten.

 

Zeven tot acht minuten frituren op 160 graden Celsius en halverwege omdraaien. Perfekt! Ik maak het zo al vele jaren hier in de USA!”

 

Exotische ‘oliebollen’

Carry: “In onze familie worden steeds minder oliebollen gegeten, maar de ‘exotische’ variant stijgt in populariteit. Met exotisch bedoel ik het volgende.

  • Maak een standaard beslag voor oliebollen (zonder rozijnen en appelstukjes) of appelflappen.
  • Koop bij een toko of supermarkt een paar rijpe(!) bakbananen en/of een blikje ananas en/of een blik perziken (al naar gelang de hoeveelheid die je wilt maken).
  • Halveer de bakbananen en snij de helften in 4 á 5 stukken.
  • Leg deze goed in het beslag en frituur ze dan net zoals je met de oliebollen of appelflappen doet.
  • De ananas en perzik halveer je en laat je een dag van tevoren goed uitlekken.
  • Rol ze even door wat bloem heen, leg ze in het beslag en bak ze af.”
  •  

    Kniepertjes

    Christien: “In Twente kennen we een lekker recept van de zogenoemde ‘kniepertjes’. Dit zijn opgerolde koekjes waar later slagroom in wordt gespoten. Deze kniepertjes worden voornamelijk tijdens de jaarwisseling gegeten. Het opgerolde koekje verbeeldt het nieuwe jaar waarvan men nog niet weet wat het brengt. Ze kunnen gemakkelijk thuis worden gebakken in een ‘kniepertjesijzer’. Dit is voor ongeveer 35 euro te koop in winkels voor elektrische huishoudapparaten. (PAS OP! NIET VERWARREN MET EEN WAFELIJZER!) Het recept voor circa 150 stuks is als volgt.

    Ingrediënten

     

  • 1 kilo bloem
  • 1 kilo suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 250 gram boter (au bain marie gesmolten)
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 1 glaasje jonge jenever (dit moet er echt door, omdat het deeg anders blijft plakken)
  •  

     

    Bereiding

  • Leng bloem en suiker met lauw water aan tot dun pannenkoekenbeslag
  • Voeg daarna boter, eieren, koekkruiden en tenslotte 1 borrelglaasje jonge jenever toe.
  • Laat het ‘kniepertjesijzer’ goed heet worden.
  • Smeer alleen in het begin een beetje boter op het ijzer.
  • Het duurt circa 75 seconden tot het koekje klaar is.
  • Neem het koekje zo snel mogelijk met een vorkje uit het ijzer en rol het om een stokje zo dik als een pollepel. Pas op: het koekje is erg heet!
  • Laat het koekje afkoelen en spuit er pas slagroom in direct voor het wordt gegeten.”