Moederdag vroeger en elders


In heel Nederland worden moeders op de tweede zondag in mei voor dag en dauw gewekt door gerommel in de keuken en gestommel op trap. Gevolgd door apetrotse kindjes in pyjama met een dienblad aan de rand van het ouderlijk bed. Na een versje of liedje worden de (zelfgemaakte) cadeautjes overhandigd en schaart de hele familie zich op het bed om toe te kijken hoe moeder geniet van haar ontbijt. Heeft u zich ooit afgevraagd waaraan u deze ontroerende momenten te danken heeft? Wij wel…

Het verhaal gaat dat het idee voor moederdag is ontstaan in Amerika. Anna Jarvis, leefde eind negentiende eeuw in Grafton, West Virginia. Anna’s moeder had elf kinderen, waarvan er zeven jong stierven. Om haar verdriet te ‘vergeten’, besloot Anna’s moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen. Op de sterfdag van haar moeder (de tweede zondag in mei 1906) besloot Anna iets te organiseren om alle moeders te eren. De kerkleiders zagen wel iets in haar plan en zo werd de tweede zondag van mei uitgeroepen tot Moederdag in Grafton.

De eerste Moederdag

Op de tweede verjaardag van haar moeders dood werd de eerste Moederdag gevierd in Grafton. Anna deelde op de tweede zondag van mei anjers uit aan de moeders in haar kerk. Een jaar later werd ook Moederdag gevierd in Philadelphia. Anna vond medestanders en samen deden ze er alles aan om Moederdag ook tot andere steden te laten doordringen. Ze praatten met invloedrijke personen en schreven samen meer dan 10.000 brieven, onder meer naar de gouverneur van West-Virginia. En met succes. Vanaf 1910 werd Moederdag in heel West-Virginia gevierd.

Dit was nog niet genoeg voor Anna. Ze legde haar idee voor aan de president, Woodrow Wilson. Met als gevolg dat Moederdag vanaf 1914 een nationale feestdag was. Anna zelf is overigens nooit getrouwd en heeft nooit zelf kinderen gehad. Een andere bron vermeldt dat al in 1872 Julia Ward Howe Moederdag in Boston (Amerika) wilde introduceren als dag van de vrede. De succesvolle onderneming van Anna zou voortborduren op dit initiatief. Anna heeft overigens in 1923 geprobeerd Moederdag weer uit te bannen, omdat ze de commercialisering ervan verschrikkelijk vond.

Goddelijke moeders

Natuurlijk waren Anna en Julia niet de eersten met dit idee. Ook Napoleon besloot in de lente alle moeders te eren. Deze beslissing werd echter niet overgenomen door zijn opvolgers. En zelfs in het oude Griekenland bestonden er al ‘moederdagen’. In die tijd was de moeder die werd geëerd echter Rhea, de moeder van de goden. De Romeinen kenden dit feest als Hilaria en vierden het met offers in de tempel van Cybele, hun moeder van de goden. En ook de vroege Christenen kenden al een ‘moederdag’, namelijk een feest ter ere van de Maagd Maria.

In de zeventiende eeuw bestond er in Engeland Moeder Zondag. Dit was de zondag voor Pasen. Bedienden (vaak nog erg jonge mensen) woonden in die tijd vaak in bij hun werkgever en gingen op deze dag terug naar huis om hun moeder te bezoeken en eren. Traditioneel brachten ze een speciale cake voor haar mee.

Moederdag wordt in veel landen ter wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland. In Antwerpen wordt moeder echter ook vaak op 15 augustus – met Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart – gevierd. In Engeland wordt Moederdag nog steeds gevierd op de Zondag voor Pasen. En in Frankrijk is het moederdag op de laatste zondag van mei. Behalve als dat op Pinksteren valt, dan is het de eerste zondag in juni!

In Amerika tenslotte, is één moederdag niet genoeg. Daar wordt op de vierde zondag in oktober ook nog schoonmoederdag gevierd!

Vanharte

Vanharte is de grootste en meest bekende feestsite van Nederland. Bij ons vind je informatie over alle bekende en minder bekende feestdagen en feesten.

Recente artikelen