Vaderdag

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...

Nadat in mei moeder in het zonnetje is gezet, is het een paar weken later de beurt aan vader. Op de derde zondag in juni wordt hij gewekt door gerommel in de keuken en gestommel op de trap. Waarna slaperige kinderhoofdjes een versje voordragen en een zelf gemaakt kadootje overhandigen. Voor wie zich afvraagt waaraan vaders dit te danken hebben, doken wij in de achtergrondinformatie. 

 
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


Vaderdag wordt door velen gezien als puur commercieel initiatief dat is ontstaan naar aanleiding van Moederdag. Het tegendeel is waar. Al in 1909 opperde de Amerikaanse Sonora Dodd het idee om een nationale dag ter ere van vaders in het leven te roepen. Hiermee wilde zij haar eigen vader, William Smart, bedanken voor alles wat hij voor haar en haar broers en zussen had gedaan. William Smart, een oorlogsveteraan, werd weduwnaar nadat zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind. Hij hertrouwde niet, maar voedde zijn zes kinderen alleen op. Toen Sonora zelf volwassen was, realiseerde zij zich hoe zwaar dit voor haar vader moest zijn geweest.

Op 19 juni 1910 wordt voor het eerst melding gemaakt van de viering van Vaderdag in Spokane Washington. Rond dezelfde tijd steekt het fenomeen ook de kop op in andere Amerikaanse steden. In 1924 ondersteunt de toenmalige president Calvin Coolidge het idee om een nationale Vaderdag in het leven te roepen. Toch duurt het nog tot 1966 voordat er een presidentiële verklaring wordt getekend waarin de derde zondag van juni wordt uitgeroepen tot nationale Vaderdag.

 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 
  • Kent u de site voor (jonge) vaders al?
  • Wanneer is het vaderdag. De Universiteit Gent zocht het voor u uit. Alle data op een rij.
  • De makers van de moederdagsite hebben
    ook een vaderdagsite gemaakt. Helaas is de site zeer beperkt. Leuk is de mogelijkheid om vader online te bedanken (met of zonder foto) of een kaartje te sturen.  
  • Fraaie site van Insiders, helemaal gewijd aan vaderdag
     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder