Al een aantal jaar vindt eind december de Nationale Oliebollentest plaats. Oliebollen van verschillende bakkers en oliebollenkramen worden hierbij beoordeeld op gewicht, kleur, vorm, vetgehalte, structuur, vulling, eeteigenschappen en smaak.

 

In de jury zaten onder meer een beëdigd monsternemer van het Nederlands Bakkerij Centrum en een journalist van het Algemeen Dagblad. Het overgrote deel van de oliebollen kreeg het stempel ‘onvoldoende’, ‘onverkoopbaar’ of zelfs ‘onverkoopbaar en economisch delict’. De bakker die onderstaand recept gebruikte, won de test 3 maal op een rij.

 

HET RECEPT voor (ca. 35) oliebollen (en vele complimenten)

Ingrediënten

 

  • 1 kilo tarwebloem
  • 1 liter water
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 80 gram gist
  • 10 gram kaneel
  • enkele druppeltjes citroensap
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram verse appelstukjes
  •  

     

     

    Bereiding

     

  • Los het gist op in het water en meng het kort.
  • Doe de bloem erbij en meng het beslag kort met een mixer op de laagste stand.
  • Werk de vulling erdoor en laat het beslag 45 minuten (en niet korter!!) op een warme plaats rijzen. Voorkom uitdroging door een natte theedoek over de emmer te leggen.
  • Denk erom dat het beslag behoorlijk rijst, gebruik dus een ruime emmer
  • Schep het beslag met een lepel of ijsknijper in olie van 180 graden Celsius. Als u een frituurpan gebruikt, zet deze dan op 190 graden!
  • Bak ze ca. 6 minuten Gebruik arachideolie.
  • Ververs de olie regelmatig.
  •  

    EET SMAKELIJK!!