Olympisch feest

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...

Iedereen kent de Olympische Spelen. Dit wereldwijde evenement trekt zoveel deelnemers dat er zelfs volledige Olympische dorpen voor worden gebouwd. Kranten, televisie, radio... alles lijkt al weken van tevoren besmet door een Olympisch virus. Toch zijn de Spelen niet echt nieuw. Voorlopers ervan werden al gehouden in de Griekse Oudheid, in Olympia.

 
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


De spelen zoals we die nu kennen, vonden voor het eerst plaats in Athene in 1896. Het motto van de Olympische Spelen 'meedoen is belangrijker dan winnen', maakt het bij uitstek een geschikt thema voor een kinderfeest. Natuurlijk in een aangepaste vorm. Je hebt tenslotte niet allemaal een sportveld tot je beschikking.

UITNODIGINGEN
 • Vlag
  Zet op elke uitnodiging de vlag van een ander land en vraag of het kind in de kleding van dat land komt.

TIP: Vraag in de uitnodiging ook of de kinderen hun eigen mascotte meenemen. Deze kan bij een spel worden ingezet voor extra punten.

TIP: Zorg voor wat extra verkleedkleren voor kinderen die niet verkleed komen.

Aankleding

 • Versiering
  Hang posters op met afbeeldingen van sporters. Versier de kamer met vlaggen. Hang een scorebord (magneetbord of schoolbord) op met de namen van de deelnemers.
  Regel een wereldkaart en geef hierop met vlaggetjes/punaises aan uit welke landen de deelnemers van dit Olympische feest komen.

 

Activiteiten

 • Opening van de spelen.
  Maak voor elk kind de vlag van 'zijn' land (niet te groot) of laat ze deze zelf maken. Vervolgens mogen de kinderen één voor één hun vlag in een vaas op tafel zetten (natuurlijk onder begeleiding van passende muziek!). De jarige mag het Olympische vuur ontsteken (een grote kaars). Deze blijft het hele partijtje branden. Zet hem dus op een veilige plaats! Vertrouwt u dit niet, gebruik dan een elektrisch kaarsje of lampje.
 • De dopingcontrole
  Gebruik hiervoor lakmoespapier. Dit verkleurt in zure vloeistoffen. Alle kinderen moeten om de beurt de test doen. Hiervoor krijgen ze een flesje water met een scheut azijn erin. Door de azijn verkleurt het lakmoespapier, wat natuurlijk betekent dat de controle goed is doorstaan. Misschien is het bij grotere kinderen leuk om een paar kinderen gewoon water te geven. Zij moeten dan een kleine opdracht doen om alsnog mee te doen aan de Olympische Spelen (bijvoorbeeld het volkslied zingen). Zijn alle kinderen toegelaten tot de Spelen, dan kunnen de cadeautjes veilig aan de jarige worden gegeven.
 • Blaasvoetbal
  Alle deelnemers zitten rond de tafel met een rietje. Op tafel wordt voor elk kind een lijn gelegd of getrokken. In het midden ligt een pingpongbal. Elk kind begint met tien punten. De bedoeling is om met het rietje de bal achter de lijn van een tegenstander te blazen. Lukt dit, dan gaat er bij die tegenstander een punt af. Speel het spel gedurende een vooraf bepaalde tijd en noteer de score van elk land op het scorebord.

 • Kogelstoten
  Zet emmers, potten en/of pannen neer met een getal erop. Elk kind mag van achter een lijn twee of drie keer proberen een bal in één van de emmers, potten of pannen te gooien. Tel de punten bij elkaar op en schrijf ze op het scorebord.

 • Discushappen
  De kinderen eten met de handen op de rug een eierkoek (de discus) op. Degene die het eerst klaar is, wint en krijgt de meeste punten.

 • Laagspringen
  Hou met twee personen een stok vast. De kinderen moeten onder de stok door zonder deze aan te raken (limbo). Hou de stok steeds iets lager. Hoe lager de stok gaat, hoe hoger de punten.

 • Vingerworstelen
  Twee kinderen zitten tegenover elkaar aan tafel. Zet parallel aan elkaar drie lijnen uit op tafel. De kinderen haken hun wijsvingers in elkaar boven de middellijn. Het doel is de hand van de tegenstander over de 'achterlijn' te trekken. Zet een competitie op met halve finales en finales en noteer de uitslag weer op het scorebord.

 • Achteruitlopen
  Zet een parcours uit dat achteruit lopend moet worden afgelegd. Wie kan dit het snelst?

 • Estafette
  Zet een parcours uit of gebruik hetzelfde parcours als bij het achteruitlopen. Elke loper heeft een stokje in zijn/haar hand. De eerste loper start en draagt het stokje over aan nummer twee. De tweede loper heeft nu dus twee stokjes, die hij aan het eind van het parcours overdraagt aan nummer drie, enzovoort. Laat een loper stokjes vallen, dan is hij af. Ga door tot er één loper over is.

 • Zitvolleybal
  Span een net of touw op 1,5 meter boven de grond. Verdeel de kinderen in twee teams. De kinderen moeten de bal zittend over het net gooien of spelen. Komt de bal op de grond, dan krijgt de tegenpartij een punt. Speel gedurende een vooraf bepaalde tijd en tel de score.

 • De prijsuitreiking
  Tel alle scores op het scorebord op en iedereen kan zien wie de winnaar is. Vanzelfsprekend is iedereen op één of andere manier winnaar (de slimste, beste, snelste, laatste et cetera). Het is nu tijd voor de officiële prijsuitreiking met het Wilhelmus op de achtergrond. Alle deelnemers krijgen een Olympische oorkonde en een medaille (om de beurt op de stoel!). Medailles maakt u van klei, karton met aluminiumfolie er omheen of van leer.

  Jacqie: "Medailles kunt u ook maken van potdeksels die u goud, zilver of brons spuit (soms hebben ze al de juiste kleur). Beschrijf deze met een markerstift, nog een mooi lintje eraan en klaar!"

 

Hapjes en drankjes

 • Landenmaaltijd
  Blijven de kinderen eten, kies dan voedsel dat kenmerkend is voor de gekozen landen. Bijvoorbeeld stokbrood uit Frankrijk, worst uit Duitsland, pizza uit Italië en kaas uit Nederland. Maak er een koude schotel bij die je versiert met de vijf Olympische ringen (bijvoorbeeld gemaakt van ketchup, mayonaise, mosterd, augurkjes en druiven).
 • Tussendoortjes
  • Sportdrank in bidons
  • Olympische Nibbit-ringen
  • Medailles van chocola omwikkeld met zilverfolie.

 

Mee naar huis

 • Voetbalplaatjes
 • Tennisballen
 • Blaasvoetbalspel
 • Sportposter

 

Traktateren op school

 • Medailles
 • Mini-zakjes Nibbit
 • Mini-reepjes verpakt als sportreep en pakjes appelsap verpakt als sportdrank

 

Films, boeken en cd's

 • Die onverslaanbare Olympische Spelen - Michael Coleman, ISBN 9020605119.
  Weetjes over de spelen, met veel quiz-vragen en leuke illustraties.

 

Buiten de deur

Goede tip voor dit onderdeel? Mail ons!

 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 
     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder