Carnaval in andere landen - Duitsland

 
           
 
Help ons Vanharte up to date te houden! Heb je een aanvulling, een opmerking of een idee voor deze pagina? Gebruik de link onderaan de pagina om het ons te laten weten...

Wij hebben in ons land natuurlijk niet het patent op feestvieren. Ook niet waar het om Carnaval gaat. Het is leuk om je te verdiepen in gewoonten van andere landen. Om inspiratie op te doen of simpelweg omdat het interessant is. In deze rubriek de carnavalsviering in Amerika, Duitsland en natuurlijk Brazilië.

 
     
     
   
 
U kijkt nu naar de oude pagina's van Vanharte. Vanharte is vernieuwd, en deze pagina's worden niet meer bijgehouden.
Klik hier om naar de vernieuwde Vanharte te gaan.


Carnaval in Keulen

Onze oosterburen zijn ook niet vies van een feestje. En het Carnaval in Duitsland, zeker in Keulen, is zeer bekend. De enorme optocht - de grootste in Europa - heeft u vast wel eens op televisie bekeken.

Onze Carnavalsviering lijkt heel veel op die in Duitsland. Wij hebben gebruiken, zoals Prins Carnaval en de Raad van Elf, van onze oosterburen geadopteerd. Of misschien was het andersom. Hierover lijken de meningen verdeeld te zijn.

Bauer und Jungfrau

Het Keulse Carnaval begint in de eerste helft van de 19e eeuw. In aanvulling op de Prins bestaat er in het Keulse Carnaval ook een Kölner Bauer (boer) met aan zijn zijde de Kölner Jungfrau (dame). Deze laatste rol wordt overigens ook door een man vertolkt. Beide figuren worden zelfs geassocieerd met de Romeinse geschiedenis. De Jungfrau zou Agrippina kunnen voorstellen, de in Keulen geboren Romeinse keizerin.

Keulen heeft een Carnavalsmuseum. Voor geïnteresseerden het adres en telefoonnummer: Maarweg 136, 50852 Köln, Deutschland. Telefoonnummer 0049221574000.

Weiberfastnach

De Carnavalsagenda in Keulen ziet er als volgt uit. Even los van andere activiteiten die bij het seizoen horen, begin het Keulse (straat)Carnaval op de donderdag die Weiberfastnacht wordt genoemd. Van oudsher is Weiberfastnacht het feestje voor vrouwen gedurende de vastentijd. Het bestaat al ettelijke eeuwen en de vrouwen hadden het op deze avond voor het zeggen.

Rosenmontag

Na donderdag gaat het verder met Karnevalsfreitag, Karnevalssamstag en u raadt het al Karnevalssonntag. Vervolgens de overbekende Carnavalsmaandag: Rosenmontag. Op Rosenmontag vindt de grote optocht plaats die door de televisie (ARD) wordt uitgezonden. Het begrip Rosenmontag zou van het Nederduitse 'rasen' afstammen dat 'vrolijk zijn' betekent. Ook hier zijn de historici het niet over eens.

Veilchendienstag

Hierna staat Veilchendienstag (Viooldinsdag) op het programma waar het Carnavalfeest 's avonds wordt afgesloten met het verbranden van een stropop bij de diverse cafés. Op Aswoensdag (Aschermittwoch) wordt er vis gegeten.

Meer Carnaval in andere landen >> Duitsland Amerika Brazilië
 
 
 
     
 
Heeft u een leuke idee dat past bij deze pagina? Of juist een vraag of een opmerking? Help Vanharte.nl en laat het ons en de andere gebruikers weten: klik op de link onderaan de pagina....
Ben je juist op zoek naar meer informatie over bedrijven? Kijk dan op ons register(klik hier)!
 
   
   
   
 
 

Beginpagina

Achtergronden & Inspiratie

Tips & Planning

Aankleding

De Feestvierders

Carnavalfeest

Gerelateerde Feesten

     
     
 

VanHarte Kadozoeker!

Vul de gegevens in van de persoon waar je iets voor zoekt en de vanharte kadozoeker helpt je aan leuke ideeen...

        verder